km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz

Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz

Egyelőre elmaradt a szombathelyi önkormányzat által kialakított oltóhelyek hivatalos bejárása, így nem tudni, megkezdhetik-e a munkát a háziorvosok az oltópontokon. Dr. Nemény András polgármester Harangozó Bertalan segítségét kérte (aki a megyei oltási munkacsoport vezetője is), azonban a kormánymegbízott elérhetetlen a városvezető számára.

 

Ahogy arról beszámoltunk, a város oltóhelyeket alakít ki több helyszínen, hogy a háziorvosok minél több embert tudjanak beoltani. Az elsőt a Képtárban tervezték megnyitni, ahol váltott műszakban 10 orvos oltana, úgy alakították ki a rendszert, hogy tömeges oltásra is alkalmas legyen. Háziorvosonként naponta 50 embert be lehet oltani, ami azt jelenti, hogy két műszakban akár 500 beteg beoltására alkalmassá tették ezt az oltópontot. A háziorvosok választják ki az oltakozókat a regisztráltak közül, őket diszpécserek telefonon értesítik arról, mikor és hová kell menniük. Az adminisztrációban önkormányzati dolgozók és védőnők segítenek. A közterület-felügyelők minden oltópontnál parkolókat tartanak fenn az érkezők számára, a képtárral szemben, a zeneiskola mögött 85 helyet zárnak le.

 

Dr. Nemény András polgármester szerdai videójában arról számolt be, hogy az oltóhelyek kialakítása a megyei oltási munkacsoport  ajánlásai alapján történt, egy utolsó, közös bejárás után indulhat az oltás a Képtárban jövő kedden. Nos, a városvezető Facebook-posztja alapján pénteken kellett volna a járási tisztifőorvosnak bejárni az oltópontokat, ez viszont nem történt  meg, így veszélybe került az önkormányzat által berendezett oltóhelyek működése. Hogy miért maradt el a bejárás, az nem derül ki, ugyanis Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője elérhetetlen, nem veszi fel a telefont.


A polgármester az alábbi levelet osztotta meg a közösségi oldalán:

 

"Tisztelt Kormánymegbízott Úr!

A mai napon több alkalommal kerestem telefonon Szombathely Megyei Jogú Város polgármestereként és a Védelmi Bizottság tagjaként. Sajnos hiába. Tegnapi telefonos megbeszélésünk alapján ma kellett volna a járási tisztifőorvosnak megtenni az új, általam kijelölt szombathelyi oltópontok bejárását. Ez sem történt meg sajnos. Pedig  a működés megkezdése előtt az ő feladata az általa korábban meghatározott feltételek teljesülésének a megállapítása. Amennyiben ezt a feladatát elmulasztja az késedelmet jelent, és ezzel veszélyeszteti a szombathelyi polgárok életét, testi épségét. 

Szombathely polgármestereként ezúton is kérem, hogy haladéktalanul végezzék el a feladatot a holnapi nap folyamán, hogy a következő két napban legyen lehetőségünk az oltandók értesítésére. 

Tisztelt Kormánybegbízott Úr! 
A ránk bízott emberek életének védelmét semmilyen érdek nem írhatja felül. Nagyon remélem,  hogy nem is fogja. Elnézést a késői üzenetért,  de ha ezt most nem teszem meg, nem tudnék tiszta lelkiismerettel aludni.
Szép estét kívánok! 
Nemény András"


A polgármester felhívta rá a figyelmet, ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudják időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv. Leírta: "Az oltóhelyek kijelölése Harangozó Úr levele alapján történt. Eszerint a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön "az élet védelméhez szükséges intézkedések" felől. A döntés a háziorvosok kérésére új oltópontok kialakítása volt. Ezzel segítjük a munkájukat és készülünk fel még időben a tömeges oltásokra. Éppen az állami oltások indulásakor tapasztalt problémákat akartuk megelőzni azzal, hogy a fokozatosan elindított oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve a legjobb helyzetbe hozzuk az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor."

 

Dr. Nemény András hozzátette: "csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét."

 

Az oltás az egyetlen megoldás

 

A polgármester szerdai videójában arról beszélt, hogy az önkormányzat oltóhelyeket alakít ki, hogy a háziorvosokat segítse az oltásban, a diszpécseri és adminisztratív feladatokra pedig önkormányzati, illetve kulturális területen dolgozókat csoportosítanak át. Az erről szóló előterjesztés elkészült, mondta dr. Nemény András, majd ismertette, milyen lépéseket tett a város. 

– Az oltás az egyetlen megoldás – hangsúlyozta a polgármester –, az önkormányzat is tehet azért, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság Szombathelyen. Az oltások beadását részben az állami, részben pedig a háziorvosi rendszeren keresztül végzik. A város az alapellátás felelőseként a háziorvosoknak próbál segíteni. Meghallgattuk az ellátásban dolgozókat, akik elmondták, a rendelési időben, a feladataik végzése közben rengeteg kérdést kapnak telefonon keresztül az oltásokkal kapcsolatban. Így tömeges oltást nem tudnak lebonyolítani a háziorvosok, naponta 15 oltást képesek beadni a regisztráció és az adminisztráció elvégzése mellett. Tömeges vakcinabeadás esetén legalább 50 oltás jut egy-egy doktorra. Ez csak akkor lehetséges, ha külön oltóhelyek vannak kijelölve. Ezen a területen nincsen önkormányzati tapasztalat, ezért kérelemmel fordultunk a kormányhivatalhoz és a minisztériumhoz, hogy kijelölhetünk-e önkormányzatként oltóhelyeket. Megkaptuk a választ, igen, megtehetjük. Egészen pontosan azt írták: a polgármesternek lehetősége van arra, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön az élet védelméhez szükséges intézkedések felől. Ez kellő jogalap arra, hogy oltóhelyeket jelöljünk ki, vagyis időszakosan működő egészségügyi szolgáltatási helyszíneket hozzunk létre.

 

– El is kezdődött a munka, a kormányhivatallal közösen megvoltak a bejárások, kiválasztottuk a helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek. Csütörtökön újabb egyeztetés szükséges, hogy a a tisztifőorvos asszony és a szakemberek által kért előírásokat hogyan teljesítettük. Ha minden megfelelő, akkor már csak a tudomásulvétel következik, és elindulhat a munka – így, az elfogadás esetén, az első önkormányzati oltóhely, öt oltóponttal a Képtárban jövő kedden elkezdheti a működését. Úgy látjuk, több helyszínt is ki kell jelölnünk, lehetőleg közel egymáshoz. A Képtár mellett az Éva-malmot, valamint a Savaria Mozit választottuk oltóhelynek, az előbbiben négy, az utóbbiban öt oltóponttal. Emellett az új egészségügyi alapellátóban lenne még további két oltópont, itt látnánk el a diszpécseri szolgálatot is. Meg kell szervezni a parkolást, a Képtár környékén több mint nyolcvanat foglalunk le az oltásra érkezők számára, ha nem lesz szükség ennyire, akkor csökkentjük a számát.  A mozinál, a Kőszegi utca 17-ben 36 helyet tartunk fenn. A sikeres végrehajtáshoz sok emberre van szükség: 85 önkormányzati munkatárs látja el a diszpécseri szolgálatot. Ők kapnak egy protokollt a háziorvosoktól, továbbá egy listát az elérendő emberekkel – a munkatársak addig telefonálnak, amíg el nem érik az illetőt. 60 embert vonunk be a kulturális munkatársak (a múzeum, az Agora, könyvtár dolgozói) közül, ők a helyszíneken lesznek, és segítenek a regisztrációban. A tömeges oltások a jövő héten elkezdődnek, úgy látjuk, ehhez ennyi helyszínre és emberre van szükség. Láttuk, hogyan zajlott az állami oltást, ott is kértek önkormányzati segítséget (parkolás, helyszín) bizonyos kérdésekben. Nincs jelentősége, ki hol kapja meg a vakcinát, minden szombathelyi beoltása fontos a számunkra. A szükséges eszközöket is beszereztük, minden oltóponthoz kell hűtőszekrény, fagyasztóláda áramszünet esetére. Ha minden jól megy, a Képtárban a jövő hét elején elindul a munka, és reményeink szerint a többi helyszínen is olthatunk utána.


Eközben a Pravda irány mutat
 

A megyei pártlap az oltópoltókkal kérdéseket küldött dr. Nemény Andrásnak, ezekből azért elég világosan látszik a hivatalos álláspont az önkormányzati oltópontokkal kapcsolatban. A kérdéseket és az arra adott válaszokat szó szerint idézzük a város Facebook-odlaláról:

 

 “A polgármesterek - így Ön is - arra kaptak felkérést György István és Pogácsás Tibor államtitkároktól, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésével  segítsék az oltást végző háziorvosokat. E felkéréstől hogyan jutott el odáig, hogy önkormányzati oltópontokat alakítson ki? Kitől kapott erre felhatalmazást?”


A szombathelyi felnőtt háziorvosok képviselőivel 2021. március 3-án folytatott egyeztetést a városvezetés a háziorvosok kezdeményezésére. A háziorvosok elmondták, hogy készítettek egy javaslatot a Megyei Oltási Munkacsoport részére, amiben olyan oltóközpontnak alkalmas hely kijelölését kezdeményezték, amelyben mind az „ütemezett”, mind a „tömeges oltási szakaszban” Szombathely 35 felnőtt háziorvosa a rendelési idején kívüli munkaidőben, váltott műszakban, beosztás alapján védőoltásban tudja részesíteni a pácienseit. A háziorvosok egy ilyen rendszer létrehozásában kérték az Önkormányzat segítségét, mert véleményük szerint a jelenlegi rendszerben nem biztosított a védőoltások tömeges beadása. A háziorvosok képviselőivel közösen az oltóhelyekre vonatkozó koncepció elkészült, amelyet 2021. március 5. napján küldött meg Önkormányzatunk a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, valamint Pogácsás Tibor és dr. György István államtitkár urak részére előzetes véleményezésre. Harangozó Bertalan elnök úr, 2021. március 8-án kelt válaszában azt írta, hogy: „A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 16.§ b) pontja alapján a polgármesternek lehetősége van arra, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön az „élet védelméhez szükséges intézkedések” felől, amely tehát kellő jogalap az oltóhely létrehozására. Ez alapján lehetősége van arra, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013.(XII.30.) Korm. rendelet 11.§ (1) bekezdés a) pontja alapján gyógyintézetnek nem minősülő, időszakosan működő egészségügyi szolgáltatási helyszínt hozzon létre.”. Ennek alapján az Elnök Úr által kijelölt tisztiorvosok – önkormányzati szakemberek részvételével - 2021. március 9-én megtekintették a helyszíneket, megfogalmazták elvárásaikat. Az oltóhelyek létesítésére vonatkozóan a helyszíni bejáráson kértek alapján Önkormányzatunk a szükséges bejelentést a Kormányhivatal felé 2021. március 10-én megtette. A Képtár vonatkozásában Önkormányzatunk minden feltételt teljesített, amiről 2021. március 12-én fotódokumentációs alátámasztással írásban értesítette a Védelmi Bizottság Elnökét.
“Az Önök által felvázolt rendszerben az adminisztrációt majdan végző önkormányzati dolgozók megkapták-e a védőoltást? Ha nem, akkor nem gondolja-e, hogy felelőtlenség így a frontvonalba küldeni őket?”
Az Önkormányzat 2021. március 10-én – előzetes szóbeli egyeztetést követően – írásban kereste meg Harangozó Bertalant, a Védelmi Bizottság elnökét annak érdekében, hogy az oltóhelyen feladatot teljesítő önkormányzati dolgozók oltása - amennyiben lehetséges – minél előbb történjen meg. Mindezek mellett minden oltóhelyen dolgozónak biztosítunk sebészi szájmaszkot, védőruhát, védőkesztyűt és arcpajzsot, és minden műszak megkezdése előtt sor kerül megfelelő protokoll szerinti fertőtlenítő takarításra. Az esetleges fertőzés kockázata az önkormányzati oltóhelyen semmivel sem nagyobb, mint az állami oltóhelyeken, különös figyelemmel arra, hogy a szabályok szerint kizárólag egészséges emberek vehetik fel oltást.


“Az oltásszervezésben és -bonyolításban részt vevő önkormányzati dolgozók között vannak-e politikusok, politikai munkatársak?”
 

Nincsenek, szükség esetén a városvezetés tagjai vállalták, hogy személyesen is részt vesznek az ellátandó feladatokban.

 

“Jogilag mi teszi lehetővé, hogy Ön és a munkatársai az oltakozók szenzitív személyes adatait kezeljék? Hogyan tudja garantálni ezen adatok biztonságát, azt, hogy csak erre a célra használják fel őket?”


Az adatok kezelésére az érintett háziorvosi praxisokkal adatfeldolgozói szerződés került megkötésre, továbbá a munkában részt vevő dolgozók titoktartási nyilatkozatot tettek.


“A politikai haszonszerzésen  kívül mi motiválja abban, hogy azt a hamis látszatot keltse, hogy az állami szervek a háziorvosokkal együttműködve nem képesek a lakossági oltásokra? Hiszen a háziorvosok eddig minden vakcinát eloltottak.”


A szombathelyi háziorvosok képviselői által készített és jegyzett  anyag szerint: „A rendelőegységekbe koncentrált háziorvosi praxisok alkalmatlanok mind az „ütemezett szakasz” praxisonkénti 20 beteg/nap, mind a „tömeges szakasz” 50 beteg/nap beoltására.”. A városvezetés határozottan visszautasítja a politikai haszonszerzésre utaló célzást.


“Önök kijelentették: kedden megkezdődhetnek az oltások az önkormányzati oltóhelye(ke)n. Mire alapozták ezt a kijelentést? Megkapták-e az oltópontok működtetéséhez szükséges hatósági engedélyeket?”


Harangozó Bertalan Elnök Úr által kijelölt tisztiorvosok 2021. március 9-i helyszíni bejáráson azt a tájékoztatást adták, hogy az oltóhelyek működtetéséhez hatósági engedély nem szükséges, pusztán az erre vonatkozó bejelentést szükséges megtenni. Az oltóhelyek létesítésére vonatkozóan a helyszíni bejáráson kértek alapján Önkormányzatunk a szükséges bejelentést a Kormányhivatal felé 2021. március 10-én megtette, az általuk kért tárgyi feltételeket biztosította. A kijelentést a városvezetés annak reményében tette, hogy a Kormányhivatal az Önkormányzathoz hasonlóan prioritásként kezeli a minél hatékonyabb vakcinázás feltételrendszerének megteremtését, szombathelyi életek védelmét.


“Hogyan garantálják a vakcinák biztonságos utaztatását és tárolását az oltóhelyeken?”


A vakcinák biztonságos átadására vonatkozóan a 2021. március 10-i bejelentésben az Önkormányzat javaslatot tett arra, hogy az adott napi oltóanyag a tárgynapot megelőző napon átadásra kerüljön az Önkormányzat kijelölt munkatársának, aki gondoskodik az oltóanyag megfelelő tárolásáról, oltóhelyre történő eljuttatásáról és az oltást végző háziorvosoknak történő átadásáról, az erről készített elismervény átadó részére történő visszajuttatásáról. A tárolásra az erre előírt feltételeket (hőmérővel ellátott hűtő) az Önkormányzat biztosította, tehát ugyanazokat a feltételeket megteremtette e körben, mint ami a háziorvosi rendelőkben jelenleg is biztosított.


“Az Önök által tervezett oltópontok mindegyike a belvárosban van. Nem gondolja, hogy egy Gyöngyöshermánban, Herényben vagy Oladban élő idős embernek kényelmesebb lenne, ha a háziorvosi rendelőben kaphatná meg az oltást? Vagy miért nem használják erre a célra az üresen álló iskolák tornacsarnokait?”


Az oltóhelyek mindegyike tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthető, legalább annyira, mint a Markusovszky Kórház és a volt SZTK épülete, azzal a különbséggel, hogy ezen oltóhelyekhez az Önkormányzat mindösszesen 121, kizárólagos használatú parkolót is biztosít, a közterület-felügyelet munkatársainak közreműködésével. Az oltóhelyek akadálymentesek, kerekesszékkel is megközelíthetőek. Az iskolai tornacsarnokok nem az Önkormányzat kezelésében vannak, így azok felett az Önkormányzat nem rendelkezhet.


“Igaz-e, hogy az alpolgármesterek és családtagjaik a napokban soron kívül megkapták a koronavírus elleni védőoltást? Pontosan kik, kitől, hol és miért?  Ha nem tud róla, lenne kedves utánakérdezni?”


Az oltások beadása szenzitív adat. A városvezetés tagjai és családtagjaik, mint mindenki más, csak az oltási tervben megszabott szabályok szerint kapnak oltást. Polgármester úrról azt tudjuk mondani, hogy hónapokkal ezelőtt regisztrált oltásért. Ezt követően krónikus betegként három hete értesítette a háziorvosa arról, hogy a következő napokban kapja az oltást, de közben átvette az állam a 60 év alatti krónikus betegek oltásának szervezését, azóta Ő semmilyen értesítést nem kapott.


“Polgármester Úr múlt héten találkozott a koronavírusos Dobrev Klárával. Azóta kétszer teszteltette magát, ám a vírus lappangási ideje két hét. Ehhez képest tegnap zárt térben tartott sajtótájékoztatót, amelyre a megye legmeghatározóbb médiumát elfelejtették meghívni. Ezzel kapcsolatban kérdezzük: Fogja-e még magát teszteltetni Polgármester Úr?”

Folyamatosan teszteli magát a Polgármester úr.


 “Hányan vettek részt a tegnapi sajtótájékoztatón? A képek tanúsága szerint nem tartották a másfél méteres távolságot a meghívottak. Miért nem? Hasonló profizmusra számíthatnak-e az emberek a város által szervezett oltópontokon?”


Nem hirdettünk sajtótájékoztatót, a helyszínen jelenlévő sajtó kérdéseire válaszolt Polgármester úr.

 

Önkormányzati oltóhely = balliberális oltásellenes kampány

 

Péntek délutánra végre életjelet adott a kormányhivatal is. Erről részletes írunk a cikkünkben.


 

Tisztelt Kormánymegbízott Úr! A mai napon több alkalommal kerestem telefonon Szombathely Megyei Jogú Város...

Közzétette: Dr. Nemény András – 2021. március 12., péntek

 

 

kapcsolódó cikkek
Szerveződnek az önkormányzati oltópontok
Szerveződnek az önkormányzati oltópontok
Ha minden jól megy, a jövő héten már nyithatnak a szombathelyi önkormányzat által üzemeltetett oltóhelyek – erről is beszélt dr. Nemény András a szerdai élő videójában.
Országos tisztifőorvos: csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok
Országos tisztifőorvos: csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok
Sajnos csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.
177 új fertőzött Vasban, 9011 Magyarországon, 130-an meghaltak
177 új fertőzött Vasban, 9011 Magyarországon, 130-an meghaltak
9011 az új fertőzött és elhunyt 130 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 13.967-ről 14.144-re nőtt.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szerveződnek az önkormányzati oltópontok
Szerveződnek az önkormányzati oltópontok
Ha minden jól megy, a jövő héten már nyithatnak a szombathelyi önkormányzat által üzemeltetett oltóhelyek – erről is beszélt dr. Nemény András a szerdai élő videójában.
Országos tisztifőorvos: csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok
Országos tisztifőorvos: csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok
Sajnos csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.
177 új fertőzött Vasban, 9011 Magyarországon, 130-an meghaltak
177 új fertőzött Vasban, 9011 Magyarországon, 130-an meghaltak
9011 az új fertőzött és elhunyt 130 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 13.967-ről 14.144-re nőtt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.