km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve

Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve

1791-ben jelent meg az első tudományos igényű magyar városmonográfia. Szombathely történetét Schönvisner István foglalta össze az egyházmegye első püspöke, Szily János megbízásából. A latin nyelven írt mű hamarosan magyarul is olvasható lesz.

 

Antiquitatum et Historiae Sabariensis – a várostörténeti mű alapos és széles körű kutatómunka eredményét foglalja össze. Szombathely régiségeinek és történelmének kilenc könyve a kezdetektől a jelen időkig – vagyis a 18. század végéig, amikor nyomtatásban is megjelent Schönvisner István könyvtáros, régész, tudós jezsuita szerzetes monográfiája. Bár hagyományos értelemben vett régészeti feltárásokat addig még nem végeztek Szombathely területén, a megelőző korokból számos tárgyi emlék előkerült. Ezeket vette sorra, illetve a fellelhető szakirodalmat, okleveles forrásokat tekintette át a szerző nagyszabású műve megírásához. A kiadványt metszetek is gazdagítják. Schönvisner munkásságáról írja doktori dolgozatát Sánta Sára könyvtáros, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetemen klasszika-filológia szakán végzett, korábban az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa volt, szeptember óta a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban dolgozik.


– Schönvisner, aki az egyetemi könyvtár első őre volt, valamint az érem- és régiségtani tanszék vezetője, Aquincum romjainak feltárásával megalapozta a pannóniai provinciális kutatásokat hazánkban. Minden bizonnyal emiatt figyelt fel rá Szily János, aki Szombathelyre hívta őt, hogy segítse az egyházmegyei könyvtár létrehozását, emellett arra biztatta, hogy az építkezések során előkerült régészeti leletek feldolgozásával írja meg a város történetét. A latin nyelven írt művet a szerző kilenc könyvre tagolta. A bécsi rézmetsző akadémián huszonhárom illusztráció készült a Savaria területéről származó leletekről. Szombathely történetének ezernyolcszáz évét tekinti át a kiadvány Claudius császár idejétől a szombathelyi püspökség megalapításáig. Az első öt könyv az ókori Pannóniáról és Szombathelyről szól, a hatodik könyv a Római Birodalom bukásától a magyar állam alapításáig tartó időszakot öleli fel, a további részek a könyv megjelenéséig tárgyalják a várostörténetet.


Kuriózum, hogy a műben Schönvisner közel harminc oklevelet közöl teljes terjedelmében; olyan tárgyi leletek ábrázolását is láthatjuk az illusztrációk között, melyek mára elvesztek, illetve a könyv megjelenésének időpontjában sem voltak már meg, csak leírás készült róluk: ilyen például a székesegyház építésekor előkerült mozaik. Érdekességként a szerző megemlíti azt a kérdést is, hogy valóban Szombathelyen temették-e el Ovidiust – jegyezte meg Sánta Sára.


Az eddig csak latinul elérhető kiadványt hamarosan magyar nyelven is kézbe vehetik az olvasók – mondta el Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője. Pető Gábor fordította a négyszáz oldalas művet. A szerkesztőbizottság (dr. Tóth Endre, dr. Kiss Gábor, Sánta Sára, dr. Zágorhidi Czigány Balázs, Rétfalvi Balázs) a szöveg tudományos publikálásán dolgozik. A kötet melléklete tartalmazza majd a bő forrásjegyzéket; egy tanulmányt, amely az eredeti szövegben felvetett problémákat veszi górcső alá, valamint a meghaladott tudományos eredményeket is ismerteti. – Azért is rendkívüli a szombathelyi városmonográfia, mert azon kevés 18. századi tudományos munkák közé tartozik, amelyeknek a teljes kéziratanyaga is fennmaradt. A cenzori és a nyomdai példányok mellett elérhető Szily és Schönvisner levelezése is a könyv megjelentetéséről – ezeket, illetve a metszeteken megjelenő kőemlékek többféle ábrázolását digitalizálva, DVD-mellékletként tesszük közzé – emelte ki Rétfalvi Balázs.


Schönvisner István Antiquitatum et Historiae Sabariensis című művének magyar nyelvű kiadása várhatóan jövő év elején, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelenik meg.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.