km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Tanév előtt: vissza az iskolapadba

Szombathelyen 14 702 diák (856 kis elsős és 1612 fő 9. évfolyamos) kezdi meg szeptember elsején a 2020/2021-es tanévet az általános és középiskolákban. A korábbi években leginkább csak a kis elsősök várták, hogy beülhessenek az iskolapadba. Most viszont a gyerekek, a szülők és a tanárok közös álma valósul meg azzal, hogy a hagyományos oktatás elindul.

 

Augusztus utolsó hetén felgyorsult az élet: az intézmények gőzerővel készültek a nyitásra. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása számos új feladat elé állította az iskolákat. A szaktárca szerint az egészségügyi adatokra tekintettel hagyományos nevelés-oktatás kezdődhet, de az aktuális helyzet ezt bármikor felülírhatja. Az intézmények 11 témakörben, 70 pontot tartalmazó intézkedési tervet kaptak, hogy felkészülhessenek a biztonságos környezet kialakítására.


Az Oladi általános iskolában csütörtök délelőtt hosszú sor kígyózott. A tankönyvosztást időben és térben is eltolva tartották. A diákoktól és a szülőktől is azt kérték, maszkban érkezzenek, a távolságtartást pedig piros csíkokkal segítették. Az egyik hatodik osztályos kislány elmondta, szívesen hordja a maszkot, csak végre újra együtt lehessen az osztálytársaival, barátaival, hiszen nagyon rossz volt a bezártság. Az viszont nagyon furcsa lesz majd számára, hogy nem ülhet olyan közel a padtársához, mint a korábbi években. Ebben az iskolában közel 500 diák kezdi meg a tanévet, és közös érdek, hogy ezt biztonsággal meg is tehessék – mondta el lapunknak Takács Imréné intézményvezető. Három elsős osztályuk lesz idén, ők már a hétfői szülői értekezleten megkapták a tankönyvcsomagokat, amelyekhez idén minden köznevelésben résztvevő diák ingyenesen jut hozzá. Mindenki nagyon várja már a személyes találkozást, de az előző tanévben jól bevált online oktatás egy részét is szeretnék megtartani. Ebben az iskolában a tanévnyitó újszerű lesz, hiszen augusztus 31-én csak a legkisebbek gyűlnek össze az aulában, és ők is osztályonként fél órás időeltolással. A nagyobbaknak kedden reggel tartanak kis ünnepséget szigorú biztonsági előírások mellett.


A részletekről megkérdeztük a Szombathelyi Tankerületi Központot. Fodor István igazgató megbízásából Farkas Tiborné szakmai igazgatóhelyettes válaszolt kérdéseinkre.


„A Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák átdolgozták a módosított Nemzeti Alaptantervnek megfelelően a pedagógiai programjaikat és kialakították helyi tantervüket. Az intézmények a hagyományos oktatásra készülnek. Fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírások betartására, figyelembe véve az intézményi sajátosságokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma protokollja alapján minden iskola kialakítja a saját eljárásrendjét. A szülők tájékoztatása a KRÉTA rendszeren keresztül történik.


A tanévnyitókat az iskola által meghatározott időben, általában augusztus 31-én rendezik meg. A rendezvény megszervezése a hatályos előírásoknak megfelelően történik. A Szombathelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 10 845 tanuló kezdi meg a tanévet. Közülük 1 238 fő első osztályos és 413 fő 9. évfolyamos középiskolás.


Nyáron 83 álláspályázatot írtunk ki, jelenleg még 2 tanító, 2 német szakos és hegedűtanár álláshely betöltése van folyamatban.”


Az új tanévre a nyári karbantartásokkal is készültek. A Kanizsai Gimnáziumban megújult a tanári szoba: festettek, parkettáztak, és festési munkálatok folytak a Gothard, a Neumann, a Paragvári és a Zrínyi iskolában és a Németh Pál Kollégiumban is. A Désiben a tornaterem sportpadlóját, a Nagy Lajos Gimnáziumban pedig a kazánt javították meg. A tankerület a nyári munkák elvégzésére 6 millió forintot költött. Az év során pedig 16 millió forintot fordítottak a szombathelyi iskolák karbantartására. Nagyobb felújítások is történtek, a Szombathelyi Tankerületi Központ saját forrásból összesen 118 millió forintot költött az intézményeire.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.