km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Szerencsés csillagzat alatt született film

Szerencsés csillagzat alatt született film

Horváth Ákos jól ismert és oszlopos tagja a szombathelyi kulturális életnek. Alapító színművésze a Weöres Sándor Színháznak, és a világot jelentő deszkák mellett már a filmvásznon is több ízben találkozhattak vele a nézők. A legtöbb filmtörténet sikere egyetlen motívumon áll vagy bukik: a jó és a rossz karakterek összecsapásán. Nem ritka, hogy a gazemberek ellopják a „show”-t lebilincselő alakításukkal. A pásztorban Horváth Ákos kelti életre az SS-tisztet, aki megtöri a Vas megyei vidék téli – viszonylagos – nyugalmát.

 

A film számos nemzetközi elismerését legutóbb ő egészítette ki a Legjobb Színésznek járó díjjal a montréali filmfesztiválon – a vörös szőnyeg helyett online kapta meg a díjat.


– Mi a titka a film sikerének? 


– Egyrészt a formanyelv, a képi megvalósítás a hosszú snittekkel, amit Laci és Gergő találtak ki, és nem akarok szerénytelen lenni: a színészi játék is. Nemcsak magamra, hanem a filmben szereplő összes színészre gondolok. Közöttük a szombathelyi csapat többi tagjára, Jordán Tamásra és Endrődy Krisztiánra. Természetesen nagyon örültem, hogy Montréalban is elismerték az alakításomat. Szerencsés csillagzat alatt született meg ez a filmalkotás.


– Véletlenül alakult úgy, hogy ennyi szálon kapcsolódik a városunk a filmhez?


– Szerintem nem. Ez a Laci döntése volt, mivel helyben akarta leforgatni a filmet, és nyilván praktikusabb volt itt élő színészekkel megszervezni a forgatást, mint utaztatni színészeket az ország másik végéből. 


– Az előzetes alapján igazán nyomasztó holokausztfilm A pásztor. Megterhelő egy ilyen történetben SS-tisztet játszani, aki nem mellékesen a szomorú cselekmény mozgatója? 


– Ez is egy szerep, amit igyekeztem a lehető leghitelesebben és legőszintébben átadni.


– Kedveli az antagonista szerepeket?


– Ezeket elég jó játszani, akármilyen furcsán hangzik, mert elég „karcosan” jelennek meg. Tehát megjegyezhetőek.


– Számítanak még díjakra? 


– Hogy ne legyek se szerény, se szerénytelen, jó volna, ha minél több díjat nyerne a film, hiszen annál előbb kerülhet mozivászonra. De nem lehet okunk panaszra, mivel már így is több mint húsz nemzetközi elismerésnél járunk. 


– Hogyan tovább a karrierjében? A koronavírus-helyzet után különösen izgalmas lehet a nyári újrakezdés. 


– Már most sem unatkozok. A színházban javában zajlanak az Ádám almái című darab próbái, Czukor Balázs rendezésében. A sors fintora, hogy itt egy neonácit fogok alakítani, aki egy nagyon nagy ívű jellemfejlődésen megy keresztül. Mellette a kamera elé is visszatérek hamarosan, hiszen Laci egy újabb forgatásra készül, de egyelőre erről még nem szeretnék többet elmondani.


A pásztor


A második világháború utolsó magyarországi hónapjaiban járunk, a helyszín Vas megye. A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él az Őrségben, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly lemészárlásának. Egy lány azonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz, hogy kettejük sorsa egybeforrjon a drámai történet végére.


A Dozmaton és Szakonyfaluban forgatott film igazi „szombathelyi munka”. Illés László rendező A pince (2017) után újra Tóth Gergő operatőrrel dolgozott együtt, illetve az alkotásban a WSSZ társulatából Jordán Tamás, Horváth Ákos és Endrődy Krisztián is szerepelnek. A pásztor tavaly nyáron debütált a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon, itt a legjobb forgatókönyvért járó díjat Illés László kapta, a legjobb színésznőnek Jókai Ágnest választották.


A Los Angeles Film Awardson a legjobb független film lett, a zsűri különdíjjal ismerte el a rendezőt és a zeneszerzőt. Az Austrian Film Festival fődíjasa lett, de számos más filmes rendezvényen díjazták, illetve a legjobbak közé jelölték. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=23XVBN_NfUE
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.