km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve

Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve

1791-ben jelent meg az első tudományos igényű magyar városmonográfia. Szombathely történetét Schönvisner István foglalta össze az egyházmegye első püspöke, Szily János megbízásából. A latin nyelven írt mű hamarosan magyarul is olvasható lesz.

 

Antiquitatum et Historiae Sabariensis – a várostörténeti mű alapos és széles körű kutatómunka eredményét foglalja össze. Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve a kezdetektől a jelen időkig – vagyis a 18. század végéig, amikor nyomtatásban is megjelent Schönvisner István könyvtáros, régész, tudós jezsuita szerzetes monográfiája. Bár hagyományos értelemben vett régészeti feltárásokat addig még nem végeztek Szombathely területén, a megelőző korokból számos tárgyi emlék előkerült. Ezeket vette sorra, illetve a fellelhető szakirodalmat, okleveles forrásokat tekintette át a szerző nagyszabású műve megírásához. A kiadványt metszetek is gazdagítják. Schönvisner munkásságáról írja doktori dolgozatát Sánta Sára könyvtáros, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetemen klasszika-filológia szakán végzett, korábban az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa volt, szeptember óta a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban dolgozik.


– Schönvisner, aki az egyetemi könyvtár első őre volt, valamint az érem- és régiségtani tanszék vezetője, Aquincum romjainak feltárásával megalapozta a pannóniai provinciális kutatásokat hazánkban. Minden bizonnyal emiatt figyelt fel rá Szily János, aki Szombathelyre hívta őt, hogy segítse az egyházmegyei könyvtár létrehozását, emellett arra biztatta, hogy az építkezések során előkerült régészeti leletek feldolgozásával írja meg a város történetét. A latin nyelven írt művet a szerző kilenc könyvre tagolta. A bécsi rézmetsző akadémián huszonhárom illusztráció készült a Savaria területéről származó leletekről. Szombathely történetének ezernyolcszáz évét tekinti át a kiadvány Claudius császár idejétől a szombathelyi püspökség megalapításáig. Az első öt könyv az ókori Pannóniáról és Szombathelyről szól, a hatodik könyv a Római Birodalom bukásától a magyar állam alapításáig tartó időszakot öleli fel, a további részek a könyv megjelenéséig tárgyalják a várostörténetet.


Kuriózum, hogy a műben Schönvisner közel harminc oklevelet közöl teljes terjedelmében; olyan tárgyi leletek ábrázolását is láthatjuk az illusztrációk között, melyek mára elvesztek, illetve a könyv megjelenésének időpontjában sem voltak már meg, csak leírás készült róluk: ilyen például a székesegyház építésekor előkerült mozaik. Érdekességként a szerző megemlíti azt a kérdést is, hogy valóban Szombathelyen temették-e el Ovidiust – jegyezte meg Sánta Sára.


Az eddig csak latinul elérhető kiadványt hamarosan magyar nyelven is kézbe vehetik az olvasók – mondta el Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője. Pető Gábor fordította a négyszáz oldalas művet. A szerkesztőbizottság (dr. Tóth Endre, dr. Kiss Gábor, Sánta Sára, dr. Zágorhidi Czigány Balázs, Rétfalvi Balázs) a szöveg tudományos publikálásán dolgozik. A kötet melléklete tartalmazza majd a bő forrásjegyzéket; egy tanulmányt, amely az eredeti szövegben felvetett problémákat veszi górcső alá, valamint a meghaladott tudományos eredményeket is ismerteti. – Azért is rendkívüli a szombathelyi városmonográfia, mert azon kevés 18. századi tudományos munkák közé tartozik, amelyeknek a teljes kéziratanyaga is fennmaradt. A cenzori és a nyomdai példányok mellett elérhető Szily és Schönvisner levelezése is a könyv megjelentetéséről – ezeket, illetve a metszeteken megjelenő kőemlékek többféle ábrázolását digitalizálva, DVD-mellékletként tesszük közzé – emelte ki Rétfalvi Balázs.


Schönvisner István Antiquitatum et Historiae Sabariensis című művének magyar nyelvű kiadása várhatóan jövő év elején, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelenik meg.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.
Boszorkányok, bronzöntés, deresre húzás, rabszállító kocsi és sok-sok művészeti program vár a Múzeumok Éjszakáján
Június 22-én kilenc helyszínen, 70 programmal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája, melyről hétfőn, a Savaria Múzeumban tartottak sajtótájékoztatóta részt vevő intézmények képviselői.