km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
SzentKirály Napok: a városrész ünnepe

SzentKirály Napok: a városrész ünnepe

SzentKirály Napok lett a városrész programokkal teli búcsújából, elkészítették az eseménysorozat dizájnját, két és fél napos lesz az idei műsor és augusztus 21-én koncertet ad az Ocho Macho – az újdonságokról a körzet képviselője, Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) számolt be a sajtónak.

A politikus felidézte, hogy 2019-ben élesztették a újjá a programsorozatot, amelyet még Csinger Péter képviselő indított el – a környékbeliek azóta is emlegetik az emlékezetes  Gregor József-koncertet. A városrész ünnepe augusztus 20-hoz kapcsolódik, idén új nevet és dizájnt kapott a rendezvény, amelyben történelmi, kulturális, egyházi és szórakoztató programok egyaránt szerepelnek.  Új helyszín is lesz: a zarkaházi Szily-kastélyban mindhárom napon tartanak a programokat.
Augusztus 20-án ünnepi szentmisét tartanak, majd  a templomkertben található Szent István-szobornál következik a hagyományos ünnepi megemlékezés. 


Ocho Macho a Szedrekertben


Egyetlen olyan fellépő lesz, aki nem szombathelyi vagy Vas megyei, mondta el Tóth Kálmán, aki arról is beszámolt, tudatosan keresték a környékbeli előadókat. Vasárnapra sikerült megszerezni az Ocho Macho zenekart, az egyes napokat tematikusan igyekeztek összeállítani. Pénteken a fiatalabb korosztály a célközönség, DJ-k érkeztek, de fellép GWM is – polgári nevén Varga Márk rapper. Szombaton a nosztalgia, a retro lesz főszerepben, mind a Szedreskert, mind pedig a kastélyban. Vasárnap a rockosabb zenét játszó együttesek lépnek fel. 


A rendezvényen debütál az esemény visszaváltható pohara (repohár), amely a környezettudatosság jegyében született, 500 forint betétdíj ellenében szerezhető be, a Gyöngyöshermán-Szentkirály Sportegyesület finanszírozta azzal a nem titkolt céllal,  hogy más eseményeken is használják majd. (Legközelebb szeptemberre terveznek egy nagyobb rendezvényt a városrészen.) A Szentkirály Napokat a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör szervezi, a csapat a városi támogatás mellett komoly helyi összefogásra is számíthatott. A helyi polgárőrség biztosítja a helyszínt, a plébánia melletti vállalkozó pedig megnyitja a telephelye kapuit, ezzel is segítve a parkolást.

 

„Jó itt élni”Hegedüs Éva, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elnöke egy korábbi interjúban így beszélt a szervezetről, a városrészről

„Az egyesületnek megalakulása óta tagja vagyok.  Az  egy  célért  való együtt gondolkodás és tenni akarás vezérel. A felismerés, hogy mindent el lehet érni közösen. Persze, voltak nagyon nehéz,  reménytelennek tűnő  időszakok  is,  amiken  végül sikeresen  keresztülvergődtünk. Nagy erő van ebben a városrészben. Sokan vannak, akik tenni akarnak, és  sokat  is  tesznek.  Szomszédok, utcabéliek közös programokat szerveznek. De ha kell, szemetet szednek, közös park csinosításába fognak, programokat találnak ki. Óvják, ápolják a  hagyományokat, a régi emlékhelyeket. Jó itt élni.”
 

A program


2022. 08. 19. péntek
Zarkaházi Szily Kastély – Zarkaházi Szalon:
17.00 Dévai István kiállításmegnyitója, közreműködik: Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör Népdal és Nótaköre
Szedreskert:
19.00 DJ Whitenegro
20.00 Christine x tms
20.30 DJ Whitenegro
22.00 GWM
22.40 DJ Whitenegro


2022. 08. 20. szombat
Templom és templomkert:
9.00 Ünnepi szentmise
10.00 Megemlékezés
Zarkaházi Szily Kastély – Zarkaházi Szalon:
16.00 Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör Nóta- és Népdalköre
Szedreskert:
10.45 Frédi Bábszínháza
14.00 Dalcommando
16.00 Meggie és Tomsa
18.00 DemFer zenekar
20.00 Jambo zenekar
00.00 Tűzijáték


2022. 08. 21. vasárnap
Templom és környékbeli utcák:
9.00 Szentmise
10.00 III. Szent István Közösségi Emlékfutás
10.00 Szombathely Város Koncert Fúvószenekara zenés vonulása
Zarkaházi Szily Kastély – Zarkaházi Szalon:
15.00 István-Gizella szobor megkoszorúzása
15.15 Megemlékezés a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elhunytjaira
15.30 Köcséné Szalai Ildikó üvegékszerész kiállításmegnyitója
Közreműködik: Kelemen Zoltán (Weöres Sándor Színház)
Szedreskert:
10.30 Szombathely Város Koncert Fúvószenekara
14.30 Capito Gitárklub
16.00 Káosz Rock
18.00 Köszi Zíben
20.00 Ocho Macho
(A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják)

Borítókép: Szentkirályi napok/Facebook

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.