km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Szentmisén nyitották meg az új tanévet a Premontreiben

Szentmisén nyitották meg az új tanévet a Premontreiben

Építsetek hidakat a másik felé, törődjetek társaitokkal ebben a rendkívüli helyzetben az új tanév szokatlan körülményei között - hangzott el a Premontrei Gimnázium tanévnyitóján. Kisebb létszámmal, de a hagyományos külsőségek között, szentmisén nyitották meg az új tanévet a Székesegyházban.

 

Maszkban érkeztek a fiatalok a Premontrei Gimnázium tanévnyitójára. A 650 diák kétharmada vett részt az ünnepen, ennyien fértek be a Székesegyházba, a szükséges távolságot megtartva. Az új tanévet bizonytalansággal vegyes örömmel várták a diákok. 


Rendkívüli tanév elé nézünk, de a következő időszak új lehetőségeket is jelent, ha megtaláljuk, melyik gyermek mire képes, mi az erőssége  - hangsúlyozta a diákokat köszöntő Fazekas Z. Márton csornai apát. Hozzátette, nagy felelősség azt észrevenni, hogy mihez van adottsága egy gyermeknek, egy fiatalnak, egy diáknak. Természetesen van, amit mindenkinek tudnia kell, de van, ami jobban érdekli az egyiket, vagy valami más a másikat. Különbözőek vagyunk, hála a jó istennek.


A tanévnyitó szentmisét a premontrei rend frissen szentelt papja mutatta be, majd Soltész Miklós, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár szólt a tanulókhoz. A diákokat a regénybeli szerzeteshez hasonlította, aki a tatárjárás után azt hirdette az emberek között: a megsanyargatott országban is van jövő.


„Rajtatok múlik, hogy befogadjátok-e a pedagógusaitok, a szerzetes atyák tanítását, amit szeretettel adnak felétek. Fogadjátok el! Higgyétek el nekem, hogy fantasztikus időket éltek, és fantasztikus tudás lehet bennetek, sok-sok szeretet és sok-sok öröm, amit tovább tudtok másoknak adni” – fogalmazott. 


A Premontreiben felkészültek a biztonságos tanévkezdésre. A fokozott higiéné mellett arra is gondoltak, hogy a digitális tanulásban segítsék a fiatalokat.  Busics Hilda igazgató kiemelte, a hagyományos tanítás mellett lesznek olyan feladatok - házi, szorgalmi, kiegészítő projektek - amiket a virtuális  oldalon fognak megosztani a gyerekekkel, hogy megszokják, ne legyen idegen a számukra. 


A Premontreiben 19 osztályban 648 tanuló kezdi a 2020-21-es tanévet.

 

Fotó: Diákok szentmisén a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban 2020. augusztus 31-én. MTI/Varga György


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.