km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Tapintható Univerzum: híd a látó és látássérült emberek között

Tapintható Univerzum: híd a látó és látássérült emberek között

A Fehér Bot Napján zárta érzékenyítő hetét a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete az Agorában. Utolsóként a Tapintható Univerzum elnevezésű interaktív kiállítással várták a látókat és látássérülteket is.

 

A Jupitert is kézbe foghatták a speciális tárlaton azok, akik másképp nem láthatták a bolygó modelljét. A Föld domborzati térképét hetekig festették a kiállítás megalkotói. Mindent erős, modellezéskor használt anyagokkal színeztek, hogy bírják a sok-sok érintést.


Csiszár Tamás, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete tagja elmondta, ha tanultak is középiskolában az égitestekről, egészen más hallani, megtapasztalni a felszínt. S pontosan ez a célja a Bakonyi Csillagászati Egyesületnek, amely az országban egyedülálló tárlatot hozott létre. Eddig csak Veszprémben, Békéscsabán és a fővárosban nyílt ilyen tárlat.


Ivanics-Rieger Klaudia, a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagja hozzátette, már évek óta gondolkodtak azon, hogy ki az a csoport, akikhez a csillagászatot nagyon nehéz elvinni, nagyon hamar rájöttek arra, hogy bizony a látássérültek. Hiszen a legtöbb ember tényleg abban gondolkodik, hogy a csillagászat egyenlő azzal, hogy valaki belenéz a távcsőbe.


Ennél most sokkal többet mutattak meg a szervezők az érintetteknek. 


Az AGORÁBAN egész héten érzékenyítő programsorozat zajlott, amelyet a Fehér Bot napi ünnepséggel és a különleges kiállítással koronázott meg a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének Vas Megyei Egyesülete.


Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete elnöke kiemelte, ezzel a tárlattal a látó és látássérült emberek között egy hidat próbáltak elkészíteni, alkotni. Ugyanúgy, ahogy a látók, színesen meg tudják nézni ezeket az égitesteket, a látássérültek a kezükbe tudják venni, tapintásuk segítségével tudják ezt érzékelni.


A Bakonyi Csillagászati Egyesület interaktív kiállításán mintegy háromszázan vettek részt.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.