km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Szombati jégeső: Ausztria felől érkező zivatargóc vonult át Vas megye nyugati részen

Szombati jégeső: Ausztria felől érkező zivatargóc vonult át Vas megye nyugati részen

Burgenland és Nyugat-Magyarország fölé sodródó zivatarokra figyelmeztettek osztrák és magyar időjárási Facebook-oldalak - egy szupercella délnyugati irányból érkezve vonult át Vas megye nyugati részét. Többfelé jég kísérte az útját: Séből, Szombathelyről, Kőszegdoroszlóról és Kőszegről is jégverésről érkezett hír. Ausztriában halálos áldozatokat is követelt a vihar: a szél egy fát döntött egy kisbuszra, hárman életüket veszítették.

Fél hat körül az Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich egy szupercellára hívta fel a  figyelmet, amely északkeleti irányban mozgott - heves eső és nagyméretű jég kísérte az útját. Az idokep.hu radarja is jól kirajzolta a Fertő-tó irányába mozgó zivatargóc útját.
 

A cella széle elérte Szombathely nyugati felét is, Olad környékéről jégesőről érkezett jelentés (a belváros környékén viszont eső is alig esett)  A közösségi médiába felkerült fotók és videók alapján Kőszegdoroszlót is elverte a jég.


 Ausztriában Felsőpulyán (Oberpullendorf) és a környékbeli településeken tombolt a vihar.  Osztrák hírportálok este hat óra körül tették közzé, hogy a Burgenland és Steiermark határán található Burgau-Neudauberg golfpályája mellett tragdéia történt: egy 9 személyes taxira az orkánerejű szél rádöntött egy hatalmas fát, amelynek törzse összeroncsolta gépjárművet. Az utasok közül hárman a helyszínen életüket veszítették, négyen kórházba kerültek.


Szombathely nyugati része:

 

 

 

Oladi jégdarabok:

 


Kozma Judit Dozmat határából fotózta le a viharfelhőket:

 

 

Sében is jég esett:

 

 

Kőszegdoroszlóra így érkezett meg a vihar:


 

Bük környékén így festett a cella:

 

 

 

 

Ausztriában Felsőőr és Rohonc között fotózták le a vihart:
 

:

 

 

 

 Felsőpulyai jégdarab Fotó: Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich

 

Borítókép: a vihar Szeleste irányából fotózva Fotó: Németh Richárd


 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.