km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Szinte semmije sincs a Haladásnak - beszélgetés Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval 

Szinte semmije sincs a Haladásnak - beszélgetés Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval 

A hónap elején Séllei Árpádot választották meg a Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezető igazgatójának. Az üzletember másfél évtizeddel ezelőtt már átélt nehéz napokat a zöld-fehérekkel, ám akkor sikerült rendet tenni a klubnál. Most azt mondja, lényegesen nehezebb a helyzet…


–    Fáradtnak tűnsz…


–    Konkrétan öt napja nem alszom, folyamatosan a megoldáson gondolkodom, a korábbi, kvázi kényelmes életem immár a múlté. Amióta ügyvezető vagyok, a családom alig lát, és a többi munkám is háttérbe szorul. De félreértés ne essék, nem szeretnék panaszkodni, tudtam, hogy mit vállaltam. Minden tőlem telhetőt megteszek a csapatért, nyilván nem azért vállaltam el a megbízatást, hogy aztán felszámoljam a gárdát működtető gazdasági társaságot. 


–    Pedig ilyen pletykát is lehetett hallani, hogy jövőre a megyei II-ben indulhat csak a Haladás. Van ennek bármilyen alapja? 


–    Igen, az előttünk álló pár hétben sok kérdésre választ kapunk. Ha nem történik meg a várva várt tulajdonosváltás, akkor a jelenlegi többségi tulajdonos felelőssége a klub működtetése. Ha ezt nem teszi meg, akkor megvonhatják a licencünket. Egyeztettem sok vállalkozóval, magát Hali-kötődésűnek tartó emberrel is, ám egyelőre nem sok pozitív visszajelzést kaptam. Sokan, akik tehetnének a Haladásért, még a telefont sem veszik fel nekem, pedig ismernek régóta. Néha úgy érzem, sokan azt szeretnék, hogy szűnjön meg a Haladás.    


–    Lehet pontosan tudni, hogy mi van az átvilágításban, illetve mekkora a mínusz? 


–    Engem erről nem tájékoztattak, az átvilágítás eredményét nem küldték meg. A mínuszt pontosan ismerem, az év végéig mintegy 130-150 millió forintos tőkeinjekcióra lenne szükség. A többségi tulajdonos nem akar a csapatra áldozni, az önkormányzat sem tud már az idén. De ez egy egyszeri támogatás lenne, amiért viszont egy 100 éves klub többségi tulajdona járna. Ezért a világon mindenhol sorba állnának, itthon sajnos nem. Jelenleg 40-50 millió forintos a csapat havi kiadása. Összefoglalva: ha most valaki betesz a klubba a körülbelül 150 millió forintot, akkor utána egy forintért megvásárolhatná a gazdasági társaság többségi tulajdonjogát, azaz 81 százalékot, amely most az Illés Sportalapítvány kezében van. Persze, a klubot utána is működtetni kell, tehát nem lehet hátradőlni. Próbálom mozgatni a kapcsolatrendszeremet, ám sokszor hiába hívok potenciális mecénásokat, befektetőket, olykor még a személyes találkozóig sem jutok el. Nem adom fel, 2006-ban is reménytelennek tűnt a helyzet, és mégis megtaláltuk a megoldást. 


–    A nyár elején úgy tűnt, hogy megoldódhat a csapat problémája, amikor megszületett a szándéknyilatkozat a HVSE-nek való elajándékozásról. 

–    Aztán nem is történt semmi. A Haladásra, a HVSE-re a városnak szüksége van, egymás nélkül egyik sem ér semmit, mint ahogy az Illés Akadémia sem létezhet felnőtt csapat nélkül, erre kellene építenünk a jövőben, mint ahogy a szurkolókra, helyi vállalkozókra is. Ha nem hittem volna, hogy sikerrel járok, nem vállalom el az ügyvezetői feladatot. Szó szerint semmije nincs most a Haladásnak, pár futballistán kívül. A Haladás Ajándékboltban tárgyalok a játékosokkal, a lehetséges befektetőkkel. Furcsa helyzetbe kerültem, érnek meglepetések… 


–    Alig pár hét van hátra az évből. Valahogy nincs előttem a kép, hogy a Hali jövő nyáron Szentpéterfán kezdi meg a bajnokságot…


–    Nem, ezt én sem akarom elképzelni. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy valóban csak összefogással érhető el siker. Azzal is tisztában vagyok, hogy a jelenlegi keretet is meg kell erősíteni, ha sikerül két-három posztra igazolni, akkor ennek a csapatnak nem lehetnek kiesési gondjai. Pár jó meccset játszanánk, a nézők is visszajönnének.  Izgalmas időszak ez a mostani, de aki Haladás-szurkoló, pontosan tudja, hogy nem egyszerű dolog drukkolni a zöld-fehéreknek. Most ez van, de meggyőződésem, hogy fel lehet építeni egy működőképes rendszert, és a Hali ismét úgy szerepelhet, ahogy azt a szurkolók elvárják. (Krilov)


Nyugat.hu: ez áll a független szakértői jelentésben
 

Az önkormányzat közben megkapta a még korábban készült független szakértői jelentést, ami megállapítja, hogy mindenképpen szükséges - írja a nyugat.hu:

- a jövedelmezőséget növelni, a veszteséges gazdálkodást megszüntetni
- a felhalmozott veszteséget rendezni, a saját tőkét pótolni,
- a bizonytalan jogi helyzetet megszüntetni, (amely a Társaság kötelezettségeit is érinti)
- tulajdonosi kör tisztázásával, és a társasági szerződés módosításával az eddigi pótbefizetéseket a törvényi előírások szerint rendezni, szükség esetén minden tag arányos befizetését megvalósítani.

A szakértő azt is megállapította, hogy

a 2019/20-as szezon végéig készített üzleti terv közel 350 millió forint olyan bevétellel kalkulál, melynek forrása még nem ismert.

Viszont, ha a fiatal játékosokat jó pénzért el lehet adni, és a jelenleg nem ismert mértékű TAO-támogatás a vártak szerint alakul, a csapat túlélheti a szezont.

Az anyag szerint a városi közgyűlés ragaszkodik ahhoz, hogy addig, amíg a Haladás Kft. tulajdonosi szerkezete, valós pénzügyi helyzete, valamint sportszakmai jövőképe az önkormányzat számára nem tisztázott, addig további önkormányzati támogatást a társaság részére nem ad.

 

Borítókép: Séllei Árpád Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.