km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Újjáépítik a Szent István király utcai hidat, lezárásokra kell számítani

Újjáépítik a Szent István király utcai hidat, lezárásokra kell számítani

Kezdődik a Szent István király utcai híd átépítése, március 31-én éjfélkor lezárják az átjárót. Ez a város legrosszabb állapotú közúti hídja. A munka 8 hónapig tart, ez idő alatt módosul a helyi járatos buszok menetrendje, a gyalogosok és kerékpárosok pedig ideiglenes átjárón közlekedhetnek. Sajtótájékoztatón ismertették a beruházás részleteit.

 

Visszafordíthatatlanul károsodott a Szent István király utcai Gyöngyös-híd szerkezete. A 2018 óta készülő éves hídvizsgálati jegyzőkönyvek mindegyike azonnali beavatkozást sürgetett, ám csak annyi történt, hogy bevezették a 20 tonnás súlykorlátozást. 2021 nyarán méretes lyuk keletkezett a híd közepén, az úttesten, ezt a SZOVA helyreállította, nem sokkal később pedig egy sávra szűkült a forgalom, az autók csak váltakozó irányban haladhatnak át. Kétoldalt a járda teherbíró képessége gyakorlatilag megszűnt, életveszélyes rajta az átkelés.


Hídfelújításra kapott a város 130 millió forint kormányzati támogatást, 2022-ben sikerült elérni, hogy a pénzt erre a hídra költhessék. Mivel a legolcsóbb árajánlat is két és félszer drágább volt (317,5 millió forint – a szerk.) a rendelkezésre álló összegnél, tavaly decemberben arról döntött a közgyűlés, hogy az önkormányzat 206,7 millió forintot tesz hozzá, hogy megkezdődhessen a munka. A sajtótájékoztatón dr. Nemény András polgármester idézte fel az előzményeket. Hozzátette: a lezárás kellemetlenséggel jár ugyan, de első a biztonság.


Ez a híd köti össze Szentkirályt Bogáttal, illetve a déli városrészt a belvárossal. A lezárás több ezer ember közlekedését nehezíti meg. Az autóknak április elsejétől kerülniük kell, de a gyalogosok, kerékpárosok átjárását megoldják.


- Egy ideiglenes gyalogoshidat épít a kivitelező, mielőtt nekilát elbontani a régi hidat. Ennek azért van jelentősége, mert a gyalogosok, kerékpárosok így át tudnak kelni a Gyöngyösön. Itt sok kisgyermekes család él, számukra is könnyebb lesz megközelíteni az óvodát, nem kell kerülniük. Üzletek is vannak a Gyöngyös mindkét oldalán, az ő ügyfélkörüknek is megkönnyítjük az életét – mondta el Tóth Kálmán, a déli városrész önkormányzati képviselője.


A költségvetésben tízmillió forintot különítettek el a forgalmirend-változás feltételeinek megteremtésére. Ebből részlegesen helyreállítják a Sándor László utcát, hogy alkalmas legyen a buszközlekedésre, a Határőr utcától pedig antigorit-burkolatú mentesítő utat jelöltek ki a korábbi mezőgazdasági út nyomvonalában a 86-os főút felé. A kereszteződésbe STOP táblát helyeztek ki, és csak jobbra lehet majd kikanyarodni az elkerülőre.


A lezárás 8 hónapja alatt a helyi járatos buszok is másképp közlekednek. Készült egy hétköznap csúcsideji és egy azon kívüli menetrend, foglalta össze Tóth Gergely, a Blaguss kirendeltségvezetője. Ideiglenes buszmegállókat alakítanak ki, és biztosítják az átszállást az utasoknak a Sport téren. A változásokról új menetrend-füzet készült, de a busztársaság honlapján és az applikációban is lehet tájékozódni a részletekről. Az átmeneti időszakra az utasok türelmét és megértését kéri a szolgáltató. Az új hídnak október 31-ig kell elkészülnie, de bíznak benne, hogy előbb is átadhatják.
 

A munkálatok 2023. április 1-jén kezdődnek, melyek érintik a helyijáratos buszközlekedést és menetrendet. A változások a csatolt dokumentumban érhetők olvashatók. 

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.