km/óra
  2021.11.28., vasárnap  •  Stefánia napja
Szombathelyi tervek a kormány asztalán

Szombathelyi tervek a kormány asztalán

Háromfős szombathelyi delegáció járt ma Budapesten a Miniszterelnökséget vezető miniszternél. Bokányi Adrienn tanácsnok, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester bemutatta Gulyás Gergelynek a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét, ehhez a kormány biztosítja a szükséges támogatást.

 

A Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. A koncepció lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabil gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. Gulyás Gergely támogathatónak nevezte az anyagot a mai találkozón.


Dr. Nemény András elmondta: „Azt mindenképpen jónak tartotta, hogy a kormányzati prioritások és az uniós prioritások – amelyek nagyon hasonlóak - mentén alakítottuk a programot, és előre gondolkodtunk, amikor elkészítettünk, mert ez komoly versenyelőnyt jelenthet más városokkal szemben. Közvetlen uniós forrásokhoz is lehet egy kiindulópont, de a kormányzati támogatások leginkább az infrastrukturális fejlesztések esetében jöhetnek elő, hiszen utakat önmagában nem támogat az unió, itt számítunk a kormány támogatására.”


Az útépítésekről Hende Csaba beszélt részletesen a találkozón. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út megépítése, és az M86-os déli irányba történő fejlesztése létfontosságú a város jövője szempontjából. A tervek között szerepel a szombathelyi elkerülő út is, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal.


Kifejtette: „Összesen több mint 50 km gyorsforgalmi út, költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Össze fog minket kötni Béccsel, a horvát és szlovén autópálya-hálózattal, valamint az észak-olasz régiókkal is. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban, mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés. A kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépüléséhez szükséges fedezetet. Mindhárom útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható.”


Beszéltek gyorsítási lehetőségekről is. A kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezés már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt lehetne spórolni, és akár már jövő tavasszal elkezdődhetne az elkerülő út építése, fogalmazott Hende Csaba. A Szombathely 2030 további részleteiről Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral egyeztetnek a későbbiekben. A találkozón dr. Nemény András szóba hozta a kieső iparűzési adó kompenzációjának ügyét is. Gulyás Gergely elmondta, április végén születik kormánydöntés arról, milyen formában segíti a kormány a 25 ezer fő feletti városokat.

 

Fotó: Facebook

Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Szilveszter Kupa Szombathely 2021: már lehet jelentkezni a hagyományos teremtornára
35. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Szilveszter Kupa teremlabdarúgótornát, három kategóriában - tavaly a járványhelyzet miatt nem lehet megtartani a népszerű rendezvényt. A nevezési határidő december 3., a torna a megszokott időpontban, december 27. és 30. között zajlik majd.
Ausztria: döntés született az újabb zárásról, sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket
Az ORF szerint Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter már csütörtökön Tirolba utaztak, ahol a tartományi vezetőkkel együtt arról döntenek, hogy általános, egész Ausztriára kiterjedő teljes zárást rendeljenek el, vagy Felső-Ausztrián és Salzburgon kívül (ezek a tartományok saját hatáskörben rendeltek el zárlatot saját területükre) a többi tartományban enyhébb intézkedéseket léptessenek érvénybe. A részletekről péntek délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
Várakozás, késve érkező eredmények, leterhelt laborok: problémákat okozott a dolgozók tesztelése Ausztriában
Gondot okozott Ausztriában, hogy az aktuális szabályok miatt megnőtt a PCR-tesztek iránti kereslet: a tesztutcákban, a kiértékelő laborokban illetve a tesztkészletek kiszállításával is voltak problémák, írja összefoglalójában az ORF. Több helyről érkezett jelentés sorban álló emberekről illetve lassan megérkező eredményekről. Hétfőtől ugyanis minden oltatlan illetve fertőzésen át nem esett munkavállalónak kötelező a teszt (PCR vagy antigén) a munkavégzéshez.
legfrissebbek
Közel 10 milliárdos beruházással lendítenék fel a magyar almatermesztést
9 ezer tonnás befogadóképessége mellett összesen mintegy 20 ezer tonna étkezési és ipari alma, illetve más gyümölcsök értékesítésére lesz képes.
Karanténba kerülnek a dél-afrikai régióból érkező magyarok  
A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra. 
Orosz kémfőnök: Oroszország nem akarja megszállni Ukrajnát
Az ezzel ellentétes állításokat rosszindulatú amerikai propagandának minősítette Szergej Nariskin.
Rövidpályás gyorskorcsolya vk: Nincs érem, de Liu Shaolin az 500 méter vk-győztese
A magyarok nem szereztek érmet szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban, ugyanis 500 és 1500 méteren is negyedik lett. 
Lovaglás nélküli javaslat a 2028-as olimpiára, továbbra is Schormann az elnök
A végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak.