km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Szerelemdarabok, szabadbérlettel (is)

Szerelemdarabok, szabadbérlettel (is)

Mindenkihez igyekszik szólni, sokféle ízlést kíván figyelembe venni a Weöres Sándor Színház, ezért kínál sokrétű, színes előadásokat. Mottójuk: Új évad – Új szerelem. Valamennyi bemutatójuk az örök témát járja körbe így vagy úgy, és valamennyi bemutatójukra szól az új bérletforma, a szabadbérlet, amelynek tulajdonosa 5 előadást választhat a neki leginkább megfelelő időpontban előfoglalási joggal. –tudtuk meg Szabó Tibor direktortól.

 

Szeptember második felében visszatér a WSSZ deszkáira – második gyermekének születése után – a társulat egyik meghatározó művésze: Csonka Szilvia. Egyszemélyes játékot mutat be (Visky András Pornóját), amit ő is rendez. 


Október a színház hónapja lesz Szombathelyen. A WSSZ műsortervében ugyanis nem kevesebb, mint harminchárom (33) előadás szerepel. „Mindszent havában” kerül színre a várva várt, világhírű Ájlávjú című, jókedvű musical-revü, amelyet az 1996-os New York-i premier óta immár húsz országban játszanak óriási sikerrel. Számtalan élethelyzettel találkozhatunk, amiket önirónia, szeretet és makacs optimizmus hat át. A legfőbb üzenete: szeretni, szeretve lenni jó. Élő zenével mutatják be, árulta el Szabó Tibor igazgató.  


Szintúgy különlegesnek ígérkezik az Árad a gazság című produkció, ami egyben dráma meg komédia is, klasszikus, ám mégis húsba vágóan mai, modern. Ugyancsak októbertől látható a Szólít a szörny, ami egy pimaszul őszinte, borongós, de humorral átszőtt alkotás; a WSSZ és a Mesebolt Bábszínház közösen viszi színre. Az ajándék című történet nevelési előadás lesz a Kerekasztal Színházzal közösen, nyolc-tízévesek számára. Kétszer is színre kerül októberben – a Reményik Suliszínház vendégjátékában – a Massza című produkció, amely az iskolai zaklatás témáját dolgozza fel. (Az előadást beszélgetés követi.) Tizennégy éven felülieknek szánják. További /bérletes/ bemutatók: Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok, Shakespeare a mellényzsebben („Ez művészet? Kabaré!” alcímmel), Bartha Lajos Szerelem című színműve, Voltaire Candide című pikareszkje. Bérleten kívül: Kavicsröptetők ( Kiss Marival, Trokán Péterrel, Balogh Jánossal). A jövő zenéje, Szerémi Zoltán előadóestje.   


„Igyekeztünk úgy összeállítani a műsortervet, hogy valóban mindenkihez szóljon, mert az én értelmezésemben egy vidéki város színházát annak minden polgára magáénak kell, hogy érezze. A színházba járó, színház iránt érdeklődő emberek különböző ízlésűek, és azt szerettük volna, hogy a kínálaton belül mindenki megtalálja a maga elvárásainak megfelelő darabot. És nemcsak egyet, hanem akár többet is, bízva abban, hogy elfogadja azt is, amivel esetleg másfajta gondolkodású embereket szólítunk meg.


Szeretnénk tükröztetni a véleményünket a világról és a szűkebb társadalomról is. Ez ott lesz majd a bemutatott darabokban, de semmiképpen sem bántóan, semmiképpen sem olyan formában, hogy bárki is azt gondolja, hogy támadjuk. A mi dolgunk az, hogy művészetet teremtsünk”, summázta hitvallását a direktor. 


A Pál utcai fiúkat műsoron tartják a következő évadban is, ami a nézők széles rétegét meg tudja szólítani, a tízéves gyerekektől egészen a legidősebb felnőttekig. Nagy rá az igény, a kereslet. S bár az egyetemista szereplőkkel nem könnyű az előadások időpontjainak egyeztetése, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minél többen láthassák a nagysikerű produkciót, s töltekezhessenek belőle.  


„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy teátrum számára a bérletes nézőközönség alappillér. A 2021-2022-es évadbérletünk hat előadást tartalmaz, és az egész szezonra szól. Bevezettük a Mecénás bérletet, amely egy támogatási forma azoknak, akik nagyobb összeggel szeretnék segíteni a színházat. Újdonság a szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, ez is szintén egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra), tehát szabadon felhasználható. Tulajdonosának előfoglalási joga van. Ez mostanság – amikor szinte folyamatosan ott bujkál mindnyájunkban az esetleges újabb Covid-hullám lehetőségének rémképe – talán még fontosabb lehet, mint máskor. Biztonságot nyújt, rugalmasságot jelent. Tehát igény és korkövetelmény is szerepet játszott abban, hogy meghirdettük”, fejtette ki Szabó Tibor.  „Ami a társulatot illeti: örömmel tölt el bennünket az, hogy egyre fiatalodik a színészgárda. Maximálisan alkalmasnak tartom a csapatunkat arra, hogy a most kezdődő évad tervezett előadásait sikerre vigye.” 

 


Előbemutatót is terveznek jövő májusra: Csehov Sirály című színművét. A Pál utcai fiúk mellett műsoron marad: Ádám almái, Haragossziget, Abigail bulija.


Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.