km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Szombathely több mint 300 milliárdos forrást kaphat a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban

Szombathely több mint 300 milliárdos forrást kaphat a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban

Szombathely a következő hétéves európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 300 milliárd forint forrást kap majd - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, Budapesten.

 

 

A tárcavezető Hende Csabával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Hende Csaba már miniszterként is hatalmas érdemeket szerzett abban, hogy az előző fejlesztési ciklusban jelentős támogatások mentek Szombathelyre, hiszen a 2014 és 2020 között európai uniós költségvetési ciklusból 208 milliárd forint forrás érkezett a városba.


Ezeket a forrásokat a miniszter szerint sikerült jól felhasználni, de - mint mondta - most ennél is nagyobbat szeretnének lépni, így a következő, 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban Vas megyébe 472 milliárd forint jut majd, és ebből több mint 329,2 milliárd forint Szombathelyt fogja megilletni.


Úgy értékelt: miközben zajlik az előválasztásnak nevezett "ellenzéki színjáték", addig hivatalban lévő országgyűlési képviselőként Hende Csaba azon dolgozik, hogy Szombathely és térségének a következő hétéves fejlesztési programja a lehető leghatékonyabb legyen, és a lehető legszélesebb körű konzultációt követően, komoly társadalmi támogatással készüljön el.


A miniszter szerint van, ahol éles pártviták zajlanak, de vannak olyan ügyek, amelyekben a város érdeke hosszú távon is a legfontosabb. Jelezte: több körös egyeztetésen vannak túl és Szombathely ellenzéki polgármesterével is tárgyaltak.


Hende Csaba kiemelte: Szombathely esetében egy példa nélküli fejlesztéspolitikai koordinációs munkacsoport jött létre, amelyben képviselteti magát Ágostházi Szabolcs fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, a városvezetés és saját titkársága is.


Kiemelte azt is: Szombathely a 329,2 milliárd forintos forráson túl még a megyei TOP-pályázati rendszer 30 milliárd forintos turisztikai támogatásából is kaphat pénzt. Hende Csaba a fejlesztések közül kiemelte a várost elkerülő út több mint 200 milliárd forintos beruhását, a gyorsforgalmi összeköttetést Kőszeg, illetve Körmend irányába, valamint a fekvőbeteg ellátás korszerűsítésére tervezett 14 milliárd forintos támogatást.


Úgy fogalmazott: "míg mások kritizálnak, beszélnek, de soha semmit nem bizonyítanak, addig mi már eddig jelentős teljesítményt mutathatunk fel". Hozzátette: készek arra, hogy a "politika hullámverésétől" a lehető legjobb mértékben függetlenítve a jövőben is eredményesen munkálkodjanak a térség fejlesztéséért. Megjegyezte: örül annak, hogy amúgy jelenleg az ellenzékhez sorolható városvezetés is tiszteletben tartja és fontosnak tartja ezt az együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is fenn fog maradni.


Gulyás Gergely kérdésre válaszolva Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelölt progresszív jövedelemadóra vonatkozó terveit úgy kommentálta: amikor a baloldal kormányon volt, és a jelenlegi főpolgármester tanácsadóként dolgozott a kabinet mellett, akkor az átlagbér a legmagasabb adókulccsal adózott. Tehát az biztos, hogy ha a baloldali kormány van Magyarországon, akkor adóemelés is van, ezt ismerte be a főpolgármester - mondta a miniszter. 

 

Forrás: MTI

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.