km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Szombathelyen is rohamos mértékben emelkedik a fertőzöttek száma

Országosan naponta átlagosan mintegy 200-an veszítik életüket a koronavírus-fertőzés következtében. Szombathelyen is egyre több dolguk van a háziorvosoknak és a mentőknek egyaránt, hiszen nőtt a betegek száma.

 

Szombathely az egyike azon városoknak, ahol az elmúlt héten növekedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Megyénkben mára 144 új fertőzöttet regisztráltak, így 16 ezer 246-ra nőtt azoknak a vasiaknak a száma, akik az elmúlt egy évben elkapták a vírust. A járvány harmadik hullámában gyors ütemben nő a számuk a környezetünkben is.


Dr. Haklits Györgyi  háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy iszonyú nagy a háziorvosi rendelések terhelése az elmúlt napokban, eszméletlen mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Velük kapcsolatban rengeteg járványügyi teendő van a betegellátás mellett. Az állapotukat folyamatosan követik, hogy meddig maradhatnak otthon, mikor kell kórházba utalni őket.


A mentők terhelése is növekszik. Szinte folyamatosan hallható a szirénázás a városban. Az alaptevékenységük mellett a mintavételezés is komoly feladatot ró a szolgálatra. 


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kiemelte, Vas megyében naponta átlagosan 80-100 esetet látnak el, és ezek között természetesen ott vannak a covidos betegek is, akiknek az aránya körülbelül 30 százalék az ellátott feladatok között. Szombathelyen naponta a feladatszámok 35-40-45 között alakulnak, és látszik az emelkedő tendencia az utóbbi napokban, hetekben, ezt a járvány harmadik hullámának felfutása magyarázza.


Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az SZTV kérdésére, mely szerint hova, melyik intézménybe szállítják az ellátásra szoruló koronavírusos betegeket, elmondta: a kórházi betegelhelyezés szigorú rend szerint történik. A mentők egy rendszerben látják, hogy hol van szabad kapacitás, és hol a legmegfelelőbb az adott páciens számára az ellátás, ennek az aktuális helyzetnek megfelelően szállítják kórházba a beteget.

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.