km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Szombathely javát szolgálni - interjú dr. Puskás Tivadarral

Szombathely javát szolgálni - interjú dr. Puskás Tivadarral

2019. október 13-án két ciklus után (2010, 2014) új városvezetőt választanak Szombathelyen. A leköszönő, illetve nyugdíjba vonuló dr. Puskás Tivadar polgármesterrel készítettünk összegző interjút a választás előtt.

– Nyilván nehéz rövid mérleget készíteni kilenc évről, de próbáljuk meg. Melyek azok a sarokszámok, amelyeket fontosnak tart? 


– A két polgármesteri ciklus összesen 3297 napot jelentett.  2010. október 3-án bíztak meg a választók azzal, hogy polgármesterként szolgáljam Szombathelyt.  Jó szívvel adom át a helyemet a következő polgármesternek, mert kitűnő helyzetet örököl.  Amikor a választóktól 2010-ben megkaptam a lehetőséget a szolgálatra, több mint 18 milliárd forint adóssága volt a városnak. Most ez a szám nulla. Az önkormányzat számláján 12 milliárd forint áll rendelkezésre, majd’ 8 milliárd forint a fejlesztésekre lekötött összeg. 2010-ben készítettünk egy tervet az adósság kezelésére. Elkezdtük a munkát, de szerencsére a kormány 2013-ban kiváltotta az önkormányzatokat az adósságcsapdából, de addigra már 3 milliárd forintot így is magunk törlesztettünk. 2013-tól lehetőségünk volt arra, hogy a szombathelyiek által megtermelt értéket a város saját fejlesztéseire is felhasználhassa. Emellett két szikár adatot hadd osszak meg az olvasókkal. Fontosnak tartom, hogy a város közbiztonsága – ahogy korábban is – jobb az országos átlagnál. A 2010-es és a 2018-as adatokat összehasonlítva azt láthatjuk, hogy jelentősen, majd’ harmadára csökkent a bűncselekmények száma.  A város iparűzési adóbevétele a 2010-es 4,3 milliárdról 9 milliárd fölé emelkedett a kilenc év alatt.  2010-ben a magas munkanélküliség miatt 1700 új munkahely megteremtését tűztük ki célul. 2013-ra a nagyvállalatok már 2 ezernél is több munkahelyet hoztak létre, a munkanélküliség pedig 2 százalék alá csökkent. Megjelent a munkaerőhiány, amely a gazdaság mai problémája is.   Egy város életében fontos az oktatás, a felsőoktatás. Szombathely jelentős összeget költött erre a célra is. Szinte minden bölcsődénket, óvodánkat, iskolánkat a ciklus végére felújítottunk. 2016-ban elkészült a Brenner iskola 2 milliárdos beruházással, 24 tanteremmel, erre is nagyon büszkék lehetünk. 2019-ben megnyílt a Horvát Oktatási Központ, óvodával, általános és középiskolával, hasonló intézmény a Dunántúlon csak Pécsen található. Egy település rangját és jövőjét meghatározza a felsőoktatás minősége. Szombathelyen 60 éve működik felsőfokú képzés. Önkormányzatunk a kormánnyal, a helyi cégekkel és az egyetemmel összefogva 2015-re elindította a műszaki képzést Szombathelyen. A helybéli oktatás azért fontos, hogy a fiatalok Szombathelyen szerezhessék meg azt a tudást, amelyet utána itt, a régiónkban hasznosíthatnak. 2017-ben az ELTE része lett a Savaria Egyetemi Központ – ez mind a szombathelyi, mind a budapesti egyetem számára előnyös.
 

– Politikai ellenfelei az eredményeit nem is vitatják.
 

– Ezek a szombathelyiek munkájának az eredményei, nem csak az én érdemeim. Térjünk rá a közlekedésre: az M86-os út Szombathely számára kardinális kérdés, a gyorsforgalmi út megépítése minőségi változást jelentett régiónk számára. Folyamatban van a 87-es út a tervezése. 2016-ban a közgyűlés elfogadott egy 3 éves útfejlesztési tervet. Ennek során számos szombathelyi utca megújult. 2019-ben a megkezdett fejlesztések rendjét az új többség átírta, az előre megtervezett folyamatos útfelújítás helyett újratervezés folyik. 
 

– Akkor beszéljünk egy kicsit a januári rendkívüli közgyűlésről, ahol is a kormánypárti többség elvesztése megkezdődött, egy kardinálisnak nem nevezhető kérdés kapcsán. Törvényszerű volt ez a végkifejlet?
 

– A kiváltó ok valójában nem lényeges. Már a decemberi közgyűlésen beélesítette az ellenzék a bombát, de az egyik képviselő nem jelent meg. December 30-án négy óra előtt pár perccel hozták a rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozó kérelmet. 
 

– Külső szemlélőként úgy látszott, az ellenzék nem volt abban a helyzetben, hogy bármilyen változást végigvigyen, hiszen a kormánypárté volt a többség. Ott belül kellett valaminek történnie.
 

– Belül nem történt semmi. Erre az időpontra „álltak össze a csillagok”. 


– Mi indokolta, hogy a többség elvesztésébe torkolljon végül a történet?


Mivel nem én indítottam az egészet, azt tudom mondani, hogy az ellenzék számára akkor jött el a lehetőség. 
 

– Molnár Miklóst nem lehetett volna benntartani az eredeti megállapodásban?
 

– Ezt megint nem tőlem kellene megkérdezni. Véleményem mindenről van, de olyan kérdéseket tesz fel, amelyekben nem én vagyok az illetékes.  De beszéljünk inkább az egészségügyről! Az alapellátás önkormányzati, a kórházi és a mentőszolgálati ellátás állami feladat. Itt is ugyanaz a helyzet, mint az oktatásnál: az önkormányzat jelentős segítséget adott mind a kórház, mind a Mentőszolgálat működéséhez is, hiszen mindkettő a szombathelyieket is szolgálja. A Markusovszky kórház fejlesztései a 9 év alatt mintegy 18 milliárd forintot tesznek ki. A kórház felszereltsége és szolgáltatásai európai színvonalúak.
 

– Erről azért megoszlanak vélemények.
 

– Mint mindenről. Körülbelül 1 milliárd forintot költöttünk a háziorvosi rendszer fejlesztésére és működésére, de segítettünk a háziorvosi ügyelet finanszírozásában is. Letettük az új egészségügyi alapellátó központ alapkövét.
 

– Akkor hadd tegyek fel egy kérdést, ami megint rengeteg embert érdekel. Sokáig nem volt ismert, kit indít a kormánypárt polgármesterjelöltként. Az ön neve is felvetődött: vállalt volna még egy ciklust?
 

– Van egy helyzet, amiben a lehető legkedvezőbb megoldást kell megtalálni. 48 esztendei közszolgálati, 42 évi Országos Mentőszolgálatnál eltöltött munkaviszony, 8 évi országgyűlési képviselői, 9 évi polgármesteri szolgálat után itt az ideje átadni a lehetőséget a fiataloknak. Balázsy Péter agilis, közigazgatási tapasztalatokkal rendelkező, elismert vezető. Szerintem jó döntés volt jelölése. 
 

–    Van-e olyan fejlesztés, amit végigvitt volna, megnézte volna, hogyan fejeződik be?
 

– Hogyne, de meg is nézem!  Emeljük ki a Szent Márton Tervet: ennek keretében sikerült egy olyan városrehabilitációt végrehajtani 5 milliárd forintból, amely Magyarországon példátlan.  Nézzük az elemeit. A Püspöki Palota II. világháborúban lebombázott szárnyának visszaépítése, a Székesegyház tornyainak látogathatóvá tétele, a Mindszenty és a Berzsenyi tér, a Smidt Múzeum fogadóépületének kialakítása. Nagyon fontos a Romkerten átívelő sétány, hiszen az emberek közvetlenül láthatják, hogy milyen régi, patinás városban élünk. A Szent Márton kártya, a „Születések fája”, a „Polgárlevél” mind-mind a szombathelyiség érzését növelik, az összetartozást erősítik. Elindult a „Szombathely, a segítés városa” program, amely nemcsak azért fontos, mert az újraélesztés mechanikus fogásait tanítja meg, de általa a segítés válik gondolkodásunk alapeszméjévé. A program országos kiterjesztésén dolgozom. Jöjjön a sport!
 

– De akkor a stadionra is válaszolnia kell.
 

– Sportot és kultúrát egyben nézzük: mindkét területen az épületek és a programok fejlesztése zajlott. Elkészült a színház, az Iseum, megújult a Sportház, a Savaria Múzeum. A programokat is lehet sorolni, Lamantin Fesztivál, Bartók Fesztivál, a Savaria Táncverseny, az Iseumi Játékok újraindítása.  Nézzük a sportot: felépült a Haladás Sportkomplexum, szerintem mindenki szereti, bár ezt nem mindenki vallja be. A multifunkcionális csarnokot a legkülönbözőbb szakosztályok használják.

 
– A stadionnál mindig szóba kerül a fenntartása, ami legalább évi 300 millióba kerül.
 

– Ennyibe kerül, ez egy ilyen létesítmény. Jelenleg még nincsen névadó szponzora, ezt is meg kell találni. Ha valakinek van valamilyen értéke, annak mindig örülni kell. A sportinfrastruktúránk egyébként kifejezetten magas színvonalú, és nemcsak az élsportot, hanem a tömegsportot is szolgálja. 
 

– Hogyan alakul az élete a választások után?
 

– Soha nem gondoltam volna, hogy eljön ez a pillanat, de nyugdíjba megyek. Aktív nyugdíjas éveket szánok magamnak. Vannak olyan területek, amelyeken szívesen tevékenykednék. „Nem vonakodom a munkától”, hangzott Szent Márton egyik jelmondata, ezt igyekeztem a 48 év és 23 napnyi szolgálati időm alatt és ezután is követni. Szeretnék az újraélesztés országos kiterjesztésében segíteni. Felmerült, hogy az Európa Kulturális Fővárosa mintájára a Kárpát-medence Kulturális Fővárosa program is elinduljon. Ebben is vállalnék feladatot. A Szent Márton-i szellemiség terjesztésben is részt vállalok. Amúgy van négy unokám, akik egyre-egyre nőnek, szívesen venném, ha ott is aktívabb lehetnék. Mindenképpen szeretnék még Szombathely javára dolgozni!
 

Szöveg: Török Tibor
Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Operatív törzs: a legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München - Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.