km/óra
  2022.09.28., szerda  •  Vencel napja
Szombathely több mint 300 milliárdos forrást kaphat a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban

Szombathely több mint 300 milliárdos forrást kaphat a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban

Szombathely a következő hétéves európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 300 milliárd forint forrást kap majd - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, Budapesten.

 

 

A tárcavezető Hende Csabával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Hende Csaba már miniszterként is hatalmas érdemeket szerzett abban, hogy az előző fejlesztési ciklusban jelentős támogatások mentek Szombathelyre, hiszen a 2014 és 2020 között európai uniós költségvetési ciklusból 208 milliárd forint forrás érkezett a városba.


Ezeket a forrásokat a miniszter szerint sikerült jól felhasználni, de - mint mondta - most ennél is nagyobbat szeretnének lépni, így a következő, 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban Vas megyébe 472 milliárd forint jut majd, és ebből több mint 329,2 milliárd forint Szombathelyt fogja megilletni.


Úgy értékelt: miközben zajlik az előválasztásnak nevezett "ellenzéki színjáték", addig hivatalban lévő országgyűlési képviselőként Hende Csaba azon dolgozik, hogy Szombathely és térségének a következő hétéves fejlesztési programja a lehető leghatékonyabb legyen, és a lehető legszélesebb körű konzultációt követően, komoly társadalmi támogatással készüljön el.


A miniszter szerint van, ahol éles pártviták zajlanak, de vannak olyan ügyek, amelyekben a város érdeke hosszú távon is a legfontosabb. Jelezte: több körös egyeztetésen vannak túl és Szombathely ellenzéki polgármesterével is tárgyaltak.


Hende Csaba kiemelte: Szombathely esetében egy példa nélküli fejlesztéspolitikai koordinációs munkacsoport jött létre, amelyben képviselteti magát Ágostházi Szabolcs fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, a városvezetés és saját titkársága is.


Kiemelte azt is: Szombathely a 329,2 milliárd forintos forráson túl még a megyei TOP-pályázati rendszer 30 milliárd forintos turisztikai támogatásából is kaphat pénzt. Hende Csaba a fejlesztések közül kiemelte a várost elkerülő út több mint 200 milliárd forintos beruhását, a gyorsforgalmi összeköttetést Kőszeg, illetve Körmend irányába, valamint a fekvőbeteg ellátás korszerűsítésére tervezett 14 milliárd forintos támogatást.


Úgy fogalmazott: "míg mások kritizálnak, beszélnek, de soha semmit nem bizonyítanak, addig mi már eddig jelentős teljesítményt mutathatunk fel". Hozzátette: készek arra, hogy a "politika hullámverésétől" a lehető legjobb mértékben függetlenítve a jövőben is eredményesen munkálkodjanak a térség fejlesztéséért. Megjegyezte: örül annak, hogy amúgy jelenleg az ellenzékhez sorolható városvezetés is tiszteletben tartja és fontosnak tartja ezt az együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is fenn fog maradni.


Gulyás Gergely kérdésre válaszolva Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelölt progresszív jövedelemadóra vonatkozó terveit úgy kommentálta: amikor a baloldal kormányon volt, és a jelenlegi főpolgármester tanácsadóként dolgozott a kabinet mellett, akkor az átlagbér a legmagasabb adókulccsal adózott. Tehát az biztos, hogy ha a baloldali kormány van Magyarországon, akkor adóemelés is van, ezt ismerte be a főpolgármester - mondta a miniszter. 

 

Forrás: MTI

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A természet kincseivel ismerkedtek a gombász találkozó résztvevői
Aki a természetet szereti, nem biztos, hogy a gombáért is lehajol. De ha gombászásról van szó, ahhoz már hozzátartozik a természet szeretete és védelme is. Ilyen embereket hívtak és vártak a XXV. Országos Gombász Találkozóra, Velembe a szervezők, olvasható a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Facebook-oldalán.
Kultúrház palafedelét bontotta meg a szél Kenyeriben
Kosárlabda: Litvánia után Csehországot is Szombathelyen fogadjuk világbajnoki selejtezőn
Az Ivkovics-legénység november 14-én, hétfőn lép pályára az Aréna Savariában.
Kilencedik lett az NLG a világbajnokságon!
A kilencedik helyen végzett a Nagy Lajos Gimnázium fiú kosárlabda csapata az iskolások világbajnokságán, írja az iskola hivatalos Facebook-oldala.
A szakbizottság nem támogatja a Fő téri kelet-nyugat irányú kerékpározást
Tegnap délután összeült a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, ahol egyhangúlag elfogadtuk az önkormányzat 74 pontból álló takarékossági programját és a költségvetési rendelet II. számú módosítását, írja Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) bizottsági elnök Facebook-oldalán.