km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Szombathely lett ismét a tánc fővárosa (képgaléria)

Szombathely lett ismét a tánc fővárosa (képgaléria)

Közel nyolcszáz versenyző lépett parkettre a legutóbbi hétvégén az 56. Savaria Nemzetközi Táncversenyen. A 60 éves Sportházban megrendezett erőfelmérő részeként bonyolították le WDSF Ifjúsági Standard Világbajnokságot is, amelyen a szombathelyi páros, Faludi Eliza és Kovács Ádám a nyolcadik helyet szerezték meg.

 

Ismét Szombathely lett a táncsport fővárosa. A legutóbbi hétvégén a világ legjobb versenytáncosai érkeztek az Agora Sportházba, ahol nemcsak az 56. Savaria Nemzetközi Táncversenyét, de ennek részeként Junior korúak számára megrendezett WDSF Ifjúsági Standard Világbajnokságot is itt bonyolították le. Dr. Nemény András polgármester ünnepélyes megnyitójában a táncsport fontosságát méltatta. Hozzátette, a mozgást lehet csinálni mesterségesen, de táncot viszont nem. Mert a tánc valójában szív, lélek, szenvedély, ösztön, érzelem, kreativitás. Ezek pedig emberi tulajdonságok. Ezek a tulajdonságok valójában az életről szólnak. 


A nagy múltra visszatekintő Savaria Táncverseny ezúttal is népes mezőnyt vonzott Szombathelyre. A nagy érdeklődés, valamint a megnövekedett résztvételi szándékok miatt a magyar szakszövetség komoly lépésre szánta el magát, emelte ki Zsámboki Marcell, a Magyar Táncsport Szakszövetség elnöke. Elmondta még, kétnapos eseménnyé varázsolták a 56. Savaria Táncversenyt, felidézve ezzel a múltat, hiszen 25 évvel ezelőtt szintén így volt. A versenyen 36 ország, körülbelül 800 versenyzője vett részt a két nap alatt. 


A Savaria Táncversenyen a gyerektől a Senior IV-esig bezárólag valamennyi korosztály képviseltette magát. A nemzetközi mezőnyben jó esélyekkel indultak a szombathelyi Lorigo Táncsport Egyesület versenyzői is, akik standard és latin táncokban mérték össze tudásukat. Nagy sikert aratott Rozmann Vivien és Tóth András párosa, akik aranyérmet szereztek kategóriájukban. 


A rendezvény ékköve a WDSF junior standard világbajnokság volt, a mezőny tagjaként pedig a magyar bajnoki páros, a Lorigo TSE színeit is képviselő Faludi Eliza és Kovács Ádám nagy reményekkel vágott neki a versenynek. A szombathelyi táncosok a legjobb 12-be szerettek volna végezni, de kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően végül a 8. helyet sikerült megszerezniük. Molnár Ákos és Prozlik Melinda Lenke a selejtező után búcsúzott, nem jutottak be az elődöntőbe, a 27. helyen végeztek.


A világbajnoki címet a lett Richards Krivins és Marija Golubeva szerezte meg a spanyol Adria Hernandez és Emilija Ulcinaite, valamint az izraeli Jaime Martinez Ibanez és Emmi Brener előtt. A díjakat Horváth Soma alpolgármester, valamint Bokányi Adrienn és Szuhai Viktor tanácsnokok adták át szombat este.

 

Faludiné Lovas Henriette, a Lorigo TSE elnöke a rendezvény után elmondta, hogy szerették volna visszahozni a régi versenyek színvonalát és hangulatát. Így utólag elégedett, mivel elérték a céljaikat, álmaikat. Világbajnokságot rendezhettek, ennek jogáért pedig több ország is versenybe szállt. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy megkapja-e Magyarország a jogot, végül minden szigorú kritériumnak megfeleltek. Így 33 ország legjobb táncosai vehettek részt a versenyen. Keveseknek adatik meg, az, ami a Kovács Ádám és Faludi Eliza párosnak, hogy hazai pályán, saját otthonukban ifjúsági világbajnokságon mutathassák meg tudásukat. Ahogy az elnök fogalmazott, felemelő élmény volt látni őket táncolni, s nagyon büszke rájuk, hiszen nagyon szépen teljesítettek. A világbajnokság mellett két nagy international versenyt is rendeztek, latin és standard táncokban, ezekre 440 páros nevezett. Továbbá 18 nemzetközi és 18 hazai verseny folyt felváltva a parketten. 


Hozzátette, biztos benne, hogy a szombathelyi táncosoknak hatalmas élmény volt, hogy világklasszisokat láthattak táncolni testközelből. Külön köszönetet mondott azért, hogy Szombathely összefogott és közös erővel, munkával megrendezhették a kétnapos versenyt. 

 

Forrás: SZTV
Fotó: Vizi László

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.