km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Országosan naponta átlagosan mintegy 200-an veszítik életüket a koronavírus-fertőzés következtében. Szombathelyen is egyre több dolguk van a háziorvosoknak és a mentőknek egyaránt, hiszen nőtt a betegek száma.

 

Szombathely az egyike azon városoknak, ahol az elmúlt héten növekedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Megyénkben mára 144 új fertőzöttet regisztráltak, így 16 ezer 246-ra nőtt azoknak a vasiaknak a száma, akik az elmúlt egy évben elkapták a vírust. A járvány harmadik hullámában gyors ütemben nő a számuk a környezetünkben is.


Dr. Haklits Györgyi  háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy iszonyú nagy a háziorvosi rendelések terhelése az elmúlt napokban, eszméletlen mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Velük kapcsolatban rengeteg járványügyi teendő van a betegellátás mellett. Az állapotukat folyamatosan követik, hogy meddig maradhatnak otthon, mikor kell kórházba utalni őket.


A mentők terhelése is növekszik. Szinte folyamatosan hallható a szirénázás a városban. Az alaptevékenységük mellett a mintavételezés is komoly feladatot ró a szolgálatra. 


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kiemelte, Vas megyében naponta átlagosan 80-100 esetet látnak el, és ezek között természetesen ott vannak a covidos betegek is, akiknek az aránya körülbelül 30 százalék az ellátott feladatok között. Szombathelyen naponta a feladatszámok 35-40-45 között alakulnak, és látszik az emelkedő tendencia az utóbbi napokban, hetekben, ezt a járvány harmadik hullámának felfutása magyarázza.


Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az SZTV kérdésére, mely szerint hova, melyik intézménybe szállítják az ellátásra szoruló koronavírusos betegeket, elmondta: a kórházi betegelhelyezés szigorú rend szerint történik. A mentők egy rendszerben látják, hogy hol van szabad kapacitás, és hol a legmegfelelőbb az adott páciens számára az ellátás, ennek az aktuális helyzetnek megfelelően szállítják kórházba a beteget.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.