km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Szombathelyi tervek a kormány asztalán

Szombathelyi tervek a kormány asztalán

Háromfős szombathelyi delegáció járt ma Budapesten a Miniszterelnökséget vezető miniszternél. Bokányi Adrienn tanácsnok, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester bemutatta Gulyás Gergelynek a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét, ehhez a kormány biztosítja a szükséges támogatást.

 

A Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. A koncepció lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabil gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. Gulyás Gergely támogathatónak nevezte az anyagot a mai találkozón.


Dr. Nemény András elmondta: „Azt mindenképpen jónak tartotta, hogy a kormányzati prioritások és az uniós prioritások – amelyek nagyon hasonlóak - mentén alakítottuk a programot, és előre gondolkodtunk, amikor elkészítettünk, mert ez komoly versenyelőnyt jelenthet más városokkal szemben. Közvetlen uniós forrásokhoz is lehet egy kiindulópont, de a kormányzati támogatások leginkább az infrastrukturális fejlesztések esetében jöhetnek elő, hiszen utakat önmagában nem támogat az unió, itt számítunk a kormány támogatására.”


Az útépítésekről Hende Csaba beszélt részletesen a találkozón. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út megépítése, és az M86-os déli irányba történő fejlesztése létfontosságú a város jövője szempontjából. A tervek között szerepel a szombathelyi elkerülő út is, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal.


Kifejtette: „Összesen több mint 50 km gyorsforgalmi út, költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Össze fog minket kötni Béccsel, a horvát és szlovén autópálya-hálózattal, valamint az észak-olasz régiókkal is. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban, mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés. A kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépüléséhez szükséges fedezetet. Mindhárom útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható.”


Beszéltek gyorsítási lehetőségekről is. A kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezés már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt lehetne spórolni, és akár már jövő tavasszal elkezdődhetne az elkerülő út építése, fogalmazott Hende Csaba. A Szombathely 2030 további részleteiről Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral egyeztetnek a későbbiekben. A találkozón dr. Nemény András szóba hozta a kieső iparűzési adó kompenzációjának ügyét is. Gulyás Gergely elmondta, április végén születik kormánydöntés arról, milyen formában segíti a kormány a 25 ezer fő feletti városokat.

 

Fotó: Facebook

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.