km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Szerelemdarabok, szabadbérlettel (is)

Szerelemdarabok, szabadbérlettel (is)

Mindenkihez igyekszik szólni, sokféle ízlést kíván figyelembe venni a Weöres Sándor Színház, ezért kínál sokrétű, színes előadásokat. Mottójuk: Új évad – Új szerelem. Valamennyi bemutatójuk az örök témát járja körbe így vagy úgy, és valamennyi bemutatójukra szól az új bérletforma, a szabadbérlet, amelynek tulajdonosa 5 előadást választhat a neki leginkább megfelelő időpontban előfoglalási joggal. –tudtuk meg Szabó Tibor direktortól.

 

Szeptember második felében visszatér a WSSZ deszkáira – második gyermekének születése után – a társulat egyik meghatározó művésze: Csonka Szilvia. Egyszemélyes játékot mutat be (Visky András Pornóját), amit ő is rendez. 


Október a színház hónapja lesz Szombathelyen. A WSSZ műsortervében ugyanis nem kevesebb, mint harminchárom (33) előadás szerepel. „Mindszent havában” kerül színre a várva várt, világhírű Ájlávjú című, jókedvű musical-revü, amelyet az 1996-os New York-i premier óta immár húsz országban játszanak óriási sikerrel. Számtalan élethelyzettel találkozhatunk, amiket önirónia, szeretet és makacs optimizmus hat át. A legfőbb üzenete: szeretni, szeretve lenni jó. Élő zenével mutatják be, árulta el Szabó Tibor igazgató.  


Szintúgy különlegesnek ígérkezik az Árad a gazság című produkció, ami egyben dráma meg komédia is, klasszikus, ám mégis húsba vágóan mai, modern. Ugyancsak októbertől látható a Szólít a szörny, ami egy pimaszul őszinte, borongós, de humorral átszőtt alkotás; a WSSZ és a Mesebolt Bábszínház közösen viszi színre. Az ajándék című történet nevelési előadás lesz a Kerekasztal Színházzal közösen, nyolc-tízévesek számára. Kétszer is színre kerül októberben – a Reményik Suliszínház vendégjátékában – a Massza című produkció, amely az iskolai zaklatás témáját dolgozza fel. (Az előadást beszélgetés követi.) Tizennégy éven felülieknek szánják. További /bérletes/ bemutatók: Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok, Shakespeare a mellényzsebben („Ez művészet? Kabaré!” alcímmel), Bartha Lajos Szerelem című színműve, Voltaire Candide című pikareszkje. Bérleten kívül: Kavicsröptetők ( Kiss Marival, Trokán Péterrel, Balogh Jánossal). A jövő zenéje, Szerémi Zoltán előadóestje.   


„Igyekeztünk úgy összeállítani a műsortervet, hogy valóban mindenkihez szóljon, mert az én értelmezésemben egy vidéki város színházát annak minden polgára magáénak kell, hogy érezze. A színházba járó, színház iránt érdeklődő emberek különböző ízlésűek, és azt szerettük volna, hogy a kínálaton belül mindenki megtalálja a maga elvárásainak megfelelő darabot. És nemcsak egyet, hanem akár többet is, bízva abban, hogy elfogadja azt is, amivel esetleg másfajta gondolkodású embereket szólítunk meg.


Szeretnénk tükröztetni a véleményünket a világról és a szűkebb társadalomról is. Ez ott lesz majd a bemutatott darabokban, de semmiképpen sem bántóan, semmiképpen sem olyan formában, hogy bárki is azt gondolja, hogy támadjuk. A mi dolgunk az, hogy művészetet teremtsünk”, summázta hitvallását a direktor. 


A Pál utcai fiúkat műsoron tartják a következő évadban is, ami a nézők széles rétegét meg tudja szólítani, a tízéves gyerekektől egészen a legidősebb felnőttekig. Nagy rá az igény, a kereslet. S bár az egyetemista szereplőkkel nem könnyű az előadások időpontjainak egyeztetése, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minél többen láthassák a nagysikerű produkciót, s töltekezhessenek belőle.  


„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy teátrum számára a bérletes nézőközönség alappillér. A 2021-2022-es évadbérletünk hat előadást tartalmaz, és az egész szezonra szól. Bevezettük a Mecénás bérletet, amely egy támogatási forma azoknak, akik nagyobb összeggel szeretnék segíteni a színházat. Újdonság a szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, ez is szintén egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra), tehát szabadon felhasználható. Tulajdonosának előfoglalási joga van. Ez mostanság – amikor szinte folyamatosan ott bujkál mindnyájunkban az esetleges újabb Covid-hullám lehetőségének rémképe – talán még fontosabb lehet, mint máskor. Biztonságot nyújt, rugalmasságot jelent. Tehát igény és korkövetelmény is szerepet játszott abban, hogy meghirdettük”, fejtette ki Szabó Tibor.  „Ami a társulatot illeti: örömmel tölt el bennünket az, hogy egyre fiatalodik a színészgárda. Maximálisan alkalmasnak tartom a csapatunkat arra, hogy a most kezdődő évad tervezett előadásait sikerre vigye.” 

 


Előbemutatót is terveznek jövő májusra: Csehov Sirály című színművét. A Pál utcai fiúk mellett műsoron marad: Ádám almái, Haragossziget, Abigail bulija.


Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.