km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
„Halottja van mindannyiunknak...”

„Halottja van mindannyiunknak...”

Belopakodott az ősz a Szent Márton-temetőbe. Rozsdaszín leveleket lenget a szél, köd terül az évszázados síremlékek fölött. A holtak birodalmában csend és nyugalom honol, csak az utcazaj szűrődik be tompán. Elfeledett és ismerős nevek a míves köveken, szomorú arcú angyal, szenvedő Krisztus a kereszten… az elmúlás szépségei. Halottak napján és Mindenszentekkor az emlékezés lángjai lobognak a régi hantokon. Torjay Valterral beszélgettünk a temető és az ünnep titkairól.

 

– Elhagyatott, vadregényes park volt még a Szent Márton-temető, amikor, nagyjából harminc évvel ezelőtt, felfedeztem magamnak. Volt a Pázmány Péter körúton egy kis műtermem, ami a temetőre nézett. Figyeltem az ablakon át, és érdeklődni kezdtem iránta – így emlékszik Torjay Valter festőművész, művészettörténész, a Szent Márton-temető ismerője, kutatója, megmentésének egyik élharcosa. – Egyre többször mentem le oda festeni. Sokat beszélgettem az akkori temetőőrrel, ő irányította rá a figyelmemet az emberbaráti kórház pénzügyi gondnokának, Kerner Tivadarnak a mauzóleumára, aki tehetséges ezüstműves is volt. Így tudtam meg, mennyi fontos ember nyugszik itt, akik meghatározó szerepet játszottak a város életében. Elindult egy küzdelem a temető és a híres sírok megmaradásáért, aminek részese lehettem évtizedeket át.


A Szent Márton-temetőhöz hasonló kevés akad a világon. A Kr. u. 1. századtól az 1970-es évek második feléig temetkeztek ide. Hatalmas, közel héthektáros terület, borzongató érzés belegondolni, hogy sok ezer, sok tízezer ember végső nyughelye ez. Az ősöké, akik már a város alapításánál is itt lehettek. Hány élettörténet, mennyi sors, melyről ma már csak egy faragott síremlék tanúskodik, vagy még az sem… Sok az elfeledett, földdel egyenlővé vált hant. 


– Van érdeklődés a temető iránt, találkoztam itt már belga fotóművésszel is. Ám Szombathely ezt nem becsüli meg, nem használja ki eléggé. Pedig megannyi érdekes, értékes személyiség nyugszik itt – mondja Torjay Valter. – Amikor belépek a kapun, úgy érzem, lezárul a világ nyüzsgése. Átérek a halottak városába, ahol más hangulatok, sugallatok vesznek körül. Egyedülállóan érdekes hely, spirituális, természetfeletti közeg. Magam is tapasztaltam furcsaságokat, pedig nem vagyok ilyen érzékenységű ember. Valamiért különösen felkeltette az érdeklődésemet egy sír: Gombás Elek, az 1909-ben elhunyt gersei plébános nyughelye. Teljesen véletlenül találtam rá, senki sem irányított. Többször visszatértem oda, aztán kutatni kezdtem, és kiderült, hogy az ükanyám testvére volt. A személyes kötődés vonzott hozzá. Egyszer egy léleklátóval is bejártam a temetőt, a lány szobrásztanuló volt nálunk. Részt vettünk egy megemlékezésen Vass Béla egykori rajztanár sírjánál, aki az első művészeti iskola alapítója Szombathelyen. Amikor kifelé sétáltunk, halkan megsúgta, hogy maga Vass Béla is ott volt közöttünk. Látott egy papot is, több gyermeket és egy házaspárt. Én úgy ismerem a temetőt, mint a tenyeremet, a lány viszont akkor járt ott először. Ahol a papot látta, ott egy evangélikus lelkész nyugszik, ahol a gyerekeket, ott számos gyereksír található. Mindannyian nyugodt, szemlélődő lelkek voltak, figyeltek minket. Sok ilyen történet él a Szent Márton-temető kapcsán.


Ünnepek táján feléled a temető, sok a még élő hozzátartozó. Olyan helyekre is tesznek gyertyát, ahol már sírhant sem látszik. Leróják kegyeletüket a Mindenki Keresztjénél, és némán, gondolataikba merülve emlékeznek elveszített szeretteikre. Átszellemült, elrévedő időszaka ez a léleknek…  


– A halottak napja számomra sokat jelent, az egyik legfontosabb ünnep a magam kis kalendáriumában. A meghitt karácsonyi ünnepkör kezdete, ami az emlékezésről szól. Mindenszentek estéjén érdemes kimenni a régi temetőkbe, hiszen különleges a hangulat, szépek a fényhatások, korábban egy teljes sorozatot festettem róla. Magam is kisétálok ilyenkor, ha tehetem. Vannak állandó sírjaim, gyertyát gyújtok ott is, ahol senki más nem jár – meséli Torjay Valter. – Nekem is van kedves halottam a temetőben. A pontos nyughelyét máig nem tudom, így egy elképzelt helyen gyújtom meg a mécsest.


kzs

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.