km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Szimfonikusok: élni segít a mások öröme

Szimfonikusok: élni segít a mások öröme

Teremtő erejű koncertet adott pénteken (június 18-án) este a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben Cser Ádám karmester irányításával. Az évad utolsó hangversenyén Kiss Barna, a szimfonikusok igazgatója üdvözölte a hallgatóságot: „Köszönjük, hogy nem hagytak cserben bennünket az online időszakban sem! Nagyon jó, hogy itt lehetnek!”.

 

Az orosz és lengyel romantika című esten az ember(iség) sorsát föl-fölvillantó Borogyin-, Mendelssohn-, Csajkovszkij-művek szólaltak meg szívbemarkolón, Cser Ádám (1979) karmester/zeneszerző  – a szombathelyiek régi ismerőse – karizmatikus erejű irányításával. 


Felix Mendelssohn (1809-1847) D-moll hegedűversenyének szólistája Kelemen Gáspár volt, aki pont annyi idős – tizenhárom éves –, mint a komponista volt, amikor írta a művet (Mendelssohn a hegedűtanárának ajánlotta). Gáspár ízelítőt adott lehengerlőnek jellemzett muzikalitásából, briliánsnak tartott virtualitásából. Mondhatni kóstolót kaptunk: mi mindenre képes az emberfia, akinek küldetése van e golyóbison! Az ifjú tehetséget szinte körbeölelte a zenekar óvó partnerként, szeretettel.


Borogyin (1833-1887) Polovec táncok-ját – a szerző élete főművéből, az Igor herceg című operából való; egyébiránt a mi Liszt Ferencünk is el volt tőle ragadtatva – frissen, elsöprő energiával szólaltatta meg az együttes, tökéletes összhangban Cser Ádám dirigenssel. Közösségük kohéziója /már ekkor/ „beszippantotta” a publikumot. 


Csajkovszkij (1840-1893) IV. szimfóniájának megszólaltatásától megemelkedett a lelkünk, s (bizonyosan) meg is tisztult. Csajkovszkijnak a darab kapcsán kifejtett sors-hitvallása a legmesszebbmenőkig érződött: „Örülj mások örömének – tovább élhetsz!”.      


Szenkovits Péter 
Borítóképünkön Kelemen Gáspár, a fiatal szólista. Fotó: Facebook
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.