km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
Szombathelyi oltópontok: a közreműködő kormányhivataltól az elnémult telefonig

Szombathelyi oltópontok: a közreműködő kormányhivataltól az elnémult telefonig

A háziorvosok kérésére, a kormányhivatal útmutatása alapján látott neki a bruttó 4 millió forintba kerülő városi oltópontok kialakításának az önkormányzat, derült ki a dr. Nemény András polgármester által tartott keddi sajtótájékoztatón. A városvezető az online esemény végén élőben megint megpróbálta felhívni a kormánymegbízottat, azonban Harangozó Bertalant ezúttal sem tudta elérni.

Széles pályaíven mozgott a három, önkormányzati oltóhely ügye a ünnepi hétvégén: a város úgy tervezte, jól megközelíthető helyszínekre viszi ki az oltásokat a rendelőkből. Egy darabig úgy tűnt, rendben lesz a háziorvosok kezdeményezése, azonban múlt pénteken az utolsó bejárás elmaradt, a megyei oltási csoport vezetője, Harangozó Bertalan pedig elérhetetlennek bizonyult a polgármester számára. Ami utána következett, az még a sokat próbált, ellenséges kommunikációs edzett médiamunkásoknak is extra kuriózumnak bizonyult: a hivatalos kommüniké szerint semmi szükség sincs az oltási rendszerben önkormányzati oltópontokra – bár vannak olyan városok, ahol működnek. Mindezt a megyei pártlapnak sikerült összekötnie a sajtószabadság és a személyes támadások kérdéseivel is, így hétfőre akkora médiazaj támadt a történetben, hogy azon élő ember el nem igazodott. 
 

Levelet írtak a háziorvosok a kormányhivatalnak


Így aztán a polgármesteri online sajtótájékoztató az eddigi eseményeket tekintette át időrendben. Eszerint február 15-én kértek segítséget levélben a kormányhivataltól a szombathelyi háziorvosok, ekkor látszott már, hogy a szombathelyi rendelők alkalmatlanok mind az ütemezett (20 fő/nap), mind pedig a tömeges (50/nap) oltásokra.  Egy-egy rendelőben általában páros praxisok vannak, így az oltás és „a normál” betegellátásra érkezők együtt várakoznak, ami a jelenlegi helyzetben, amikor magas a fertőzések száma, különösen veszélyes. Emellett az oltással kapcsolatos adminisztráció is komoly feladatokat jelent, ezeket is nehezen tudják ellátni az orvosok.
A polgármester arról beszélt, hogy a háziorvosok a fentiek miatt kitaláltak egy rendszert, amelyben új, közös oltóhelyeket hoztak volna létre, külön diszpécserszolgálattal. Azért a kormányhivatalhoz fordultak, mert úgy látták, a szervezet rendelkezik a megfelelő jogosítvánnyal, financiális és egyéb lehetőséggel arra, hogy kialakítsa a oltóhelyeket, és azok megkezdjék a működésüket.  A kormányhivatal és az orvosok ezután közösen fordultak az önkormányzathoz, március 3-án pedig egyeztetést tartottak az ügyben, amelyen a járási tiszti főorvos és dr. Stánitz Éva, a Markusovszky Kórház orvosigazgatója is részt vettek. A megbeszélésen, a közös gondolkodást követően, négy oltóhelyben gondolkodtak az orvosok és a város: a Képtár, az Éva-malom és a mozi mellett a Kossuth utca 11. alatti ingatlan is felmerült, az utóbbi épp a kormányhivatal illetékeseivel történt bejárás után került le a listáról, mivel nem felelt meg. 

 

A város kérte, tisztázzák, van-e joga 


Dr. Nemény András polgármester beszámolt arról is, hogy a város rendkívül óvatosan járt el az ügyben, Harangozó Bertalanhoz fordultak, hogy a jogosultság kérdését tisztázzák (azaz van-e joga és lehetősége a városnak fellépni az ügyben). Mint mondta, a kormánymegbízott egyeztetett az illetékes államtitkárokkal (Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője), ezután kapta meg a választ az önkormányzat, hogy a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön "az élet védelméhez szükséges intézkedések" felől. Vagyis ekkor úgy tűnt, nincsen akadálya az önkormányzati oltópontok létrehozásának. 


Dr. Nemény András a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy György István ezek után nyilatkozta az MTI-nek hétfőn, hogy vannak önkormányzatok, amelyek "nagy aktivitást mutatnak" és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség. Az oltóhelyek száma elegendő - szögezte le, hozzátéve: az oltásokkal akkor hagyják el az egészségügyi intézményrendszert, ha annak különleges indoka lesz. 

- Az állásfoglalás nélkül eszünk ágában sem volt kialakítani az oltóhelyeket – mondta dr. Nemény András -, különösen nem akkor, amikor nincs túl jó anyagi helyzetben a város. 

 

Megmondták, milyenek legyenek az oltópontok

 

A történéseket felidéző városvezető ismertette, hogy a kormánymegbízott a Vas Megyei Kormányhivatal, illetve a Szombathelyi Járási Hivatal népegészségügyi osztályának az illetékeseit bízta meg azzal, hogy járják be a Képtárt, illetve a volt Éva-malmot, mint lehetséges helyszíneket, és jelezzék, mi szükséges ahhoz, hogy az oltópontok az előírásoknak megfelelően és biztonságosan működjenek. A polgármester sorolt is néhány kérést (megközelítés mozgássérülteknek, külön be- és kijárat, elkülönített fektetőhelyiség, mellékhelyiségek stb.), amelyeket az önkormányzat végre is hajtott. Elkészítették az erről szóló dokumentációt, jelezték a kormánymegbízottnak, hogy készen állnak, jöhet a végső bejárás.

- Nincsen ma ennél fontosabb – idézte dr. Nemény András Harangozó Bertalan múlt heti reakcióját, és közölte azt is, a kormánymegbízottól azt kérték, hogy az oltásban segédkező önkormányzati vagy városi cégeknél dolgozó önkéntesek hadd kapjanak soron kívül oltást. A város hatvan ember névsorát küldte el, mondta Nemény András: - Ez volt az utolsó kommunikáció Harangozó Bertalannal. Ekkor történt valami, nem vette fel a telefont. A Védelmi Bizottság elnöke elérhetetlennek bizonyult az egyik tag számára, amivel veszélyhelyzetben a szombathelyiek egészségét, életét is kockára teszi. Csak feltételezem, hogy utasítást kaphatott, és maga is vívódik az lelkiismeretével, és úgy vélem, a népegészségügyi osztályon dolgozó orvosok is ezt teszik. Egyrészt az esküjük miatt, másrészt pedig ők kapták feladatul az oltóhelyek ellenőrzését, és mivel ez elmaradt, nem tudjuk megnyitni az oltási pontokat. Ez tragédia – tette hozzá a polgármester. 


Dr. Nemény András polgármester utalt a kormányhivatal múlt pénteken kiadott közleményére, amely szerint „Szombathely polgármestere a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”, és a politikai haszonszerzés motiválja.  


- Nem mi találtuk ki a városi oltópontokat, a háziorvosok kérték a munkájuk megkönnyítése miatt, polgármesterként kutya kötelességem a város polgárainak érdekeit, egészségét szem előtt tartanom.  A kormányhivatal szabta meg, milyen feltételekkel alakíthatóak ki az oltóhelyek, az orvosok nyílt levélben erősítették meg ezt a hétvégén. Ma ismét egyeztettem velük, úgy nyilatkoztak, fenntartják az álláspontjukat, számukra a rendelőkön kívüli oltóhelyek és a város által rendelkezésre bocsátott, adminisztratív munkát végző személyek jelentik a megoldást. Ebben nincsen semmi poltiikai haszonszerzés.


Dr. Nemény András később beszélt arról is, hogy a háziorvosok maguk sem ismerik az oltási tervet, ami egyébként időnként változik, és a vakcinákból hol túl sokat, hol túl keveset kapnak, de például bizonyos fajtát át kell küldeniük az állami oltópontokra. 

 

Első a szombathelyiek biztonsága

 

A városi oltóhelyekről szóló előterjesztésre az Éljen Szombathely! frakció és a két független képviselő (Koczka Tibor és dr. Czeglédy Csaba) igennel szavazott, a Fidesz nem jelzett vissza, mondta el a polgármester. Nemény András arról is beszélt, hogy nem adják fel, ismét elküldték Képtár dokumentációját a kormányhivatal illetékeseinek, illetve engedélyt kértek az Éva-malomban (Schrammel-gyűjtemény) berendezett oltópont működésére is. 

 
- Ha a fideszes vezetésű Szekszárdon és Budapesten, az V. kerületben működhet önkormányzati oltópont, akkor mi miért nem hozhatunk létre ugyanilyent? Miért nem lehet a szombathelyieket is biztonságban tudni? – tette fel a kérdést a polgármester, aki kijelentette, törvénytelenül nem nyitják meg az oltópontokat, ugyanakkor mindenki érdeke, hogy legyenek külön oltóhelyei a háziorvosoknak, mert ők már egyre nehezebben bírják a munkát.


Dr. Nemény András kiemelte, az adminisztratív munkába 80 vagy akár több önkéntessel besegítenek, ez elsősorban az oltandók telefonos kiértésítését jelenti. A rendszer sajátossága, hogy ez nemcsak a háziorvosoknál beoltott személyeket jelenti, hanem azok felhívását is, akiket a körzeti orvosok küldenek az állami rendszerbe. A polgármester jelezte, az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az állami rendszer működését, ugyanúgy, ahogy eddig is tette. Mint mondta, nem mondott le arról, hogy beszéljen Harangozó Bertalannal, egy közös bejárás aktuális a héten az oladi Ernuszt-kriptánál, ami a kormánymegbízott szívügye. Én ott leszek, mondta a polgármester, aki a Facebook-on élőben közvetített sajtótájékoztató zárásaként az ugytudjuk.hu kérésére felhívta a kormányhivatal vezetőjét, de a hívott fél készüléke pár csengetés után foglaltat jelzett. 

kapcsolódó cikkek
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.
Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz
Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz
Egyelőre elmaradt a szombathelyi önkormányzat által kialakított oltóhelyek hivatalos bejárása, így nem tudni, megkezdhetik-e a munkát a háziorvosok az oltópontokon. Dr. Nemény András polgármester Harangozó Bertalan segítségét kérte (aki a megyei oltási munkacsoport vezetője is), azonban a kormánymegbízott elérhetetlen a városvezető számára.
A kormányhivatal szerint az önkormányzati oltóhelyek az oltásellenes kampányt szolgálják Frissítve: a szombathelyi polgármester reakciója
A kormányhivatal szerint az önkormányzati oltóhelyek az oltásellenes kampányt szolgálják Frissítve: a szombathelyi polgármester reakciója
Ütős válasznak szánták, de kissé ellentmondásosra sikeredett: a városvezetés által szervezett oltópontok célja a zavarkeltés, a látványpolitizálás és a terv szerint zajló oltási kampány akadályoztatása, írta a a Vas Megyei Kormányhivatal közleményében, amellyel dr. Nemény András péntek délelőtti közleményére reagált. Mint az közismert, a szombathelyi önkormányzat oltóhelyeket hozott volna létre a háziorvosok számára, a végső egyeztetés elmaradt, mert a kormánymegbízott nem reagált a polgármester telefonhívásaira.
A szombathelyi háziorvosok cáfolják a kormányhivatal oltásellenes vádaskodását
A szombathelyi háziorvosok cáfolják a kormányhivatal oltásellenes vádaskodását
Minden esély megvan rá, hogy a szakmai véleményük után a háziorvosokat is az oltásellenes kampány katonái közé fogja sorolni a központi kommunikáció.
György István: vannak önkormányzatok, amelyek nagy aktivitást mutatnak és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség
György István: vannak önkormányzatok, amelyek "nagy aktivitást mutatnak" és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség
Magyarországon gördülékenyen és jól haladnak a koronavírus elleni oltások beadásával; semmi ok nincs arra, hogy ettől az oltási programtól eltérjenek - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője hétfőn a közmédiának.
Államtitkár: nincs szükség önkormányzati oltóhelyekre - Nyílt levélben fordult a polgárokhoz az oltások ügyében az orvosi kamara a szomszéd megyében
Államtitkár: nincs szükség önkormányzati oltóhelyekre - Nyílt levélben fordult a polgárokhoz az oltások ügyében az orvosi kamara a szomszéd megyében
Gyakorlatilag a pénteki patthelyzettől folytatódik az önkormányzati oltóhelyek ügye az ünnep utáni első munkanapon: az biztos, hogy nem kezdődik meg oltás a háziorvosok számára kialakított oltópontokon, a Képtárban. Erről beszélt portálunknak dr. Nemény András polgármester hétfőn kora este.
címkék
kapcsolódó cikkek
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra
Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.
Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz
Szombathelyi oltópontok: elmaradt a hivatalos bejárás, borulhat az oltási terv, a polgármester levélben fordult a telefonon elérhetetlen kormánymegbízotthoz
Egyelőre elmaradt a szombathelyi önkormányzat által kialakított oltóhelyek hivatalos bejárása, így nem tudni, megkezdhetik-e a munkát a háziorvosok az oltópontokon. Dr. Nemény András polgármester Harangozó Bertalan segítségét kérte (aki a megyei oltási munkacsoport vezetője is), azonban a kormánymegbízott elérhetetlen a városvezető számára.
A kormányhivatal szerint az önkormányzati oltóhelyek az oltásellenes kampányt szolgálják Frissítve: a szombathelyi polgármester reakciója
A kormányhivatal szerint az önkormányzati oltóhelyek az oltásellenes kampányt szolgálják Frissítve: a szombathelyi polgármester reakciója
Ütős válasznak szánták, de kissé ellentmondásosra sikeredett: a városvezetés által szervezett oltópontok célja a zavarkeltés, a látványpolitizálás és a terv szerint zajló oltási kampány akadályoztatása, írta a a Vas Megyei Kormányhivatal közleményében, amellyel dr. Nemény András péntek délelőtti közleményére reagált. Mint az közismert, a szombathelyi önkormányzat oltóhelyeket hozott volna létre a háziorvosok számára, a végső egyeztetés elmaradt, mert a kormánymegbízott nem reagált a polgármester telefonhívásaira.
A szombathelyi háziorvosok cáfolják a kormányhivatal oltásellenes vádaskodását
A szombathelyi háziorvosok cáfolják a kormányhivatal oltásellenes vádaskodását
Minden esély megvan rá, hogy a szakmai véleményük után a háziorvosokat is az oltásellenes kampány katonái közé fogja sorolni a központi kommunikáció.
György István: vannak önkormányzatok, amelyek nagy aktivitást mutatnak és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség
György István: vannak önkormányzatok, amelyek "nagy aktivitást mutatnak" és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség
Magyarországon gördülékenyen és jól haladnak a koronavírus elleni oltások beadásával; semmi ok nincs arra, hogy ettől az oltási programtól eltérjenek - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője hétfőn a közmédiának.
Államtitkár: nincs szükség önkormányzati oltóhelyekre - Nyílt levélben fordult a polgárokhoz az oltások ügyében az orvosi kamara a szomszéd megyében
Államtitkár: nincs szükség önkormányzati oltóhelyekre - Nyílt levélben fordult a polgárokhoz az oltások ügyében az orvosi kamara a szomszéd megyében
Gyakorlatilag a pénteki patthelyzettől folytatódik az önkormányzati oltóhelyek ügye az ünnep utáni első munkanapon: az biztos, hogy nem kezdődik meg oltás a háziorvosok számára kialakított oltópontokon, a Képtárban. Erről beszélt portálunknak dr. Nemény András polgármester hétfőn kora este.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Elfogtak egy Top 50-es magyar bűnözőt, egy 52 éves körmendi férfit Németországban
Elfogtak egy körözött, a rendőrségi Top 50-es listán is szereplő körmendi férfit Németországban - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Aradi vértanúk: felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.