km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Szombathely a digitális piac térképére került

Szombathely a digitális piac térképére került

A magyar vidéken működve is el lehet érni sikereket a kutatás-fejlesztés nemzetközi porondján. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén egy szombathelyi labort választottak Európa legjobb digitális innovációs központjának.

 

Az ipar 4.0 kora

Az elmúlt években, a legtöbb gazdasági ágazathoz hasonlóan, a termelési folyamatokat is meghódították a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, akár döntésképes eszközök. Az új technológiák összefoglalóan a negyedik ipari forradalom kezdetét jelentik: a Big Data, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú informatika lebontják a fizikai korlátokat és még hatékonyabbá teszik a gyáripart.

 

Autóipartól a maszktartóig

 

A Pannon Gazdasági Hálózat négy éve hozta létre a Szombathelyen működő am-LAB gyártástechnológiai labort, hogy a digitalizáció eszközével segítse a vállalkozásokat. Ha valaki megkeresi őket egy ötlettel, képesek abból terméket fejleszteni, azaz megtervezni és legyártani a prototípust, vagy, igény esetén, akár a tömegtermeléshez szükséges eszközöket is. A legtöbb megrendelést az autóiparból kapják, de egészségügyi és logisztikai fejlesztéseik is vannak. 

 

Nemrég egy tiszta oxigénnel működő légzőmaszkot terveztek meg, amit a tömegtermelés után élsportolókhoz, illetve a szmogos távol-keleti nagyvárosok lakóihoz juttatnak majd el a megrendelők. Mellette a cég saját, szociális kezdeményezésére is sok energiát fordítanak: 3D-technológiával maszktartókat gyártanak, melyeket a Markusovszky Kórház és a városi szociális intézmények dolgozóinak szeretnének felajánlani. A szerkezet a halántéknál összefogja a maszkpántokat, így azok nem a füleket terhelik napi 8-12 órán keresztül. A gazdaságos és környezetbarát 3D-nyomtatás alapja az additív gyártási eljárás, vagyis az, hogy a beprogramozott terv alapján a printer vékony rétegek lerakásával készíti el a tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot, és a megmaradó rész lesz a kész termék.


Régiós bázis

 

Tevékenységének köszönhetően a labort idén Európa legjobb digitális központjának választották. "Példaértékű a magyar am-LAB tevékenysége" – jelentette ki az I. Európai Digitális Innovációs Központ konferencián nyitóbeszédében Thierry Breton, belső piacért felelős EU-biztos. A kutatás-fejlesztés mellett gazdasági elemzéssel és képzéssel is foglalkoznak a munkatársak, utóbbit külön is kiemelték a díjátadón. A járvány ellenére közel 60 hazai és nemzetközi, digitalizációs eszközök használatát bemutató képzést szervezett a központ több ezer szakember és érdeklődő számára és számos kutatás-fejlesztési projektet indított el sikeresen 2020-ban, együttműködve közel 500 nemzetközi partnerrel, egyetemmel és kutatóintézettel.

 

A kutatás-fejlesztési műhely már korábban is letette a névjegyét az Európai Unió gazdaságfejlesztési vérkeringésében. A labor tavaly szeptember óta képviseli Magyarországot és a régiót az Európai Technológiai Intézet gyártási innovációs közösségében. Az uniós szervezet célja, hogy a vállalatokat, egyetemeket és kutatókat összefogva modernizálja Európa gazdaságát. Ehhez nyolc innovációs területet jelöltek ki a környezetvédelemtől, az élelmiszeriparon át, az energetikáig. A Pannon Gazdasági Hálózat a gyártási folyamatok fejlesztését hangolja majd össze a régióban, ami nagy lehetőséget tartogat a szombathelyi ipar számára is.

 

CsA


 

Nézze vissza a ripotot a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 

 

kapcsolódó cikkek
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
Szlovéniában is egyre nagyobb lehetőségként tekintenek a digitális technológiák meghonosítására. A magyarlakta Muravidék, az osztálytermektől a helyi vállalkozásokig, élen jár az innovációban. 
címkék
kapcsolódó cikkek
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai
Szlovéniában is egyre nagyobb lehetőségként tekintenek a digitális technológiák meghonosítására. A magyarlakta Muravidék, az osztálytermektől a helyi vállalkozásokig, élen jár az innovációban. 
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.