km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Tanári pálya: alázat és türelem - interjú Martonné Ruzsa Valériával

Tanári pálya: alázat és türelem - interjú Martonné Ruzsa Valériával

Pedagógusnak lenni az egyik legszebb hivatás a világon. Csodálatos lehetőség és lenyűgöző érzés, mikor harminc csillogó szempár szegeződik az emberre, és fogadja el fenntartás nélkül azt, amit a tanító néni mond. E meghatározó évek a gyermek egész életét befolyásolhatják. Míg egykor mély tisztelet övezte a pedagógusokat, ma sokszor és sokfelé nekik kell bizonyítani – eszközök és csúcsfizetés nélkül, sok adminisztrációval.

 

Június első napján köszöntik a pedagógusokat. 1996-ban ezen a napon fogadta el az Unesco a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. A nehézségek ellenére sokan maradtak olyanok a pályán, akik állják a sarat, és képesek megteremteni azt a tanár-diák kapcsolatot, ami egy életre szól, és így kölcsönös az élmény és a tisztelet.


Martonné Ruzsa Valéria matematika és kémia szakos általános iskolai tanár. 1979-ben végzett Pécsett. Hogy ezt a hivatást választotta és a kémia szerelmese lett, ő is tanárának, Szabó Katalinnak köszönheti. Az elmúlt években aztán ő vált a diákjai életében meghatározó személyiséggé. Kezdetben Kőszegszerdahelyen, majd Gencsapátiban, most a Szombathelyi Paragvári utcai Általános Iskolában tanít, és éppen búcsúzik 42 éves pályájától.


– Álmomban sem gondoltam, hogy utolsó aktív évem ilyen nehézségeket gördít elém. Most kellett elsajátítanom az online oktatást, ami lehet hasznos, de ennek semmi köze a tanításhoz. Abban a személyes jelenlét és kapcsolat az igazán fontos. A legnehezebb a gyerekek hiánya, amit ugyan a Skype és a videós órák pótolnak, de nincs meg bennük a tanórák közvetlen élménye – mondja.


A diákok és szülők körében nagyon kedvelt tanárnő a bő 40 év alatt nem csalódott a gyerekekben. Azt ugyan ő is észrevette, hogy tiszteletüket, az elfogadást nehezebb kiérdemelni, ez már nem magától értetődő. Ám mindez kétoldalú. Ha a gyerekek érzik az empátiát, ők is együttműködőbbek.


– Fontosnak tartom, hogy a szabályokat már az első órákon megbeszéljük, mert csak azoknak az elvárásoknak tud megfelelni egy gyerek, amiket ismer. Ilyen például az, hogy minden félévben volt egy jegy, amit semmisnek tekinthettek, mert mindenkinek lehet rossz napja. Szerettem több jegyből felállítani a végső értékelést, de igazából az osztályzatok nem könnyítették meg a dolgom. A kettest és az ötöst adtam meg a legnehezebben. Mert a minimumot mindenkinek el kellett érni, kitűnőt meg az kaphatott, aki az összefüggéseket is látta. Ha több egyes született egy dolgozat során, elgondolkodtam, mit csináltam rosszul, mert az nem lehetett csak a diákok hibája – magyarázza Valéria.


2019-ben elnyerte a tehetséggondozásért járó Rácz tanár úr-díjat. A legnagyobb elismerést mégis az jelentette számára, amikor a középiskolából boldogan tértek vissza diákjai, hogy elújságolják, könnyen veszik az akadályokat a kémiaórákon. A másik nagy öröm, hogy sok tanítvány orvos, tudós, vegyész lett, és nagy szeretettel gondolnak vissza a közös évekre.


Minden percét élvezte az elmúlt 42 évnek. S hogy valóban hivatásként élte meg a pedagóguspályát, bizonyítja az is, hogy nem ment nyugdíjba tavaly, mert szerette volna ő búcsúztatni végzős osztályát. A járványhelyzet azonban ezt is felülírta. Az elmaradt ballagás nagy űrt jelent, de augusztus végén az utolsó, háromnapos balatoni kirándulásra együtt indulnak az osztállyal. S hogy mit tanácsol a pályakezdőknek?


– Elsősorban alázatot a hivatással, a pályával, a kollégákkal, a gyerekekkel szemben. Fogadják el az elődök szakmai tanácsait, amelyek megkönnyítik az indulást, de tartsák meg a saját stílusukat is. No és a türelem. Sok-sok türelem kell a gyerekekhez, és megértés a szülőkhöz.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.