km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Szombathelyen 14 702 diák (856 kis elsős és 1612 fő 9. évfolyamos) kezdi meg szeptember elsején a 2020/2021-es tanévet az általános és középiskolákban. A korábbi években leginkább csak a kis elsősök várták, hogy beülhessenek az iskolapadba. Most viszont a gyerekek, a szülők és a tanárok közös álma valósul meg azzal, hogy a hagyományos oktatás elindul.

 

Augusztus utolsó hetén felgyorsult az élet: az intézmények gőzerővel készültek a nyitásra. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása számos új feladat elé állította az iskolákat. A szaktárca szerint az egészségügyi adatokra tekintettel hagyományos nevelés-oktatás kezdődhet, de az aktuális helyzet ezt bármikor felülírhatja. Az intézmények 11 témakörben, 70 pontot tartalmazó intézkedési tervet kaptak, hogy felkészülhessenek a biztonságos környezet kialakítására.


Az Oladi általános iskolában csütörtök délelőtt hosszú sor kígyózott. A tankönyvosztást időben és térben is eltolva tartották. A diákoktól és a szülőktől is azt kérték, maszkban érkezzenek, a távolságtartást pedig piros csíkokkal segítették. Az egyik hatodik osztályos kislány elmondta, szívesen hordja a maszkot, csak végre újra együtt lehessen az osztálytársaival, barátaival, hiszen nagyon rossz volt a bezártság. Az viszont nagyon furcsa lesz majd számára, hogy nem ülhet olyan közel a padtársához, mint a korábbi években. Ebben az iskolában közel 500 diák kezdi meg a tanévet, és közös érdek, hogy ezt biztonsággal meg is tehessék – mondta el lapunknak Takács Imréné intézményvezető. Három elsős osztályuk lesz idén, ők már a hétfői szülői értekezleten megkapták a tankönyvcsomagokat, amelyekhez idén minden köznevelésben résztvevő diák ingyenesen jut hozzá. Mindenki nagyon várja már a személyes találkozást, de az előző tanévben jól bevált online oktatás egy részét is szeretnék megtartani. Ebben az iskolában a tanévnyitó újszerű lesz, hiszen augusztus 31-én csak a legkisebbek gyűlnek össze az aulában, és ők is osztályonként fél órás időeltolással. A nagyobbaknak kedden reggel tartanak kis ünnepséget szigorú biztonsági előírások mellett.


A részletekről megkérdeztük a Szombathelyi Tankerületi Központot. Fodor István igazgató megbízásából Farkas Tiborné szakmai igazgatóhelyettes válaszolt kérdéseinkre.


„A Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák átdolgozták a módosított Nemzeti Alaptantervnek megfelelően a pedagógiai programjaikat és kialakították helyi tantervüket. Az intézmények a hagyományos oktatásra készülnek. Fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírások betartására, figyelembe véve az intézményi sajátosságokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma protokollja alapján minden iskola kialakítja a saját eljárásrendjét. A szülők tájékoztatása a KRÉTA rendszeren keresztül történik.


A tanévnyitókat az iskola által meghatározott időben, általában augusztus 31-én rendezik meg. A rendezvény megszervezése a hatályos előírásoknak megfelelően történik. A Szombathelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 10 845 tanuló kezdi meg a tanévet. Közülük 1 238 fő első osztályos és 413 fő 9. évfolyamos középiskolás.


Nyáron 83 álláspályázatot írtunk ki, jelenleg még 2 tanító, 2 német szakos és hegedűtanár álláshely betöltése van folyamatban.”


Az új tanévre a nyári karbantartásokkal is készültek. A Kanizsai Gimnáziumban megújult a tanári szoba: festettek, parkettáztak, és festési munkálatok folytak a Gothard, a Neumann, a Paragvári és a Zrínyi iskolában és a Németh Pál Kollégiumban is. A Désiben a tornaterem sportpadlóját, a Nagy Lajos Gimnáziumban pedig a kazánt javították meg. A tankerület a nyári munkák elvégzésére 6 millió forintot költött. Az év során pedig 16 millió forintot fordítottak a szombathelyi iskolák karbantartására. Nagyobb felújítások is történtek, a Szombathelyi Tankerületi Központ saját forrásból összesen 118 millió forintot költött az intézményeire.


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.
Novák Katalin Irakba látogat
Novák Katalin személyében első alkalommal látogat magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.
Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott
A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal - a Telex percről-percre beszámol a fővárosi eseményekről. információink szerint Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott az ülősztrájkhoz.