km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Szombathelyen is megérkeztek a rendelőkbe az influenza elleni oltások

Szombathelyen is megérkeztek a rendelőkbe az influenza elleni oltások

Megérkeztek az influenza elleni védőoltások a háziorvosi rendelőkbe. A vakcinát ingyenesen kérhetik a krónikus betegségben szenvedők és az immunbetegek, valamint a 60 éven felüliek. A vírus még nincs jelen a megyében, sok mindentől függ, hogy lesz-e járvány.

 

Bizonyos légúti megbetegedések már jelen vannak, az influenza azonban még nem ütötte fel a fejét a vármegyében. Tavaly enyhe fokú volt a járvány.


Dr. Prugberger László háziorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a tavalyi év tapasztalatai alapján várható, hogy hasonló erősségű lesz a járvány. A praxisban tavaly sokan felvették az influenza elleni védőoltást, így nem volt annyira drámai erősségű a járvány, ezt várja most is. Ha minél több ember felveszi a vakcinát, a vírus erőssége sem fogja annyira befolyásolni negatív irányban a járványt. 


A felnőttek számára már megérkeztek a védőoltások a háziorvosi rendelőkbe, a héten pedig a 3 év alattiak számára is megjönnek. Nekik idén először lesz elérhető az influenza elleni orrspray.


Dr. Wächter Walter vármegyei tisztifőorvos kiemelte, hogy Vas vármegyébe a 3 évnél idősebb gyermekek, illetve felnőttek számára a 3Fluart nevű oltóanyag érkezett, 25 ezer darabot kaptak belőle. A tapasztalatok szerint ez bőségesen elegendő a térítésmentes oltási igények kielégítésére. A 3 év alatti gyermekek részére várhatóan a jövő héten fog érkezni az oltóanyag, illetve újdonságképpen a fluenz tetra nevű orrspray.


A vakcinát ingyenesen igényelhetik a krónikus betegségben szenvedők: a krónikus légzőszervi, szív érrendszeri betegek, máj- és vese- illetve anyagcsere- és immunbetegek. Térítésmentesen kapják az oltóanyagot a gyermekvállalást tervező és várandós nők. Javasolják az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. A 60 éven felülieknek is ingyenesen jár a vakcina.


A tavalyi influenza szezonban közel 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást, de a vakcina felvétele nemcsak azok számára ajánlott, akik ingyenesen hozzáférnek. A súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából a szakemberek javasolják az oltás beadatását.

 

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.