km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Sziszifuszi küzdelem: sokan a Parkerdőben szabadulnak meg a hulladéktól

Sziszifuszi küzdelem: sokan a Parkerdőben szabadulnak meg a hulladéktól

Második alkalommal tartottak helyszínbejárást önkormányzati képviselők, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Közterület-felügyelet munkatársai, valamint civilek a Parkerdőben, hogy feltérképezzék az illegális hulladéklerakás gócpontjait, és egyeztessenek a szabálysértők elleni küzdelem lehetséges eszközeiről.

Az Erdei iskola út egy szakaszát csak „viharsaroknak” nevezik a helybéliek. Olyan itt a széljárás, hogy a szomszédos hulladékudvarból kihordja a műanyagot az erdőbe. A látvány döbbenetes, a fák ágain nejlonzacskókat lenget a szél, ameddig a szem ellát. De nem csak ez a probléma. Ismeretlenek rendszeresen itt szabadulnak meg a szeméttől. Két héttel ezelőtt az önkormányzat 13 köbméter hulladékot vitetett el innen, néhány nap múlva pedig újra úgy nézett ki a terület, mintha mi sem történt volna: kommunális és műanyaghulladék, ruhák, kartondobozok mindenütt, amott egy fémalkatrészektől megszabadított hűtőgép maradványai hevernek. Bár a FÉHE közfoglalkoztatottjai, a SZOVA munkatársai és a kiskertesek is rendszeresen szedik a szemetet, ez az állapot már tarthatatlan. 


– Az a célunk, hogy feltárjuk az illegális hulladéklerakások gócpontjait – mondja Kelemen Krisztián, a bűnmegelőzési bizottság elnöke, aki Németh Ákos tanácsnok mellett az összefogás fő kezdeményezője. – Rengeteg bejelentést kapunk illegális lerakókról. A szemét elszállítása évente sok pénzébe kerül az önkormányzatnak. Feltérképezzük, hová érdemes mobil térfigyelő kamerákat telepíteni, hiszen ennek lenne igazán elrettentő ereje. Lesz, ahová gyűjtőkonténereket és figyelmeztető táblákat helyezünk el. A legfontosabb, hogy elinduljon egy közös együttműködés, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy sokkal tisztább lesz a Parkerdő, és ezt kiterjesztjük a város egész területére.


A Tiszta Parkerdőért Facebook-csoport két éve jött létre. Területtulajdonosok, természetszerető civilek fogtak össze, mára már 1400 követőjük van. Rendszeresen felderítik és átvizsgálják a szemétkupacokat, hátha találnak valamit, ami a szabálysértőre utal, de szerveztek már éjszakai őrszolgálatot is, jól ismerik a problémás területeket. Ők is részesei az összefogásnak.


– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csodálatos erdő van itt körülöttünk, ami nem szemétlerakó – mondja Kapy Ancsa aktivista. – Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy hova, mennyiért, milyen típusú hulladékot lehet leadni, és milyen ingyenes lehetőségek vannak ahelyett, hogy az éj leple alatt az erdőbe bevonszolják a bontott autóalkatrészeket, a kanapét és az építési törmeléket. Van, amelyik szemétkupac már 15 éve hever bolygatatlanul, körbenőtte a növényzet. 


Az erdei ösvény mentén szebb napokat látott nyomtató, műszerfal maradványa, egy autó hátsó ajtaja, de ágnyesedék és lenyírt fű is látszik kupacba rakva, amit akár komposztálni is lehetne. Az Erdészet is elszenvedője a helyzetnek, szélmalomharcot vívnak az illegális hulladéklerakókkal szemben: ha felszámolnak egy lerakót, pár nap múlva ismeretlenek összehordanak egy újabbat. A tettenérés az egyetlen, ami bizonyító erejű, ám az erdész ebben az esetben sem viselkedhet hatóságként, ezt csak a területért felelős mezőőr vagy a Rendőrség teheti meg.


A bejárás alkalmával térkép segítségével tisztázták, mely területek tartoznak az önkormányzathoz és melyek az erdészethez. A gócpontokat GPS-koordináták segítségével azonosítják be.


– Zéró toleranciát hirdet a városvezetés. Szorgalmazom, hogy a hatóság a lehető legszigorúbban lépjen fel, és a maximális büntetési tételeket kapják meg azok, akiket tetten érnek – hangsúlyozza Kelemen Krisztián. Az illegális hulladéklerakás szabálysértés, büntetési tétele 5000-től 150 ezer forintig terjed. Sokak szerint ennek a visszatartó ereje csekély, bűncselekménnyé kellene átminősíteni az illegális szemetelést.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely! Egyesület) helyszíni bejárást tartott a szombathelyi Parkerdőben Németh Ákos tanácsnokkal, a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaival, hogy megvizsgáljuk a terület köztisztaságát és feltárják az illegális hulladék lerakás helyszíneit, számolt be róla a képviselő a közösségi oldalán.
kapcsolódó cikkek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Bejárták a Parkerdőt, hogy illegális lerakókat keressenek
Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely! Egyesület) helyszíni bejárást tartott a szombathelyi Parkerdőben Németh Ákos tanácsnokkal, a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaival, hogy megvizsgáljuk a terület köztisztaságát és feltárják az illegális hulladék lerakás helyszíneit, számolt be róla a képviselő a közösségi oldalán.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.