km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Szinte semmije sincs a Haladásnak - beszélgetés Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval 

Szinte semmije sincs a Haladásnak - beszélgetés Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval 

A hónap elején Séllei Árpádot választották meg a Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezető igazgatójának. Az üzletember másfél évtizeddel ezelőtt már átélt nehéz napokat a zöld-fehérekkel, ám akkor sikerült rendet tenni a klubnál. Most azt mondja, lényegesen nehezebb a helyzet…


–    Fáradtnak tűnsz…


–    Konkrétan öt napja nem alszom, folyamatosan a megoldáson gondolkodom, a korábbi, kvázi kényelmes életem immár a múlté. Amióta ügyvezető vagyok, a családom alig lát, és a többi munkám is háttérbe szorul. De félreértés ne essék, nem szeretnék panaszkodni, tudtam, hogy mit vállaltam. Minden tőlem telhetőt megteszek a csapatért, nyilván nem azért vállaltam el a megbízatást, hogy aztán felszámoljam a gárdát működtető gazdasági társaságot. 


–    Pedig ilyen pletykát is lehetett hallani, hogy jövőre a megyei II-ben indulhat csak a Haladás. Van ennek bármilyen alapja? 


–    Igen, az előttünk álló pár hétben sok kérdésre választ kapunk. Ha nem történik meg a várva várt tulajdonosváltás, akkor a jelenlegi többségi tulajdonos felelőssége a klub működtetése. Ha ezt nem teszi meg, akkor megvonhatják a licencünket. Egyeztettem sok vállalkozóval, magát Hali-kötődésűnek tartó emberrel is, ám egyelőre nem sok pozitív visszajelzést kaptam. Sokan, akik tehetnének a Haladásért, még a telefont sem veszik fel nekem, pedig ismernek régóta. Néha úgy érzem, sokan azt szeretnék, hogy szűnjön meg a Haladás.    


–    Lehet pontosan tudni, hogy mi van az átvilágításban, illetve mekkora a mínusz? 


–    Engem erről nem tájékoztattak, az átvilágítás eredményét nem küldték meg. A mínuszt pontosan ismerem, az év végéig mintegy 130-150 millió forintos tőkeinjekcióra lenne szükség. A többségi tulajdonos nem akar a csapatra áldozni, az önkormányzat sem tud már az idén. De ez egy egyszeri támogatás lenne, amiért viszont egy 100 éves klub többségi tulajdona járna. Ezért a világon mindenhol sorba állnának, itthon sajnos nem. Jelenleg 40-50 millió forintos a csapat havi kiadása. Összefoglalva: ha most valaki betesz a klubba a körülbelül 150 millió forintot, akkor utána egy forintért megvásárolhatná a gazdasági társaság többségi tulajdonjogát, azaz 81 százalékot, amely most az Illés Sportalapítvány kezében van. Persze, a klubot utána is működtetni kell, tehát nem lehet hátradőlni. Próbálom mozgatni a kapcsolatrendszeremet, ám sokszor hiába hívok potenciális mecénásokat, befektetőket, olykor még a személyes találkozóig sem jutok el. Nem adom fel, 2006-ban is reménytelennek tűnt a helyzet, és mégis megtaláltuk a megoldást. 


–    A nyár elején úgy tűnt, hogy megoldódhat a csapat problémája, amikor megszületett a szándéknyilatkozat a HVSE-nek való elajándékozásról. 

–    Aztán nem is történt semmi. A Haladásra, a HVSE-re a városnak szüksége van, egymás nélkül egyik sem ér semmit, mint ahogy az Illés Akadémia sem létezhet felnőtt csapat nélkül, erre kellene építenünk a jövőben, mint ahogy a szurkolókra, helyi vállalkozókra is. Ha nem hittem volna, hogy sikerrel járok, nem vállalom el az ügyvezetői feladatot. Szó szerint semmije nincs most a Haladásnak, pár futballistán kívül. A Haladás Ajándékboltban tárgyalok a játékosokkal, a lehetséges befektetőkkel. Furcsa helyzetbe kerültem, érnek meglepetések… 


–    Alig pár hét van hátra az évből. Valahogy nincs előttem a kép, hogy a Hali jövő nyáron Szentpéterfán kezdi meg a bajnokságot…


–    Nem, ezt én sem akarom elképzelni. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy valóban csak összefogással érhető el siker. Azzal is tisztában vagyok, hogy a jelenlegi keretet is meg kell erősíteni, ha sikerül két-három posztra igazolni, akkor ennek a csapatnak nem lehetnek kiesési gondjai. Pár jó meccset játszanánk, a nézők is visszajönnének.  Izgalmas időszak ez a mostani, de aki Haladás-szurkoló, pontosan tudja, hogy nem egyszerű dolog drukkolni a zöld-fehéreknek. Most ez van, de meggyőződésem, hogy fel lehet építeni egy működőképes rendszert, és a Hali ismét úgy szerepelhet, ahogy azt a szurkolók elvárják. (Krilov)


Nyugat.hu: ez áll a független szakértői jelentésben
 

Az önkormányzat közben megkapta a még korábban készült független szakértői jelentést, ami megállapítja, hogy mindenképpen szükséges - írja a nyugat.hu:

- a jövedelmezőséget növelni, a veszteséges gazdálkodást megszüntetni
- a felhalmozott veszteséget rendezni, a saját tőkét pótolni,
- a bizonytalan jogi helyzetet megszüntetni, (amely a Társaság kötelezettségeit is érinti)
- tulajdonosi kör tisztázásával, és a társasági szerződés módosításával az eddigi pótbefizetéseket a törvényi előírások szerint rendezni, szükség esetén minden tag arányos befizetését megvalósítani.

A szakértő azt is megállapította, hogy

a 2019/20-as szezon végéig készített üzleti terv közel 350 millió forint olyan bevétellel kalkulál, melynek forrása még nem ismert.

Viszont, ha a fiatal játékosokat jó pénzért el lehet adni, és a jelenleg nem ismert mértékű TAO-támogatás a vártak szerint alakul, a csapat túlélheti a szezont.

Az anyag szerint a városi közgyűlés ragaszkodik ahhoz, hogy addig, amíg a Haladás Kft. tulajdonosi szerkezete, valós pénzügyi helyzete, valamint sportszakmai jövőképe az önkormányzat számára nem tisztázott, addig további önkormányzati támogatást a társaság részére nem ad.

 

Borítókép: Séllei Árpád Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.