km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
A hit és a remény lángja Táplánszentkereszten

A hit és a remény lángja Táplánszentkereszten

Meghitt ünnepségen gyújtották meg advent gyertyáit Táplánszentkereszten. Múlt vasárnap pedig manó- és mézeskalács-készítő műhely várta az érdeklődőket.

 

Múlt hét pénteken meghitt körülmények között gyújtották meg advent első gyertyáját. Perl János polgármester a várakozás öröméről beszélt.   
– A hit gyertyája az, amit elsőként meggyújtunk – mondta a polgármester.  – Fel kell tennünk ilyenkor a nagy kérdést magunknak, hogy miben vagy kiben hiszünk. Vannak, akik ilyenkor sem képesek az elcsendesedésre, a tárgyiasult dolgokban hisznek. S vannak, akik eljöttek ma is, ők azok, akik Istenben hisznek, az ő szeretetében és gondviselésében. Ezekben a nehéz években a gondviselés különösen nagy hangsúlyt kapott. Ezt mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. Sajnos az idei adventre is rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, de a hitünk segíthet, hogy túl legyünk a nehéz napokon. 


A polgármester arra kérte a helyieket, hogy jöjjenek el, és vegyenek részt péntekenként a 17 órakor tartandó kis ünnepségeken, melyeken az adventi koszorú újabb és újabb gyertyája lobban lángra. Ezt követően meggyújtotta a hit gyertyáját. Tóth Dániel karácsonyi dalokat adott elő, majd az ünneplőket finom bejglivel, illatos forralt borral és teával kínálták. Tegnap pedig a 2. gyertyát, vagyis a remény lángját a Hétkastély Kertje Óvoda dolgozói gyújtották meg énekszóval és karácsonyi mesével.


Múlt vasárnap pedig közös adventi délutánt szerveztek 16 órától a művelődési házban. Kinyitott a manóműhely a foltvarrókkal, az ő irányításukkal egymás után kerültek ki a szorgos kezek alól a manók – tudtuk meg Dávid-Tóth Andrea közösségszervezőtől. A gyorstalpaló manókészítőn mindenki elsajátíthatta a fortélyokat, így gyerekek és felnőttek közösen gyártották a különböző méretű és ruhájú manókat. Emellett mézeskalácsot is lehetett készíteni Kersák Krisztinával, aki csodaszép finomságokat varázsolt a konyhába a kis segédek segítségével. 17 órától Móra Ferenc A didergő király zenés, díszletes mesejátékot nézhették meg az érdeklődők a Mesekocsi Színház jóvoltából. A közösségszervező elmondta, hogy az interaktív előadás nagyon tetszett a gyerekeknek, sikeresen teljesítették a küldetést, ennek köszönhetően a zord király fagyos szívét sikerült felmelegíteni. 


18.30-kor pedig Hollósy-Czetter Andrea okleveles mandala- és pontfestő festményeiből nyílik kiállítás Pontfestett geometria címmel. Mint kiderült, a művész minden munkájára egyaránt jellemző a maximalista szemléletmód és a miniatűr dolgok szeretete. Előre megtervezve, aprólékosan szerkesztve, a szó szoros értelmében pontról pontra készülnek munkái. Körzővel, vonalzóval, szögmérővel dolgozik, a szerkesztéssel néha több időt töltve, mint magával a festéssel. A festő nem érkezett üres kézzel, csodás képein kívül a települést is meglepte, és egy általa készítet címert adományozott Táplánszentkeresztnek. 


Az adventi programok folytatódnak: december 6-án, hétfőn 5 óra után érkeznek a Mikulás táplánszentkereszti nagykövetei a mécsessel, lámpával megjelölt házakhoz, az előre kihelyezett kiscsizmákba szállítják a csomagokat. December 10-én, pénteken 17 órakor a 3. gyertyát Táplánszentkereszt egyesületei, civil szervezetei gyújtják meg, és Kónyáné Tornai Ágnes karácsonyi dalokat ad elő a templomban. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.