km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szombati jégeső: Ausztria felől érkező zivatargóc vonult át Vas megye nyugati részen

Szombati jégeső: Ausztria felől érkező zivatargóc vonult át Vas megye nyugati részen

Burgenland és Nyugat-Magyarország fölé sodródó zivatarokra figyelmeztettek osztrák és magyar időjárási Facebook-oldalak - egy szupercella délnyugati irányból érkezve vonult át Vas megye nyugati részét. Többfelé jég kísérte az útját: Séből, Szombathelyről, Kőszegdoroszlóról és Kőszegről is jégverésről érkezett hír. Ausztriában halálos áldozatokat is követelt a vihar: a szél egy fát döntött egy kisbuszra, hárman életüket veszítették.

Fél hat körül az Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich egy szupercellára hívta fel a  figyelmet, amely északkeleti irányban mozgott - heves eső és nagyméretű jég kísérte az útját. Az idokep.hu radarja is jól kirajzolta a Fertő-tó irányába mozgó zivatargóc útját.
 

A cella széle elérte Szombathely nyugati felét is, Olad környékéről jégesőről érkezett jelentés (a belváros környékén viszont eső is alig esett)  A közösségi médiába felkerült fotók és videók alapján Kőszegdoroszlót is elverte a jég.


 Ausztriában Felsőpulyán (Oberpullendorf) és a környékbeli településeken tombolt a vihar.  Osztrák hírportálok este hat óra körül tették közzé, hogy a Burgenland és Steiermark határán található Burgau-Neudauberg golfpályája mellett tragdéia történt: egy 9 személyes taxira az orkánerejű szél rádöntött egy hatalmas fát, amelynek törzse összeroncsolta gépjárművet. Az utasok közül hárman a helyszínen életüket veszítették, négyen kórházba kerültek.


Szombathely nyugati része:

 

 

 

Oladi jégdarabok:

 


Kozma Judit Dozmat határából fotózta le a viharfelhőket:

 

 

Sében is jég esett:

 

 

Kőszegdoroszlóra így érkezett meg a vihar:


 

Bük környékén így festett a cella:

 

 

 

 

Ausztriában Felsőőr és Rohonc között fotózták le a vihart:
 

:

 

 

 

 Felsőpulyai jégdarab Fotó: Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich

 

Borítókép: a vihar Szeleste irányából fotózva Fotó: Németh Richárd


 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.