km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.

 

A házigazda nevében Lenkai Nóra rektori biztos beszédében másokon kívül hangsúlyozta, az egyetem a gazdasági–társadalmi környezettel együtt működhet jól. Méltatta a képzést gondozó Informatikai Kar (IK), valamint a partnervállalatok képzést fejlesztő munkáját.

Kozsik Tamás dékán kiemelte, az IK speciális helyzetbe került a SEK ELTE-hez történt csatlakozásával. Bár a karon addig nem létezett műszaki képzés, az elmúlt években a felek között tökéletes partnerség valósult meg.

Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet Igazgatója elmondta, az elmúlt években Szombathelyen az országos tendenciához hasonlóan csökkent a műszaki képzésekre jelentkező hallgatók létszáma, de ezt idén sikerült megfordítani. A Savaria Egyetemi Központban jelenleg összesen hetvennél is több duális gépészmérnökhallgató tanul, közülük huszonöten elsőévesek.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, felidézve a képzés történetét, úgy fogalmazott, akik a megalapításában részt vettek, azok a történelem részévé váltak. Az általuk kötött szövetség sikerét, bizonyítja, hogy idén országos viszonylatban a szombathelyi gépészmérnöki alapképzés felvételi ponthatára volt a legmagasabb.

Horváth Attila, a megyeszékhely gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármestere szavai szerint a város érti és tudja, milyen fontos a gépészmérnöki képzés a helyi cégeknek, illetve a térségnek, ezért teljes mellszélességgel kiáll mellette. A hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, jelentkezésükkel letették annak az alapjait, hogy maguknak és családjuknak európai életszínvonalat tudjanak biztosítani.

Mándli Péter, a BPW–Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a duális hallgatók a partnercégeknél ipari környezetben ismerhetik meg a szakmát. Hozzátette: sok lehetőséget kínáló életpálya áll előttük, ha azzal a szorgalommal alakítják a jövőjüket, amellyel eddig eljutottak.

Az ünnepségen Szőlősi József tanársegéd Kar Kiváló Oktatója elismerést vett át. Címzetes docensi kinevezésben részesült Biroszné Móricz Zsuzsanna és Nyúl Gábor. Az eredeti anyag itt elérhető.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.