km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
Több mint 200 család kaphat idén is kályhakész tűzifát

Több mint 200 család kaphat idén is kályhakész tűzifát

A szombathelyi önkormányzata hosszú évek óta feldolgozott, kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló helyi családoknak. Idén a Szombathely Erdészeti Zrt. adományaként jelentős mennyiségű, 300 erdei köbméter tűzifa áll a hátrányos helyzetű családok rendelkezésére.

 

A darabolt, hasított, kályhakész fát a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közfoglalkoztatottjai dolgozzák fel és szállítják ki minden nap az önkormányzat által megadott címekre. A szállítást végző gépjárművek a kedvezményezettekkel előre egyeztetett időpontokban naponta több mint 100 kilométert tesznek meg a városon belül és a külvárosi területeken (pl.: Parkerdő), így juttatják el a háztartásokba az 1,5 köbméternyi tüzelőt. 


A 2021. évi szociális tűzifaosztásról a FÉHE NKft. Lovas utcai telephelyén tartottak sajtótájékoztatót, melyen részt vett dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Németh Klára, a FÉHE NKft. ügyvezető igazgatója és dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke. Mint elmondták, a Szombathely Erdészeti Zrt. nagylelkű adománynak köszönhetően idén több mint 200 család részesül a segítségben, családonként 1,5 köbméter mennyiségben. 


A Kolozsvár utcai telephelyen 5-8 fő közfoglalkoztatott a rönkfát október végétől kezdődően a Belügyminisztérium közmunkapályázatában beszerzett gépek és eszközök segítségével dolgozza fel. A munkások a feldolgozásnál ügyelnek arra, hogy a kisebb kályhákban is használható méretűre aprítsák az alapanyagot. A korábbi évekhez hasonlóan a rászorulókat, akik nem rendelkeznek telefonos elérhetőséggel, munkatársaik előzőleg személyesen egyeztetés céljából felkeresik. 


A rászoruló családok a FÉHE NKft., Szombathely Város Önkormányzata, illetve a Pálos Károly Családsegítő Szolgálat, valamint a Hárofit Egyesület által összeállított lista alapján részesülnek a segítségben. A tavalyi évtől már lehetőség van az adományok helyszínen történő átvételére is, így hamarabb, várólista nélkül juthatnak a családok tüzelőhöz. Az idős, beteg emberek esetén a munkatársak segítenek a tüzelő udvaron belüli elpakolásában. Ez a segítség a leghátrányosabb társadalmi helyzetben lévő családoknak életmentő, hisz a hideg idő beköszöntével a város szociális ellátórendszere mindenkinek segítő kezet nyújt. 


A 2016-ban átadott brikettáló műhelynek köszönhetően a rászorulók a tűzifán felül brikettet is kapnak. A brikettek kiszállítása idén 200 családot érint több, mint 5 000 kg kiszállított mennyiséggel. Idén a kiosztott brikett mennyisége meghaladja a 30 000 kg-ot. 


Idén az önkormányzat ingyenes használatba adta a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. részére a Lovas utca 23. szám alatti ingatlant. A használatba adás jelentős segítséget jelent a szervezet közfoglalkoztatási részlegének, hiszen a szociális tűzifa feldolgozás, a brikettáló műhely, a gravírozó tevékenység is hosszú távú, méltó elhelyezést nyert. A telephelyen kényelmesen, komfortosabb körülmények között van lehetőség a munkavégzésre, ami főleg a nehéz fizikai igénybevételt igénylő munkafolyamatoknál kiemelt jelentőséggel bír.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.
A magyar pedagógusok fekete napja
1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.A dátum a hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely a tanárok jogait és felelősségét határozta meg. Ma Magyarországon a pedagógusjogok napját sztrájk, polgári engedetlenség és fekete ruhás tiltakozások kísérik – Szombathelyen is több iskolánál demonstráltak.