km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
A holnapból ma lett - aggasztó tanárhiány az oktatásban

A holnapból ma lett - aggasztó tanárhiány az oktatásban

Pár héttel a tanévkezdés előtt az országban több ezer a betöltetlen tanári állás. A kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásában látja a probléma enyhítését, és egyre több hírt olvashatunk, miszerint több iskola képesítés nélküli tanárokat is alkalmazna. Sejthetjük, hogy az online felületek mindenhez értő honpolgárai ezúttal sem hagyják szó nélkül a jelenséget: problémát csak az okoz, már nem is olyan egyszerű eldönteni, ki a hunyó. A lényeg akkor sem változik: a pedagógussztrájkok „Ki fog holnap tanítani” jelmondata lassan valósággá válik. Megpróbáltunk utánajárni, Szombathelyen mennyire aggasztó a helyzet.

 

Kérdésünkre, hogy Szombathelyen hány betöltetlen tanári állás van, és melyek a legkeresettebb szakok, a Szombathelyi Tankerületi Központ nem adott választ, csupán ezt közölték: „Folyamatosan zajlanak a pályáztatások és meghallgatások a Tankerület által meghirdetett álláshelyekre. A szeptemberi tanévkezdésre készen állnak az iskolák, a tantárgyfelosztás mindenhol megtörtént, az oktatás mindenhol rendben el fog indulni.”

Nem megnyugtató, hogy mindezek ellenére napjainkban is több mint 40 szombathelyi tanáriállás-hirdetést találunk a neten: keresnek többek közt nyelvtanárt, informatikatanárt, testneveléstanárt, matek- és fizikatanárt, énektanárt, magyartanárt, zenetanárt és gyógypedagógust. A januárban megkezdődő, és több szombathelyi iskolát is érintő pedagógussztrájkok, a sztrájktörvény módosítása után meginduló polgári engedetlenségi mozgalmak után tulajdonképpen nincs min csodálkozni: a petíciókban megjelölt követelések egyikénél sem történt előrelépés, a pedagógusbér-emelés is csupán szóbeli ígéret formájában hangzott el a Kormány részéről. A munkaterhek, a túlórák, a kifizetetlen helyettesítések és a központilag előírt, sokszor használhatatlan tankönyvek, valamint a nem megfelelő infrastruktúra gondjai maradtak. Sőt, a helyzet tovább romlott.

A megkérdezett, pályájukat elhagyó pedagógusok elmondták, hogy elkeserítette őket a sztrájkot követő időszak, főként a tanárok társadalmi megítélése. „Értetlenül és felháborodva állok az előtt, hogy 20-30 éves pályafutásunk után olyan gyermekfelügyelőkként vagyunk a közösségi portálok által definiálva, akik a munkaerőpiacon halálra vannak ítélve, és egyáltalán, menjünk gyárba dolgozni, ha meg akarjuk tudni, mi is az a becsületes, pénzkereső munka” – mondja el egy pályaelhagyó tanárnő, aki szeptembertől a közeli Ausztriában fog dolgozni egy üzletben: – Nem hatalmas fizetésért váltottam, de így legalább az estéimet és a hétvégéimet a gyerekeimmel, és nem dolgozatjavítással töltöm el. Én húsz éve tanítottam, el sem tudtam másként képzelni az életemet. Szerettem a munkám, de ez a rendszer mindent elvett belőle, ami örömet adott.” Úgy tűnik, nem segített az inkább fenyegetésként megélt pintéri „rendvágás” meglebegtetése sem: „Az oktatási intézményekben tapasztalt problémákat sem iskolaőrök, sem bekamerázott tantermek nem oldhatják meg” – nyilatkozza egy pályaelhagyó fiatal férfitanár: – „Elegem lett abból, hogy túlterhelt vagyok, hogy nem számít, ha kiemelkedő eredményeket érek el a diákjaimmal, hogy folyamatosan továbbképzem magam, hogy napok alatt átállok online oktatásra, ha kell, hogy mindez természetes de kritikát nem fogalmazhatok meg a körülményekkel kapcsolatban.”

És, ha a csalódott pedagógusok után a friss diplomás pályakezdőkben reménykednénk, ezen a téren sem túl rózsás a helyzet. Bár a kormány idén némileg megemelte a pályakezdők bérét, az még mindig nem túl vonzó, és a pályakezdőket az a „betyárbecsület” sem köti még a szakmához, egy-egy iskolához, ami miatt idősebb kollégáik például juttatás híján töltik hétvégéiket osztálykirándulásokon vagy készítenek fel versenyekre munkaidő után, mert fontosak nekik az általuk tanított diákok, szeretett intézményük. 2014 és 2019 között mintegy 30 százalékkal esett vissza a tanári szakon továbbtanulók száma, a végzettségük megszerzése után  sokan el sem helyezkednek tanárként, a friss diplomások egyharmada pedig már az első öt évében új munkahely és hivatás után néz. (A Tankerület arra a kérdésünkre, hogy hány pályakezdő kezdi meg a munkát az idei tanévtől szombathelyi iskolában, nem válaszolt.)

Bár abszurd kincstári ötletekből nincs hiány, az, hogy a Kormány a megoldást a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatásában látja, már az örkényi groteszk kategóriáját is kimeríti. Arra a kérdésünkre, hogy mivel teszik vonzóvá a 65 év feletti egykori pedagógusoknak, hogy visszatérjenek egy olyan világba, ahol fiatalabb kollégáik IKT-eszközökkel, a gamification és a digitalizáció hullámain lovagolva próbálnak 21. századi ismereteket átadni egy fiatal generációnak (nem beszélve arról, hogy a 65 egy eleve vitatott, egészségtelenül kitolt határ), a Tankerület az alábbiakat közölte:

A Kormány jogszabálymódosítása alapján 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig külön engedély nélkül is foglalkoztathatók a nyugdíjba vonuló pedagógusok, és ezen esetben a korábbi szabályozástól eltérően a nyugdíjukat és a munkabérüket egyaránt megkapják.”

 

 

(A pedagógus-szakszervezetek további sztrájkot helyeznek kilátásba, ha szeptember végéig nem tudnak érdemi változásokat elérni a Kormánnyal való megbeszélések során. A szeptember 10-i egyeztetés sikertelennek bizonyult: a 2028-ra kilátásba helyezett bérkompenzációt a szakszervezet méltatlannak ítéli. A diákszervezetek szeptember másodikára tanévnyitó tüntetést szerveznek.)

TP

Fotó: Nagy Jácint

 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.