km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Szolgálni az emberiség felemelkedését 

Szolgálni az emberiség felemelkedését 

Újabb (halasztott) bemutatót tartottak a Weöres Sándor Színházban május 14-én. (Az eredetileg január 29-re tervezett premiert a járvány „söpörte el”.) Samuel Beckett A játszma vége című színművét Zsótér Sándor vitte színre. Erős késztetést kapunk: vessünk számot létünkkel. Leltározásunk kínjára a Covid is rátesz egy szívlapáttal. 

 

„Az üresség végtelensége vesz majd körül, ha minden idők minden halottja feltámadna, azok sem töltenék be, olyan leszel benne, mint parányi kavics a beláthatatlan pusztaságban… Igen, egy napon megtudod, mi az..., hogy neked nem lesz senkid, mivel nem könyörültél meg senkin, és senki sem lesz, aki megkönyörülhetne rajtad.” (Kolozsvári Grandpierre Emil fordítása; a WSSZ változatot Ambrus Mária és Ungár Júlia magyarította.) 

 

A játszma végéből idézett látomás „szép kilátásokkal” kecsegteti azokat, akiknek e bolygónkon való utazásuk nem jelent egyebet, mint csak az egójuk érvényesítését, mások semmibe vételét, megbélyegzését, igába hajtását, eltaposását. 

 

Egy „házi” diktátor/idióta, lakásnyi színtéren ugyanolyan pökhendi, zsarnok, kegyetlen, mint országnyi, világbirodalmi (ambíciókat dédelgető) méretekben. Ebből is ízelítőt kapunk most teátrumban éppúgy, mint – legfőképpen – ez időtáji, XXI. századi életdeszkáinkon. Acsarkodásból, hazudozásból, szemérmetlen gaztettekből. Kollaborálásból. A szabadságjogok eltiprásából. Mások másságuk miatti üldözéséből, ellehetetlenítéséből. A szolidaritás, a tolerancia, a nyitottság, a befogadás teljes hiányából. Az ember(i)ség ellen elkövetett bűntény-sorozatból. 

 

Samuel Beckett 1956-ban írta A játszma végét, amit Végjáték címmel is műsorra tűznek, immár 1957 óta. (Ha belegondolunk: mifelénk akkortájt éppen az 56-os forradalom utáni megtorlások zajlottak, amiként a mindenkori – sikertelen – szabadságharcok leverése után az már lenni szokott. Nem bődületes?)   Immár szélesebb körben is jegyezték Samuel Beckett (1906, Dublin – 1989, Párizs; ír költő, próza- és drámaíró) nevét, aki fél évtizeddel korábban, 1952-ben írta az abszurd dráma alapműveként számon tartott Godot-ra várva című remekét. 

 

Munkásságát 1969-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal. „Új formákat honosított meg, és az ember nyomorúságán keresztül annak felemelkedését kívánja szolgálni”, indokoltak az ítészek. Beckett nem vizet prédikált, miközben bort vedelt, hanem nehézsorsú művészeket és más rászorulókat is támogatott a világ talán legrangosabb elismerésével járó pénzből. 
A játszma vége a Weöres Sándor Színházban igencsak nehéz falat. E sorok írójának biztosan. Nem (volt) könnyű ráhangolódni arra a hullámhosszra, ami élet s halál mezsgyéjén – a végítélet előtt – a leépülés folyamatát ábrázolja. Kényelmetlen a szembesülés. De még ennél is kínosabb, hogy majdhogynem kikerülhetetlen helyzetbe sodródik maga a néző: e totális szétesésben, bomlásban, elembertelenedésben mi az én szerepem, a saját felelősségem? Mi mindent kellett volna, kellene másképp tennem? Életlecke a javából. 

 

Nagy-Bakonyi Boglárka (Hamm) és Major Erik (Clov) párosa kapcsolatrendszereink legbelsőbb, legsötétebb zugaiba is beenged. Te jó ég! De aztán mi minden indulhat el bennünk; ha hagyjuk, ha merjük. Mindkét fiatal művész briliáns. Szikéik milliméternyi pontossággal metszenek. Kíméletlenek – miértünk. Szavaink el-elakadnak, az általuk kiváltott csendjeink gyógyíthatnak. Németh Judit (Nell), Szerémi Zoltán (Nagg), a WSSZ két oszlopos tagja olyan viszonysávjainkra is rávilágít, ami szintén megerősít bennünket abban: lét-leltárunk elodázhatatlan. Ne halogassuk, és ne hallgassunk tovább. Merjünk bátrak lenni! Ez a mai valószerűtlen, ördögi játszma a gazemberek száműzésével kell, hogy végződjön. Ami egyben a szépnek, a jónak, a nemesnek, a derűnek, a közös fölemelkedésnek, az együttes boldogulásnak, a boldogság korának lehet(ne) a kezdete!     „Remélem, hogy eljön a nap, amikor csakugyan szükségét érzed, hogy meghallgassalak, s szükségét annak, hogy a hangom halljad – egy hangot… Igen, remélem, megérem, hogy majd úgy szólítasz, mint amikor még egészen kicsi voltál, s félelem fogott el éjszaka, és én voltam az egyedüli reménységed.” (A játszma vége)

Samuel Beckett 

 

Szenkovits Péter

Fotó: Weöres Sándor Színház

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.