km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Sziszifuszi küzdelem: sokan a Parkerdőben szabadulnak meg a hulladéktól

Sziszifuszi küzdelem: sokan a Parkerdőben szabadulnak meg a hulladéktól

Második alkalommal tartottak helyszínbejárást önkormányzati képviselők, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Közterület-felügyelet munkatársai, valamint civilek a Parkerdőben, hogy feltérképezzék az illegális hulladéklerakás gócpontjait, és egyeztessenek a szabálysértők elleni küzdelem lehetséges eszközeiről.

Az Erdei iskola út egy szakaszát csak „viharsaroknak” nevezik a helybéliek. Olyan itt a széljárás, hogy a szomszédos hulladékudvarból kihordja a műanyagot az erdőbe. A látvány döbbenetes, a fák ágain nejlonzacskókat lenget a szél, ameddig a szem ellát. De nem csak ez a probléma. Ismeretlenek rendszeresen itt szabadulnak meg a szeméttől. Két héttel ezelőtt az önkormányzat 13 köbméter hulladékot vitetett el innen, néhány nap múlva pedig újra úgy nézett ki a terület, mintha mi sem történt volna: kommunális és műanyaghulladék, ruhák, kartondobozok mindenütt, amott egy fémalkatrészektől megszabadított hűtőgép maradványai hevernek. Bár a FÉHE közfoglalkoztatottjai, a SZOVA munkatársai és a kiskertesek is rendszeresen szedik a szemetet, ez az állapot már tarthatatlan. 


– Az a célunk, hogy feltárjuk az illegális hulladéklerakások gócpontjait – mondja Kelemen Krisztián, a bűnmegelőzési bizottság elnöke, aki Németh Ákos tanácsnok mellett az összefogás fő kezdeményezője. – Rengeteg bejelentést kapunk illegális lerakókról. A szemét elszállítása évente sok pénzébe kerül az önkormányzatnak. Feltérképezzük, hová érdemes mobil térfigyelő kamerákat telepíteni, hiszen ennek lenne igazán elrettentő ereje. Lesz, ahová gyűjtőkonténereket és figyelmeztető táblákat helyezünk el. A legfontosabb, hogy elinduljon egy közös együttműködés, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy sokkal tisztább lesz a Parkerdő, és ezt kiterjesztjük a város egész területére.


A Tiszta Parkerdőért Facebook-csoport két éve jött létre. Területtulajdonosok, természetszerető civilek fogtak össze, mára már 1400 követőjük van. Rendszeresen felderítik és átvizsgálják a szemétkupacokat, hátha találnak valamit, ami a szabálysértőre utal, de szerveztek már éjszakai őrszolgálatot is, jól ismerik a problémás területeket. Ők is részesei az összefogásnak.


– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csodálatos erdő van itt körülöttünk, ami nem szemétlerakó – mondja Kapy Ancsa aktivista. – Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy hova, mennyiért, milyen típusú hulladékot lehet leadni, és milyen ingyenes lehetőségek vannak ahelyett, hogy az éj leple alatt az erdőbe bevonszolják a bontott autóalkatrészeket, a kanapét és az építési törmeléket. Van, amelyik szemétkupac már 15 éve hever bolygatatlanul, körbenőtte a növényzet. 


Az erdei ösvény mentén szebb napokat látott nyomtató, műszerfal maradványa, egy autó hátsó ajtaja, de ágnyesedék és lenyírt fű is látszik kupacba rakva, amit akár komposztálni is lehetne. Az Erdészet is elszenvedője a helyzetnek, szélmalomharcot vívnak az illegális hulladéklerakókkal szemben: ha felszámolnak egy lerakót, pár nap múlva ismeretlenek összehordanak egy újabbat. A tettenérés az egyetlen, ami bizonyító erejű, ám az erdész ebben az esetben sem viselkedhet hatóságként, ezt csak a területért felelős mezőőr vagy a Rendőrség teheti meg.


A bejárás alkalmával térkép segítségével tisztázták, mely területek tartoznak az önkormányzathoz és melyek az erdészethez. A gócpontokat GPS-koordináták segítségével azonosítják be.


– Zéró toleranciát hirdet a városvezetés. Szorgalmazom, hogy a hatóság a lehető legszigorúbban lépjen fel, és a maximális büntetési tételeket kapják meg azok, akiket tetten érnek – hangsúlyozza Kelemen Krisztián. Az illegális hulladéklerakás szabálysértés, büntetési tétele 5000-től 150 ezer forintig terjed. Sokak szerint ennek a visszatartó ereje csekély, bűncselekménnyé kellene átminősíteni az illegális szemetelést.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely! Egyesület) helyszíni bejárást tartott a szombathelyi Parkerdőben Németh Ákos tanácsnokkal, a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaival, hogy megvizsgáljuk a terület köztisztaságát és feltárják az illegális hulladék lerakás helyszíneit, számolt be róla a képviselő a közösségi oldalán.
kapcsolódó cikkek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely! Egyesület) helyszíni bejárást tartott a szombathelyi Parkerdőben Németh Ákos tanácsnokkal, a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaival, hogy megvizsgáljuk a terület köztisztaságát és feltárják az illegális hulladék lerakás helyszíneit, számolt be róla a képviselő a közösségi oldalán.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.