km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Szerencsés csillagzat alatt született film

Szerencsés csillagzat alatt született film

Horváth Ákos jól ismert és oszlopos tagja a szombathelyi kulturális életnek. Alapító színművésze a Weöres Sándor Színháznak, és a világot jelentő deszkák mellett már a filmvásznon is több ízben találkozhattak vele a nézők. A legtöbb filmtörténet sikere egyetlen motívumon áll vagy bukik: a jó és a rossz karakterek összecsapásán. Nem ritka, hogy a gazemberek ellopják a „show”-t lebilincselő alakításukkal. A pásztorban Horváth Ákos kelti életre az SS-tisztet, aki megtöri a Vas megyei vidék téli – viszonylagos – nyugalmát.

 

A film számos nemzetközi elismerését legutóbb ő egészítette ki a Legjobb Színésznek járó díjjal a montréali filmfesztiválon – a vörös szőnyeg helyett online kapta meg a díjat.


– Mi a titka a film sikerének? 


– Egyrészt a formanyelv, a képi megvalósítás a hosszú snittekkel, amit Laci és Gergő találtak ki, és nem akarok szerénytelen lenni: a színészi játék is. Nemcsak magamra, hanem a filmben szereplő összes színészre gondolok. Közöttük a szombathelyi csapat többi tagjára, Jordán Tamásra és Endrődy Krisztiánra. Természetesen nagyon örültem, hogy Montréalban is elismerték az alakításomat. Szerencsés csillagzat alatt született meg ez a filmalkotás.


– Véletlenül alakult úgy, hogy ennyi szálon kapcsolódik a városunk a filmhez?


– Szerintem nem. Ez a Laci döntése volt, mivel helyben akarta leforgatni a filmet, és nyilván praktikusabb volt itt élő színészekkel megszervezni a forgatást, mint utaztatni színészeket az ország másik végéből. 


– Az előzetes alapján igazán nyomasztó holokausztfilm A pásztor. Megterhelő egy ilyen történetben SS-tisztet játszani, aki nem mellékesen a szomorú cselekmény mozgatója? 


– Ez is egy szerep, amit igyekeztem a lehető leghitelesebben és legőszintébben átadni.


– Kedveli az antagonista szerepeket?


– Ezeket elég jó játszani, akármilyen furcsán hangzik, mert elég „karcosan” jelennek meg. Tehát megjegyezhetőek.


– Számítanak még díjakra? 


– Hogy ne legyek se szerény, se szerénytelen, jó volna, ha minél több díjat nyerne a film, hiszen annál előbb kerülhet mozivászonra. De nem lehet okunk panaszra, mivel már így is több mint húsz nemzetközi elismerésnél járunk. 


– Hogyan tovább a karrierjében? A koronavírus-helyzet után különösen izgalmas lehet a nyári újrakezdés. 


– Már most sem unatkozok. A színházban javában zajlanak az Ádám almái című darab próbái, Czukor Balázs rendezésében. A sors fintora, hogy itt egy neonácit fogok alakítani, aki egy nagyon nagy ívű jellemfejlődésen megy keresztül. Mellette a kamera elé is visszatérek hamarosan, hiszen Laci egy újabb forgatásra készül, de egyelőre erről még nem szeretnék többet elmondani.


A pásztor


A második világháború utolsó magyarországi hónapjaiban járunk, a helyszín Vas megye. A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él az Őrségben, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly lemészárlásának. Egy lány azonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz, hogy kettejük sorsa egybeforrjon a drámai történet végére.


A Dozmaton és Szakonyfaluban forgatott film igazi „szombathelyi munka”. Illés László rendező A pince (2017) után újra Tóth Gergő operatőrrel dolgozott együtt, illetve az alkotásban a WSSZ társulatából Jordán Tamás, Horváth Ákos és Endrődy Krisztián is szerepelnek. A pásztor tavaly nyáron debütált a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon, itt a legjobb forgatókönyvért járó díjat Illés László kapta, a legjobb színésznőnek Jókai Ágnest választották.


A Los Angeles Film Awardson a legjobb független film lett, a zsűri különdíjjal ismerte el a rendezőt és a zeneszerzőt. Az Austrian Film Festival fődíjasa lett, de számos más filmes rendezvényen díjazták, illetve a legjobbak közé jelölték. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=23XVBN_NfUE
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
Csaknem 29 fokosra melegedett a Balaton
Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize - tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.
Viharokkal érkezik meg az enyhülés
Pénteken megérkezik a hidegfront, ami kisöpri a kánikulát az országból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja.
Ford ütött el egy kerékpárját toló férfit a 8-as főúton, Körmenden
Az idős férfi a kerékpárját tolva szeretett volna átkelni a 8-as főúton, Körmend belterületén, amikor a Szentgotthárd felé tartó osztrák rendszámú Ford elütötte.
Százhúsz éve nem volt ilyen meleg júniusban, az új napi melegrekord 40 fok
Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
Egy nappal meghosszabbítják a hőségriadót
Folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította az érvényben lévő hőségriadót.