km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Országosan naponta átlagosan mintegy 200-an veszítik életüket a koronavírus-fertőzés következtében. Szombathelyen is egyre több dolguk van a háziorvosoknak és a mentőknek egyaránt, hiszen nőtt a betegek száma.

 

Szombathely az egyike azon városoknak, ahol az elmúlt héten növekedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Megyénkben mára 144 új fertőzöttet regisztráltak, így 16 ezer 246-ra nőtt azoknak a vasiaknak a száma, akik az elmúlt egy évben elkapták a vírust. A járvány harmadik hullámában gyors ütemben nő a számuk a környezetünkben is.


Dr. Haklits Györgyi  háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy iszonyú nagy a háziorvosi rendelések terhelése az elmúlt napokban, eszméletlen mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Velük kapcsolatban rengeteg járványügyi teendő van a betegellátás mellett. Az állapotukat folyamatosan követik, hogy meddig maradhatnak otthon, mikor kell kórházba utalni őket.


A mentők terhelése is növekszik. Szinte folyamatosan hallható a szirénázás a városban. Az alaptevékenységük mellett a mintavételezés is komoly feladatot ró a szolgálatra. 


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kiemelte, Vas megyében naponta átlagosan 80-100 esetet látnak el, és ezek között természetesen ott vannak a covidos betegek is, akiknek az aránya körülbelül 30 százalék az ellátott feladatok között. Szombathelyen naponta a feladatszámok 35-40-45 között alakulnak, és látszik az emelkedő tendencia az utóbbi napokban, hetekben, ezt a járvány harmadik hullámának felfutása magyarázza.


Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az SZTV kérdésére, mely szerint hova, melyik intézménybe szállítják az ellátásra szoruló koronavírusos betegeket, elmondta: a kórházi betegelhelyezés szigorú rend szerint történik. A mentők egy rendszerben látják, hogy hol van szabad kapacitás, és hol a legmegfelelőbb az adott páciens számára az ellátás, ennek az aktuális helyzetnek megfelelően szállítják kórházba a beteget.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.