km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
A hit és a remény lángja Táplánszentkereszten

A hit és a remény lángja Táplánszentkereszten

Meghitt ünnepségen gyújtották meg advent gyertyáit Táplánszentkereszten. Múlt vasárnap pedig manó- és mézeskalács-készítő műhely várta az érdeklődőket.

 

Múlt hét pénteken meghitt körülmények között gyújtották meg advent első gyertyáját. Perl János polgármester a várakozás öröméről beszélt.   
– A hit gyertyája az, amit elsőként meggyújtunk – mondta a polgármester.  – Fel kell tennünk ilyenkor a nagy kérdést magunknak, hogy miben vagy kiben hiszünk. Vannak, akik ilyenkor sem képesek az elcsendesedésre, a tárgyiasult dolgokban hisznek. S vannak, akik eljöttek ma is, ők azok, akik Istenben hisznek, az ő szeretetében és gondviselésében. Ezekben a nehéz években a gondviselés különösen nagy hangsúlyt kapott. Ezt mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. Sajnos az idei adventre is rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, de a hitünk segíthet, hogy túl legyünk a nehéz napokon. 


A polgármester arra kérte a helyieket, hogy jöjjenek el, és vegyenek részt péntekenként a 17 órakor tartandó kis ünnepségeken, melyeken az adventi koszorú újabb és újabb gyertyája lobban lángra. Ezt követően meggyújtotta a hit gyertyáját. Tóth Dániel karácsonyi dalokat adott elő, majd az ünneplőket finom bejglivel, illatos forralt borral és teával kínálták. Tegnap pedig a 2. gyertyát, vagyis a remény lángját a Hétkastély Kertje Óvoda dolgozói gyújtották meg énekszóval és karácsonyi mesével.


Múlt vasárnap pedig közös adventi délutánt szerveztek 16 órától a művelődési házban. Kinyitott a manóműhely a foltvarrókkal, az ő irányításukkal egymás után kerültek ki a szorgos kezek alól a manók – tudtuk meg Dávid-Tóth Andrea közösségszervezőtől. A gyorstalpaló manókészítőn mindenki elsajátíthatta a fortélyokat, így gyerekek és felnőttek közösen gyártották a különböző méretű és ruhájú manókat. Emellett mézeskalácsot is lehetett készíteni Kersák Krisztinával, aki csodaszép finomságokat varázsolt a konyhába a kis segédek segítségével. 17 órától Móra Ferenc A didergő király zenés, díszletes mesejátékot nézhették meg az érdeklődők a Mesekocsi Színház jóvoltából. A közösségszervező elmondta, hogy az interaktív előadás nagyon tetszett a gyerekeknek, sikeresen teljesítették a küldetést, ennek köszönhetően a zord király fagyos szívét sikerült felmelegíteni. 


18.30-kor pedig Hollósy-Czetter Andrea okleveles mandala- és pontfestő festményeiből nyílik kiállítás Pontfestett geometria címmel. Mint kiderült, a művész minden munkájára egyaránt jellemző a maximalista szemléletmód és a miniatűr dolgok szeretete. Előre megtervezve, aprólékosan szerkesztve, a szó szoros értelmében pontról pontra készülnek munkái. Körzővel, vonalzóval, szögmérővel dolgozik, a szerkesztéssel néha több időt töltve, mint magával a festéssel. A festő nem érkezett üres kézzel, csodás képein kívül a települést is meglepte, és egy általa készítet címert adományozott Táplánszentkeresztnek. 


Az adventi programok folytatódnak: december 6-án, hétfőn 5 óra után érkeznek a Mikulás táplánszentkereszti nagykövetei a mécsessel, lámpával megjelölt házakhoz, az előre kihelyezett kiscsizmákba szállítják a csomagokat. December 10-én, pénteken 17 órakor a 3. gyertyát Táplánszentkereszt egyesületei, civil szervezetei gyújtják meg, és Kónyáné Tornai Ágnes karácsonyi dalokat ad elő a templomban. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.