km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.

 

A házigazda nevében Lenkai Nóra rektori biztos beszédében másokon kívül hangsúlyozta, az egyetem a gazdasági–társadalmi környezettel együtt működhet jól. Méltatta a képzést gondozó Informatikai Kar (IK), valamint a partnervállalatok képzést fejlesztő munkáját.

Kozsik Tamás dékán kiemelte, az IK speciális helyzetbe került a SEK ELTE-hez történt csatlakozásával. Bár a karon addig nem létezett műszaki képzés, az elmúlt években a felek között tökéletes partnerség valósult meg.

Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet Igazgatója elmondta, az elmúlt években Szombathelyen az országos tendenciához hasonlóan csökkent a műszaki képzésekre jelentkező hallgatók létszáma, de ezt idén sikerült megfordítani. A Savaria Egyetemi Központban jelenleg összesen hetvennél is több duális gépészmérnökhallgató tanul, közülük huszonöten elsőévesek.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, felidézve a képzés történetét, úgy fogalmazott, akik a megalapításában részt vettek, azok a történelem részévé váltak. Az általuk kötött szövetség sikerét, bizonyítja, hogy idén országos viszonylatban a szombathelyi gépészmérnöki alapképzés felvételi ponthatára volt a legmagasabb.

Horváth Attila, a megyeszékhely gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármestere szavai szerint a város érti és tudja, milyen fontos a gépészmérnöki képzés a helyi cégeknek, illetve a térségnek, ezért teljes mellszélességgel kiáll mellette. A hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, jelentkezésükkel letették annak az alapjait, hogy maguknak és családjuknak európai életszínvonalat tudjanak biztosítani.

Mándli Péter, a BPW–Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a duális hallgatók a partnercégeknél ipari környezetben ismerhetik meg a szakmát. Hozzátette: sok lehetőséget kínáló életpálya áll előttük, ha azzal a szorgalommal alakítják a jövőjüket, amellyel eddig eljutottak.

Az ünnepségen Szőlősi József tanársegéd Kar Kiváló Oktatója elismerést vett át. Címzetes docensi kinevezésben részesült Biroszné Móricz Zsuzsanna és Nyúl Gábor. Az eredeti anyag itt elérhető.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.