km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.

 

A házigazda nevében Lenkai Nóra rektori biztos beszédében másokon kívül hangsúlyozta, az egyetem a gazdasági–társadalmi környezettel együtt működhet jól. Méltatta a képzést gondozó Informatikai Kar (IK), valamint a partnervállalatok képzést fejlesztő munkáját.

Kozsik Tamás dékán kiemelte, az IK speciális helyzetbe került a SEK ELTE-hez történt csatlakozásával. Bár a karon addig nem létezett műszaki képzés, az elmúlt években a felek között tökéletes partnerség valósult meg.

Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet Igazgatója elmondta, az elmúlt években Szombathelyen az országos tendenciához hasonlóan csökkent a műszaki képzésekre jelentkező hallgatók létszáma, de ezt idén sikerült megfordítani. A Savaria Egyetemi Központban jelenleg összesen hetvennél is több duális gépészmérnökhallgató tanul, közülük huszonöten elsőévesek.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, felidézve a képzés történetét, úgy fogalmazott, akik a megalapításában részt vettek, azok a történelem részévé váltak. Az általuk kötött szövetség sikerét, bizonyítja, hogy idén országos viszonylatban a szombathelyi gépészmérnöki alapképzés felvételi ponthatára volt a legmagasabb.

Horváth Attila, a megyeszékhely gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármestere szavai szerint a város érti és tudja, milyen fontos a gépészmérnöki képzés a helyi cégeknek, illetve a térségnek, ezért teljes mellszélességgel kiáll mellette. A hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, jelentkezésükkel letették annak az alapjait, hogy maguknak és családjuknak európai életszínvonalat tudjanak biztosítani.

Mándli Péter, a BPW–Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a duális hallgatók a partnercégeknél ipari környezetben ismerhetik meg a szakmát. Hozzátette: sok lehetőséget kínáló életpálya áll előttük, ha azzal a szorgalommal alakítják a jövőjüket, amellyel eddig eljutottak.

Az ünnepségen Szőlősi József tanársegéd Kar Kiváló Oktatója elismerést vett át. Címzetes docensi kinevezésben részesült Biroszné Móricz Zsuzsanna és Nyúl Gábor. Az eredeti anyag itt elérhető.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.