km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Jobban megismerhetjük utcáink névadóit

Jobban megismerhetjük utcáink névadóit

Utcanév-magyarázó táblát helyeztek ki Szombathelyen. Összesen négy ilyet találhatnak a városban a járókelők. A Kisfaludy Sándor utcára is került egy.

 

Az információs táblák létrehozása hiánypótló kezdeményezés. Arra szolgál, hogy az utcáink névadóit jobban megismerhessük - mondta avató beszédében dr. Nemény András polgármester. Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester szólt arról, hogy jelenleg a Kisfaludy, és a közelben lévő, párhuzamos Szelestey utcában van ilyen tábla. A QR-kóddal alaposabban is utánanézhetnek az érdeklődők nagyjaink életének, munkásságának. Feiszt György levéltáros elmondta, hogy alig van olyan, aki a szerelmi költészetéről híres irodalmártól tudna idézni valamit. Az utcát eredetileg római négyesnek hívták, majd Gyámolda utca lett, a Gyöngyösparti épületben ugyanis szociális tevékenység zajlott. A Kisfaludy utca 119 éve kapta jelenlegi nevét.


“Véghatározat, 1903-ból, városi közgyűlés. Minthogy a Gyámolda szó nemcsak a szóképzés szempontjából kifogásolható, hanem a nyelvérzéket is sérti, ennélfogva a képviselő testület az utcában lakók kérelmére az utca nevét Kisfaludy Sándor utcára nevezi el, egyúttal felhívja a számvevőszéket, az utcanévtáblák elnevezéséről gondoskodjék” – tette hozzá Feiszt György. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elindult a hazai dinnyeszezon
Magyarországon 2600 hektáron termesztenek görög-, 400 hektáron sárgadinnyét.
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.