km/óra
  2021.12.03., péntek  •  Ferenc napja
Szombathely a digitális piac térképére került

Szombathely a digitális piac térképére került

A magyar vidéken működve is el lehet érni sikereket a kutatás-fejlesztés nemzetközi porondján. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén egy szombathelyi labort választottak Európa legjobb digitális innovációs központjának.

 

Az ipar 4.0 kora

Az elmúlt években, a legtöbb gazdasági ágazathoz hasonlóan, a termelési folyamatokat is meghódították a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, akár döntésképes eszközök. Az új technológiák összefoglalóan a negyedik ipari forradalom kezdetét jelentik: a Big Data, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú informatika lebontják a fizikai korlátokat és még hatékonyabbá teszik a gyáripart.

 

Autóipartól a maszktartóig

 

A Pannon Gazdasági Hálózat négy éve hozta létre a Szombathelyen működő am-LAB gyártástechnológiai labort, hogy a digitalizáció eszközével segítse a vállalkozásokat. Ha valaki megkeresi őket egy ötlettel, képesek abból terméket fejleszteni, azaz megtervezni és legyártani a prototípust, vagy, igény esetén, akár a tömegtermeléshez szükséges eszközöket is. A legtöbb megrendelést az autóiparból kapják, de egészségügyi és logisztikai fejlesztéseik is vannak. 

 

Nemrég egy tiszta oxigénnel működő légzőmaszkot terveztek meg, amit a tömegtermelés után élsportolókhoz, illetve a szmogos távol-keleti nagyvárosok lakóihoz juttatnak majd el a megrendelők. Mellette a cég saját, szociális kezdeményezésére is sok energiát fordítanak: 3D-technológiával maszktartókat gyártanak, melyeket a Markusovszky Kórház és a városi szociális intézmények dolgozóinak szeretnének felajánlani. A szerkezet a halántéknál összefogja a maszkpántokat, így azok nem a füleket terhelik napi 8-12 órán keresztül. A gazdaságos és környezetbarát 3D-nyomtatás alapja az additív gyártási eljárás, vagyis az, hogy a beprogramozott terv alapján a printer vékony rétegek lerakásával készíti el a tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot, és a megmaradó rész lesz a kész termék.


Régiós bázis

 

Tevékenységének köszönhetően a labort idén Európa legjobb digitális központjának választották. "Példaértékű a magyar am-LAB tevékenysége" – jelentette ki az I. Európai Digitális Innovációs Központ konferencián nyitóbeszédében Thierry Breton, belső piacért felelős EU-biztos. A kutatás-fejlesztés mellett gazdasági elemzéssel és képzéssel is foglalkoznak a munkatársak, utóbbit külön is kiemelték a díjátadón. A járvány ellenére közel 60 hazai és nemzetközi, digitalizációs eszközök használatát bemutató képzést szervezett a központ több ezer szakember és érdeklődő számára és számos kutatás-fejlesztési projektet indított el sikeresen 2020-ban, együttműködve közel 500 nemzetközi partnerrel, egyetemmel és kutatóintézettel.

 

A kutatás-fejlesztési műhely már korábban is letette a névjegyét az Európai Unió gazdaságfejlesztési vérkeringésében. A labor tavaly szeptember óta képviseli Magyarországot és a régiót az Európai Technológiai Intézet gyártási innovációs közösségében. Az uniós szervezet célja, hogy a vállalatokat, egyetemeket és kutatókat összefogva modernizálja Európa gazdaságát. Ehhez nyolc innovációs területet jelöltek ki a környezetvédelemtől, az élelmiszeriparon át, az energetikáig. A Pannon Gazdasági Hálózat a gyártási folyamatok fejlesztését hangolja majd össze a régióban, ami nagy lehetőséget tartogat a szombathelyi ipar számára is.

 

CsA


 

Nézze vissza a ripotot a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 

 

kapcsolódó cikkek
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
Szlovéniában is egyre nagyobb lehetőségként tekintenek a digitális technológiák meghonosítására. A magyarlakta Muravidék, az osztálytermektől a helyi vállalkozásokig, élen jár az innovációban. 
címkék
kapcsolódó cikkek
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
Szlovéniában is egyre nagyobb lehetőségként tekintenek a digitális technológiák meghonosítására. A magyarlakta Muravidék, az osztálytermektől a helyi vállalkozásokig, élen jár az innovációban. 
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Holtan emeltek ki egy férfit a Gyöngyös-patakból a Sportház mögött
Egy Gyöngyös-patakban fekvő férfi miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök reggel az AGORA Művelődési és Sportház mögötti területre, írja a 112Press. A szerencsétlenül járt ember életét már nem sikerült megmenteni.
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
A britek elfogadják a kínai vakcinát
A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium.
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről
A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.
legfrissebbek
Futsal Bajnokok Ligája: a hajrában kapott ki a Haladás a spanyol ezüstérmestől
A magyar bajnoki címvédő igencsak megnehezítette a Levante dolgát.
Vaskeresztes: nem volt hiány Szent Márton-eseményekből
Az elmúlt két szombaton Szent Mártonnal kapcsolatos eseményeknek adott otthont Vaskeresztes. Október 13-án – a település írásos említésének 800. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat részeként – identitást erősítő Szent Márton-estet tartottak a településen, a múlt szombaton pedig Libabált tartottak a faluban. 
Sé: elmaradnak a rendezvények
A Mikulásváró rendezvényt sem tartják meg.
Növekedésnek indult a németországi farkasállomány
Jelentősen megnőtt a farkasok száma Németországban: a hivatalos adatok, amelyek az áprilisban záródó egy évet rögzítik, 157 falkát regisztráltak, 27 párt és 19 magányos egyedet.
Az eső után jöhet a napsütés pénteken
A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul holnap.