km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Színes programokkal készül az Agora a magyar kultúra napjára

Színes programokkal készül az Agora a magyar kultúra napjára

Nagyszabású online és helyszíni műsorokkal készül a város legnagyobb kulturális intézménye a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én, pénteken, olvasható az Agora Szombathelyi Kulturális Központ közleményében.

 

Mint írják, az Agora szombathelyi és vasi kötődésű művészeket, közéleti szereplőket, ismert embereket kért fel arra, hogy fogalmazzák meg üzenetüket a magyar kultúra napja alkalmából. A közreműködők által készített videókat az Agora január 22-én először Facebook- és Instagram-felületein, a nap végén pedig egy összefűzött videóban a Youtube-on teszi közzé. 

EGY PERC A KULTÚRÁÉRT: 

8:00 Beck Zoli, énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író
8:30  Sztranyák Zsófi, tervezőgrafikus (Peter Wohlleben: A fák titkos élete c. könyvből)
9:00  Erős Attila, zenész, zeneszerző (Lord együttes)
9:30 Katona Izabella, a Kilences Café & Kultfood vezetője
10:00 Fehér Renátó, Zelk Zoltán-díjas költő
10:30 Péczeli Dóra, szerkesztő-műsorvezető (Petőfi Rádió)
11:00 Doma Bence, zenész 
11:30 Császár Zsuzsanna, zongoraművész, főiskolai docens
12.00 Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész 
12:30 Tóth Kinga, Hazai Attila Irodalmi Díjjal kitüntetett költő, hangperformer, vizuális művész
13:00 Török Gábor, politológus, egyetemi docens
13:30 Szabó T. Anna, József Attila-díjas magyar költő, műfordító
14:00 Sárközi Richárd, a 8. Slam Poetry Országos Bajnokság győztese
14:30 Fekete Ernő Jászai Mari-díjas színész. Érdemes művész (Katona József Színház)
15:00 Dragomán György, József Attila-díjas magyar író, műfordító
15:30 Bognár Szilvia, Artisjus-díjas népdalénekesnő
16:00 Veszeli Lajos, festőművész 
16:30 Gonda Kata, színésznő, táncművész - Kenderes Csaba, színész
17:00 Pethő Kincső Nóra színésznő, táncos, koreográfus
17:30 Módos Gábor, a Magyar Fotóművészek Szövetsége által 2015-ben életműdíjjal kitüntetett fotóművész, modell- és aktfotós, operatőr
18:00 Für Anikó, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész
19:00 Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia című film hangmérnöke 


Az Agora kollektívája a kulturális-közművelődési tevékenység sokszínűségét, valamint az ezen tevékenységekhez használt eszközöket tárja a közönség elé Tetris Challenge-fotói segítségével. A Művelődési és Sportházban ismét megmutatkozott a benne rejlő lehetőségek sokrétűsége; a nagyterem újra megtelt élettel, jókedv kísérte a kihívás teljesítését. Az elkészült fényképek közreadását, a várható reakciókat nagy izgalommal várják az Agora munkatársai. Közben pedig arra buzdítják a társintézményeket, hogy készítsék el ők is a maguk Tetrisét. 


A Sportház nagyterme mellett a közönség újra „beléphet” a Savaria Filmszínház belső tereibe is – habár egyelőre „csak” virtuálisan. Mayer Rudolf, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ mozgókép-szakági vezetője, a magyar kultúra napjának egyik idei kitüntetettje virtuális barangolásra hívja a közönséget, így ritkán látott, vagy a nézők által egyáltalán nem látogatható terekbe is bepillantást enged. Közben pedig kulisszatitkokat, történeteket mesél a moziról, vetítésekről, személyes élményeiről, emlékeiről. 


A magyar kultúra napjához szorosan kapcsolódik az Agora meseíró pályázata, amelyet tavaly év végén első alkalommal hirdetett meg az intézmény több korcsoportnak állatmese kategóriában. A Fabula című pályázatra 57 nevezés érkezett, legtöbben az általános iskolás és a felnőttkorosztályból ragadtak tollat. Érdekesség, hogy a meseírók között többségben voltak a fiúk-férfiak. A műveket szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt meséket pedig a kulturális központ online felületein péntektől a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában hallhatja a közönség. 


Érdemes a belvárosban sétálni január 22-én, ugyanis 16 és 18 óra között az Agora – Művelődési és Sportház, illetve az Agora – Savaria Filmszínház épülete is a nemzeti lobogó színeibe öltözik. A magyar kultúra napja alkalmából piros, fehér és zöld színekben pompáznak majd az épületek, aláfestésként pedig magyar költők megzenésített verseit hallhatják a járókelők. Felidéződnek többek mellett Ady, József Attila, Petőfi, Pilinszky, Radnóti, Szabó Lőrinc és Weöres Sándor ikonikus sorai is. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.