km/óra
  2020.11.25., szerda  •  Katalin napja
Szombathely érdekében dolgoznak: Hende Csaba és Nemény András a hétfői megállapodásról

Szombathely érdekében dolgoznak: Hende Csaba és Nemény András a hétfői megállapodásról

Együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba országgyűlési képviselő és Nemény András polgármester Szombathely fejlesztése érdekében hétfőn Budapesten. A dokumentumban négy fontos területre vonatkozóan fejezték ki együttműködési szándékukat, az SZTV kérésére értékelték az első hivatalos tárgyalásukat.

A SzombathelyKőszeg, a SzombathelyKörmend, valamint a megyeszékhelyt elkerülő gyorsforgalmi utak megvalósítása; a város érdekeinek megfelelő feltételek kialakítása a hulladékgazdálkodás területén; a közösségi közlekedés fejlesztése korszerű, elektromos buszokkal; a város iparterületének fejlesztése  ez az a négy fő fejlesztési cél, amelynek megvalósításán a felek közösen dolgoznak. A fejlesztési irányokat írásos dokumentum rögzíti, amit László Győző alpolgármester és Illés Károly frakcióvezető is ellátott kézjegyével. 

 Az együttesen elkezdett munkának első lépése ez a megállapodás, aminek reményeim szerint lesz folytatása. Papírra vetni könnyű bármit, de a lényeg az, hogy mi valósul meg belőle. Mindketten azzal a szándékkal írtuk alá, hogy ezekben a fontos kérdésekben tudjunk előre lépni  mondta Nemény András polgármester.   A négy ponton kívül is nagyon sok mindenről beszéltünk, és egyetértettünk, de ezek a kiindulási alapként konkrétan megnevezhető céljaink. A Modern Városok Programon a kormány képes módosítani, mi viszont meg tudjuk mondani, mit szeretnénk változtatni, és ezt úgy érdemes megtenni, ha a polgármester és az országgyűlési képviselő együtt kérik. Erről is szól ez a megállapodás, és még arról is, hogy az egyik legfontosabb problémakör a város számára, a hulladékgazdálkodás a jövőben megfeleljen a város érdekeinek. Itt is az a szerencsés, ha országgyűlési képviselő és polgármester együtt lobbizik ezért. A város érdekében mindenen túl lehet lépni, ez nem személyes kérdés. Ettől nem fogjuk jobban szeretni egymást, de a közös teljesítmény mindenkinek jó tud lenni, ha a város érdekében történik. Ha olyan ügyek vannak, ami miatt azonnal találkozni kell, akkor azonnal találkozunk. Ezt havonta, negyedévente tervezzük, reményeim szerint nemcsak  Budapesten, hanem Szombathelyen is. De megbeszéltük alelnök úrral, hogy akár telefonon is tudunk egyeztetni.


 Nagyon pozitívnak tartom a megállapodás létrejöttét. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy október 13-án, a választások estéjén gratuláltam a győzteseknek, és azonnal felajánlottam az együttműködési készségemet. Különböző okok miatt eddig kellett várni, hogy az együttműködés létrejöjjön, de jobb későn, mint soha. Szombathely érdekében kötöttük ezt a megállapodást, ami a legfontosabb kérdésekre terjed ki  mutatott rá Hende Csaba országgyűlési képviselő.  Az ókori Savaria létrejötte már az utakkal függött össze, és az utak, a földrajzi elhelyezkedés mindvégig meghatározó volt. A gazdaságföldrajzi előnyöket kell kiaknáznunk, ennek jegyében építettük meg az M86-os autóutat. Úgy gondoljuk polgármester úrral közösen, hogy az M86-os továbbépítése Körmend irányába a legfontosabb kérdés. Legalább ugyanilyen lényeges az M87-es megépítése, ami Szombathelyt Kőszeg érintésével tulajdonképpen Béccsel kapcsolja össze. A körgyűrű pedig azért jelentős lépés, mert megkönnyíti a tranzitforgalmat, és tehermentesíti a szombathelyi városi közlekedést is. Ezek állami beruházásban, önkormányzati pénzügyi tehervállalás nélkül megvalósítandó gigaberuházások. Az M86-os megépítésében vállalt szerepem után megtisztelő és szép koronája a pályafutásomnak, hogy az előttünk álló esztendőkben elsősorban ezekre az útépítésekre kívánok koncentrálni. A hulladékgazdálkodás kérdése jelenleg nem kielégítő módon szabályozott, itt egy országos, törvényi szintű újragondolás van folyamatban. Ezért csak nagyon általánosan tudtuk rögzíteni   figyelemmel a soproni polgármesterrel való egyeztetésre is, amit Nemény András folytatott az elmúlt napokban , hogy a város érdekeinek megfelelő feltételeket kell kialakítani ezen a területén. Ugyanilyen lényeges, hogy a város iparterületeit fejlesszük. Szombathely egy ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális, egészségügyi centrum, ahol az iparnak meghatározó szerepe kell, hogy legyen. Környezetbarát, fenntartható, 21. századi iparban kell gondolkodunk.

A képviselő és a polgármester egyetértett abban, hogy Szombathely érdeke az első, és ezt nem befolyásolhatja, hogy két ellentétes politikai oldalt képviselnek.

 Látszik, hogy a bizalmon még sokat kell dolgozni mindkét irányból, de én az a gondolkodású ember vagyok, aki húz egy vonalat, és nem néz visszafelé, amikor az nem segít. Próbáltam a beszélgetésben is ebbe az irányba vinni a dolgokat, hogy ne nézzünk visszafelé. Úgy látom, a munkaterápia az, ami segíteni fog mindannyiunknak. Nekünk öt év múlva fogják osztani a bizonyítványt, képviselő úrnak két év múlva, tehát van miről közösen beszélnünk, hiszen mindkettőnket a választók fognak megítélni  értékelte Nemény András a találkozó hangulatát. 


Hende Csaba azt mondta ezzel kapcsolatban: 


– Nemény András fogalmazott úgy, hogy nem kell egymásba szerelmesnek lenni. Ez a veszély nem fenyeget, de azt világosan kell látni, hogy a választók október 13-án együttműködésre ítéltek minket. Mi versenytársak vagyunk továbbra is, együttműködő versenytársak. Ennek a versenynek a játékszabályait rögzítettük ebben a megállapodásban, és a verseny célja az, hogy ki tud többet tenni Szombathelyért.

Krizsán Zsuzsanna

kapcsolódó cikkek
Szombathelyért mindent: együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba és Nemény András
Szombathelyért mindent: együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba és Nemény András
Együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke és dr. Nemény András Szombathely polgármestere Szombathely fejlesztése érdekében hétfőn Budapesten. 
kapcsolódó cikkek
Szombathelyért mindent: együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba és Nemény András
Szombathelyért mindent: együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba és Nemény András
Együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke és dr. Nemény András Szombathely polgármestere Szombathely fejlesztése érdekében hétfőn Budapesten. 
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés
A kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük, ezért mindenkivel tárgyalunk, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.
legfrissebbek
Az EP aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az EU-ban
Az Európai Parlament (EP) rendkívül aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az Európai Unióban, elítéli az újságírókat célzó erőszakot, zaklatást és nyomásgyakorlást, továbbá követeli a médiára gyakorolt kormányzati befolyás mértékének, valamint a tulajdonosi szerkezet átláthatóságának vizsgálatát - derült ki az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalásából.
Újabb európai ország hosszabbítja meg a korlátozásokat
Litvániában december 17-ig meghosszabbítják a részleges karantént, mert továbbra is magas a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette be szerdán a vilniusi kormány.
Elhunyt Diego Maradona
Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa.
A kínai elnök gratulált Joe Bidennek
Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán gratulált Joe Biden várható amerikai elnök választási győzelméhez.
Nem sikerült a pontszerzés a Haladás-Viktóriának a Kelen otthonában
A hajrá-beli gólzáporból a hazaiak jöttek ki jobban, így Könczey Zsolt együttese otthon tartotta a három pontot.