km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Szentmártoni részletek: Balló László írása

Szentmártoni részletek: Balló László írása

A középkori városfalak közelében ősrégi települések, a falakon belül sajátos kis városrészek álltak, amelyeknek maradványaiban még bolyonghattunk a múlt század hatvanas éveiben is. 

 

Ezek közül a legrégebbi a savariai születésű Márton lakhelye, amelyet róla Szentmártonnak nevezek el, és ma is így hívják a helyére épült modern városrészt.

A városnak igazi elővárosa volt a kis település, hiszen a keleti oldalon helyezkedik el: az ország közepe felől érkező utas itt éri el városunk közelségét.
     SZENTMÁRTON középkori eredetű lakóházait sem kímélte a nagyszabású városfejlesztési terv, amely szerint kétoldalt tízemeletes lakóházak fogadják a keletről hozzánk érkezőket, csakúgy, mint a Rohonci út esetében a nyugatról jövőket.
      Szentmárton sajátos hangulatú tágas térségének emlékét néhány fénykép és különleges fontosságú postaforgalmi képeslap őrzi. A tér közepét és széles nyugati felét nagyobb, országos vásárok rendezésével hasznosították, majd, a múlt század közepén piac, dinnyepiac helyezkedett el itt. A két házsor néhány kiugró pontjaként meg kell említeni a kevés emeletes ház közül a Schöntag testvérek házát. A Schöntag-ház a déli oldalon emelkedett, utána három házzal nyílt a mai Bercsényi Miklós utca az izraelita temetővel, valaha szintén családi házas utca volt, mígnem az iskola építésekor keleti házsorát teljesen elbontották.
   Schöntagék históriája városunkban az 1864-es esztendővel indul, amikor a tizennégy testvér személyszállító vállalkozása beindult. Előbb zárt szekrényű kocsikkal, a század végén már    fiákerekkel álltak a lakosság rendelkezésére, A kiegyezést követő évtizedek a fellendülés építkezésein, a nagyberuházásokon speciális szállító szekerekkel vettek részt a munkálatokban. A századfordulón nemzetközi szállítmányozó vállalattá fejlődött a családi vállalkozás. A különleges szállítási igényekhez igazodó, azokat kiszolgáló fuvarozó eszközöket saját fejlesztésben és előállításban vették használatba. Saját műhelyeik minden nehézséggel dacoltak. Ekkor már száz alkalmazottal dolgoztak, energiaforrásukat mintegy száz ló képezte…
    Schöntagék már rég elavulttá vált lóvontatású szállítmányozási vállalkozásának sikerült túlélnie a második világháborút, és a romokból újjáépítés munkálataiban is jó szolgálatot tett a város helyre állításában. A Schöntag-házat leszámítva Szentmárton csupa szegényes földszintes lakóházból állt –  amelyek nem alkottak zárt sort, hanem téglafal zárta a járda vonalában a házak mellett a telekrészt.
      Városunk egyik legrégebbi épülete e település keleti végében áll, és a város felé tekint: A Szent Domonkos rendiek templomát 1670-ben gróf Batthyány Erzsébet építtette, a mellette álló belső udvaros rendház vele egy korú. A templom előtti téren állított emlékkút azt idézi, amint Márton  megkereszteli édesanyját, ami a hagyomány szerint e helyen történt. A szobor Rumi Rajki István műve 1938-ból. A templom előtti téren áll a Domonkos kultúrház, Wälder Gyula műve, aki a templom bővítését is végezte.
    Szentmárton ékköve kétségtelenül a Vörösmarty Mihály utca sarkán állt Hudetz-villa, és annak előkertje volt, Hudetz József országosan ismert szobrászművész és kőfaragó mester szobraival. A ház látványos kertjét szépséges kovácsoltvas rostély szegélyezte, a rácsokon át rácsodálkozhattunk a dús zöld növényzetben álló szépséges szobrokra. A telek sarkának beugrójába a mester neogót ízlésű Szűz Mária-oszlopot állított. (Meg kell említenem, hogy a tévhittel ellentétben ez az emlékoszlop nem volt azonos az erre emlékeztető, ma a szentmártoni köztemető téglafalának sarkán elhelyezett, nagyon hasonló oszloppal.) A délre néző kaput két vaskos oszlopra helyezett nőalak szobra ékítette‮.

Képünk a ferences templom tornyából készült 1913 júniusában, amikor a szent ókori püspök Franciaországból érkezett ereklyéit ünnepélyesen átvette Szombathely városa.

Fotó: Szentmárton Főutcája
 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.