km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Szlovákia újabb országok irányába nyitja meg határait

Szlovákia újabb országok irányába nyitja meg határait

Szlovákia szombat reggeltől újabb irányokba, köztük Lengyelország felé és a Montenegróból érkezők előtt is megnyitja határait - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Szlovákia a Covid-19 betegség miatt korábban bevezetett korlátozások fokozatos feloldásának keretében már korábban megnyitotta határait és lehetővé tette a korlátozások nélküli ki- és belépést 19 európai ország - köztük az elsők között Magyarország - viszonylatában. A kór szempontjából biztonságosnak minősített országok listája a mostani intézkedéssel 23-ra nőtt. A lista a járványügyi helyzet tükrében változhat, bővülhet, de szűkülhet is - közölte Ján Mikas országos tisztifőorvos.
    

Szlovákiában több más korlátozást is feloldanak vagy enyhítenek. Szombattól megszűnik a testhőmérséklet kötelező mérése az állami és az önkormányzatok hatáskörébe tartozó hivatalokban, valamint az uszodákban és a wellnessközpontokban, utóbbiak esetében hatályát veszti a kötelező két méteres távolságtartásra vonatkozó előírás is. A taxik utasai már az első ülésen is utazhatnak, és júliustól - távolságtartási korlátozások betartása mellett - a több mint ezer ember részvételével zajló rendezvények megtartása is.
    

Ugyanakkor a tömegközlekedési eszközökben továbbra is kötelező marad az arcmaszk viselése. Ez utóbbival kapcsolatban Henrieta Hudecková, az egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője azt mondta: a maszkok viselése még évekig megmaradhat.
    

A mostani hétvégén megszűnik az üzletek vasárnapi kötelező zárva tartásának - a vírus terjedésével összefüggésben bevezetett - gyakorlata is. Bár a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) felvetette ennek a gyakorlatnak a járvány utáni megtartását is, az indítvány a négypárti koalícióhoz tartozó liberális Szabadaság és Szolidaritás (SaS) ellenkezésébe ütközött. Igor Matovic, ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta: a vasárnapi zárva tartás miatt nem fogják kockáztatni a koalíciót.
    

Szlovákiában csaknem két hónapja kezdték el a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldását, legutóbb, vasárnap a március 16-án kihirdetett egészségügyi vészhelyzet járt le, ugyanakkor a néhány nappal korábban, március 11-én elrendelt rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.
    

A víruskrízist - egy a TASR közszolgálati hírügynökség által ismertetett felmérés szerint - a lakosság jelentős része meglehetősen nehezen viselte. A Szlovák Tudományos Akadémia által készített felmérés résztvevőinek 48 százaléka mondta azt, hogy gyakran vagy időnként depressziós érzései voltak a krízis idején. A felmérés szerint ezek az állapotok a fiatalabb generációk képviselőinél voltak a leggyakoribbak.
    

Közben Szlovákiában az elmúlt héten a korábbi hetekhez képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy két hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön 14, az elmúlt héten pedig együttvéve 34 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1576 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1447-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 200 ezer vírustesztet végeztek el. (MTI)
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.