km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Szombathelyen 14 702 diák (856 kis elsős és 1612 fő 9. évfolyamos) kezdi meg szeptember elsején a 2020/2021-es tanévet az általános és középiskolákban. A korábbi években leginkább csak a kis elsősök várták, hogy beülhessenek az iskolapadba. Most viszont a gyerekek, a szülők és a tanárok közös álma valósul meg azzal, hogy a hagyományos oktatás elindul.

 

Augusztus utolsó hetén felgyorsult az élet: az intézmények gőzerővel készültek a nyitásra. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása számos új feladat elé állította az iskolákat. A szaktárca szerint az egészségügyi adatokra tekintettel hagyományos nevelés-oktatás kezdődhet, de az aktuális helyzet ezt bármikor felülírhatja. Az intézmények 11 témakörben, 70 pontot tartalmazó intézkedési tervet kaptak, hogy felkészülhessenek a biztonságos környezet kialakítására.


Az Oladi általános iskolában csütörtök délelőtt hosszú sor kígyózott. A tankönyvosztást időben és térben is eltolva tartották. A diákoktól és a szülőktől is azt kérték, maszkban érkezzenek, a távolságtartást pedig piros csíkokkal segítették. Az egyik hatodik osztályos kislány elmondta, szívesen hordja a maszkot, csak végre újra együtt lehessen az osztálytársaival, barátaival, hiszen nagyon rossz volt a bezártság. Az viszont nagyon furcsa lesz majd számára, hogy nem ülhet olyan közel a padtársához, mint a korábbi években. Ebben az iskolában közel 500 diák kezdi meg a tanévet, és közös érdek, hogy ezt biztonsággal meg is tehessék – mondta el lapunknak Takács Imréné intézményvezető. Három elsős osztályuk lesz idén, ők már a hétfői szülői értekezleten megkapták a tankönyvcsomagokat, amelyekhez idén minden köznevelésben résztvevő diák ingyenesen jut hozzá. Mindenki nagyon várja már a személyes találkozást, de az előző tanévben jól bevált online oktatás egy részét is szeretnék megtartani. Ebben az iskolában a tanévnyitó újszerű lesz, hiszen augusztus 31-én csak a legkisebbek gyűlnek össze az aulában, és ők is osztályonként fél órás időeltolással. A nagyobbaknak kedden reggel tartanak kis ünnepséget szigorú biztonsági előírások mellett.


A részletekről megkérdeztük a Szombathelyi Tankerületi Központot. Fodor István igazgató megbízásából Farkas Tiborné szakmai igazgatóhelyettes válaszolt kérdéseinkre.


„A Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák átdolgozták a módosított Nemzeti Alaptantervnek megfelelően a pedagógiai programjaikat és kialakították helyi tantervüket. Az intézmények a hagyományos oktatásra készülnek. Fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírások betartására, figyelembe véve az intézményi sajátosságokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma protokollja alapján minden iskola kialakítja a saját eljárásrendjét. A szülők tájékoztatása a KRÉTA rendszeren keresztül történik.


A tanévnyitókat az iskola által meghatározott időben, általában augusztus 31-én rendezik meg. A rendezvény megszervezése a hatályos előírásoknak megfelelően történik. A Szombathelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 10 845 tanuló kezdi meg a tanévet. Közülük 1 238 fő első osztályos és 413 fő 9. évfolyamos középiskolás.


Nyáron 83 álláspályázatot írtunk ki, jelenleg még 2 tanító, 2 német szakos és hegedűtanár álláshely betöltése van folyamatban.”


Az új tanévre a nyári karbantartásokkal is készültek. A Kanizsai Gimnáziumban megújult a tanári szoba: festettek, parkettáztak, és festési munkálatok folytak a Gothard, a Neumann, a Paragvári és a Zrínyi iskolában és a Németh Pál Kollégiumban is. A Désiben a tornaterem sportpadlóját, a Nagy Lajos Gimnáziumban pedig a kazánt javították meg. A tankerület a nyári munkák elvégzésére 6 millió forintot költött. Az év során pedig 16 millió forintot fordítottak a szombathelyi iskolák karbantartására. Nagyobb felújítások is történtek, a Szombathelyi Tankerületi Központ saját forrásból összesen 118 millió forintot költött az intézményeire.


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.