km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Szűkös az idei büdzsé

Szűkös az idei büdzsé

Online képviselői egyeztetést tartottak csütörtökön a város idei költségvetéséről. A rendkívüli jogrendben a polgármester közgyűlésként egymaga fogadja el a finanszírozási csomagot legkésőbb március 15-ig, de a konzultáció a testületi tagokkal nem marad el. A város anyagi helyzete nem alakul kedvezően, ennek megfelelően tervezték a számokat. Szinte minden ágazat mozgástere szűkül.

 

A városi honlapon olvasható előterjesztés szerint jelentős költségvetési kieséssel kell idén számolni. 1,2 milliárdot jelent a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felezése, 800 millióval kevesebbet fizetnek be a cégek a gazdasági teljesítőképességük csökkenése miatt. 284 millió forint mínuszt hoz a gépjárműadó elvétele, 37 millió az idegenforgalmi adó, 130 millió az ingyenes parkolás, 46 millió forint pedig a reklámfelületek adója és az építményadó csökkenése miatt jelentkezik hiányként. További 1,5 milliárd forint veszteséggel számolnak az egyik nagyfoglalkoztató adóoptimalizálási tervei miatt. 2021-ben a bevételi főösszeg 21,6 milliárd, a kiadási főösszeg 27,6 milliárd forint.


Dr. Nemény András bevezetőjében ismertette, hogy volt már egy online képviselői egyeztetés, és tanácskozott a munkaadók, munkavállalók képviselőivel is, valamint összehívta a Civil Fórumot. Mindannyian támogatják a költségvetés tervezetét. Több vállalkozó is ígéretet tett, hogy befizeti az iparűzési adó teljes összegét a város kasszájába. 3,6 milliárd forint kompenzációt kérnek a kormánytól, hogy mekkora támogatás érkezik, áprilisban derül ki. Így ideiglenes költségvetést tudtak alkotni, amelyben külön soron tüntetik fel a kompenzációtól függő tételeket, ezek az ún. vonal alatti számok. Elsősorban a kötelező feladatokra koncentráltak. A büdzsé első módosítása lesz igazán érdekes, ez legkorábban április-májusban lehetséges, fogalmazott a polgármester.

 

Képviselői vélemények


Pandémiás időszakot élünk, ami mindenkinek kihívást jelent, és ez a költségvetésen is meglátszik, erről beszélt Illés Károly. A Fidesz-KDNP frakció vezetője elmondta, támogatják, hogy a kormány megadja a kompenzációt Szombathelynek, és ez biztosan meg is történik majd. Sérelmezik, hogy a Haladás VSE nem kap támogatást a várostól vonal alatt sem, illetve olyan ágazatok sérülnek, aminek nem kellene. Szerinte felül kell vizsgálni az önkormányzati cégek működését, mert ezzel jelentős összeget lehetne megspórolni. Illés Károly kijelentette, a frakció nem támogatja a költségvetés tervezetét.


Dr. Czeglédy Csaba javasolta, hogy forduljanak az alapvető jogok biztosához, amiért Szombathely nem kapta meg karácsonykor azt az 1,4 milliárd forint támogatást, amit a fideszes vezetésű városoknak megadott a kormányzat. Vázolta, hogy míg tavaly 380 millió forintot költhettek a rászorulók segítésére, idén 150 milliót állítottak be erre a célra, ami tragikus helyzetet eredményez a szociális ágazatban. A független képviselő bízik benne, hogy a kompenzáció érkezésével 50 millió forinttal meg lehet emelni a keretet, ami így is kevesebb lesz a tavalyi forrásnál. A költségvetési rendeletben foglaltakat tudomásul vette.


Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) a temetkezési vállalathoz és a HVSE-hez rendelt nulla forint vonal alatti támogatást kifogásolta. Koczka Tibor (Pro Savaria) bírálta dr. Hende Csabát, aki szerinte nem képviseli megfelelően Szombathely érdekeit, és a városvezetést is, amely – úgy véli – felesleges százmilliókat költött el eddig. Hiányolta a költségvetésből a zanati kerékpárútra szánt összeget.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) fájlalja a belvárosi út- és járdafelújítások elmaradását, pedig 36 pontból álló javaslatcsomagot tett a városvezetés asztalára. Kérte, hogy valamennyi központi költségvetésből érkező összegről tájékoztassák a közvéleményt. Aggódik amiatt, hogy lefékezheti az önkéntesek lendületét, ha a civil szervezetek támogatása ilyen mértékben csökken.


Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) a pandémiás helyzet fokozódásáról beszélt, és úgy fogalmazott, nehéz manapság képviselőnek lenni, hiszen nincs saját keretük. Négy oladi utca várja a felújítást, és a Kárpáti Kelemen utcai forgalomlassítókat sem telepítették még, pedig készen vannak a tervek.


Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) szóvá tette, hogy a Médiaközpontnál nincs beállítva kompenzáció.


Nem kifogásolják az Agorával való összevonást, de szeretnék tudni a részleteket. A témához Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) is hozzászólt: attól tart, hogy a 100 millióra csökkentett támogatás emberáldozatokkal jár a Médiaközpontnál. Dr. Nemény András úgy válaszolt, nem lenne korrekt médiára kormányzati támogatást kérni. A céget racionalizálni kell az értékek megőrzésével. Az összevonás júniusban történhet meg, és valóban kevesebb emberre lesz szükség, ismerte el a polgármester.


Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) a Laky Demeter utcai posta nyitásához szükséges 300 millió forint és a külső Nárai úti járda ügyében kért intézkedést. Putz Attila (Éljen Szombathely!) kérte a vállalkozókat, ha tehetik, fizessék meg az iparűzési adó teljes összegét.


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) zárszavában kijelentette, frakciója támogatja a költségvetést.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó cikkek
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés
Javulnak a fertőzöttségi adatok, kedvezményt kapnak a vendéglátó vállalkozások, készül a költségvetés - Szombathely aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetéről adott tájékoztatást dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán délután.
Drámai költségvetési helyzet
Drámai költségvetési helyzet
Elkészült az idei költségvetés tervezete. Nehéz év előtt áll a város, a legrosszabb forgatókönyv szerint csaknem 5,1 milliárd forint kieséssel kell számolni. Jelentősen csökken az iparűzésiadó-bevétel, miközben nő a kötelezően fizetendő szolidaritási adó. Sok függ attól, hogy a kormány kompenzálja-e a veszteséget, és mennyi saját bevételt sikerül gyűjteni.
kapcsolódó cikkek
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés
Nemény András: javulnak a fertőzöttségi adatok, készül a költségvetés
Javulnak a fertőzöttségi adatok, kedvezményt kapnak a vendéglátó vállalkozások, készül a költségvetés - Szombathely aktuális egészségügyi és gazdasági helyzetéről adott tájékoztatást dr. Nemény András polgármester a város közösségi oldalán délután.
Drámai költségvetési helyzet
Drámai költségvetési helyzet
Elkészült az idei költségvetés tervezete. Nehéz év előtt áll a város, a legrosszabb forgatókönyv szerint csaknem 5,1 milliárd forint kieséssel kell számolni. Jelentősen csökken az iparűzésiadó-bevétel, miközben nő a kötelezően fizetendő szolidaritási adó. Sok függ attól, hogy a kormány kompenzálja-e a veszteséget, és mennyi saját bevételt sikerül gyűjteni.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.