km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
„Halottja van mindannyiunknak...”

„Halottja van mindannyiunknak...”

Belopakodott az ősz a Szent Márton-temetőbe. Rozsdaszín leveleket lenget a szél, köd terül az évszázados síremlékek fölött. A holtak birodalmában csend és nyugalom honol, csak az utcazaj szűrődik be tompán. Elfeledett és ismerős nevek a míves köveken, szomorú arcú angyal, szenvedő Krisztus a kereszten… az elmúlás szépségei. Halottak napján és Mindenszentekkor az emlékezés lángjai lobognak a régi hantokon. Torjay Valterral beszélgettünk a temető és az ünnep titkairól.

 

– Elhagyatott, vadregényes park volt még a Szent Márton-temető, amikor, nagyjából harminc évvel ezelőtt, felfedeztem magamnak. Volt a Pázmány Péter körúton egy kis műtermem, ami a temetőre nézett. Figyeltem az ablakon át, és érdeklődni kezdtem iránta – így emlékszik Torjay Valter festőművész, művészettörténész, a Szent Márton-temető ismerője, kutatója, megmentésének egyik élharcosa. – Egyre többször mentem le oda festeni. Sokat beszélgettem az akkori temetőőrrel, ő irányította rá a figyelmemet az emberbaráti kórház pénzügyi gondnokának, Kerner Tivadarnak a mauzóleumára, aki tehetséges ezüstműves is volt. Így tudtam meg, mennyi fontos ember nyugszik itt, akik meghatározó szerepet játszottak a város életében. Elindult egy küzdelem a temető és a híres sírok megmaradásáért, aminek részese lehettem évtizedeket át.


A Szent Márton-temetőhöz hasonló kevés akad a világon. A Kr. u. 1. századtól az 1970-es évek második feléig temetkeztek ide. Hatalmas, közel héthektáros terület, borzongató érzés belegondolni, hogy sok ezer, sok tízezer ember végső nyughelye ez. Az ősöké, akik már a város alapításánál is itt lehettek. Hány élettörténet, mennyi sors, melyről ma már csak egy faragott síremlék tanúskodik, vagy még az sem… Sok az elfeledett, földdel egyenlővé vált hant. 


– Van érdeklődés a temető iránt, találkoztam itt már belga fotóművésszel is. Ám Szombathely ezt nem becsüli meg, nem használja ki eléggé. Pedig megannyi érdekes, értékes személyiség nyugszik itt – mondja Torjay Valter. – Amikor belépek a kapun, úgy érzem, lezárul a világ nyüzsgése. Átérek a halottak városába, ahol más hangulatok, sugallatok vesznek körül. Egyedülállóan érdekes hely, spirituális, természetfeletti közeg. Magam is tapasztaltam furcsaságokat, pedig nem vagyok ilyen érzékenységű ember. Valamiért különösen felkeltette az érdeklődésemet egy sír: Gombás Elek, az 1909-ben elhunyt gersei plébános nyughelye. Teljesen véletlenül találtam rá, senki sem irányított. Többször visszatértem oda, aztán kutatni kezdtem, és kiderült, hogy az ükanyám testvére volt. A személyes kötődés vonzott hozzá. Egyszer egy léleklátóval is bejártam a temetőt, a lány szobrásztanuló volt nálunk. Részt vettünk egy megemlékezésen Vass Béla egykori rajztanár sírjánál, aki az első művészeti iskola alapítója Szombathelyen. Amikor kifelé sétáltunk, halkan megsúgta, hogy maga Vass Béla is ott volt közöttünk. Látott egy papot is, több gyermeket és egy házaspárt. Én úgy ismerem a temetőt, mint a tenyeremet, a lány viszont akkor járt ott először. Ahol a papot látta, ott egy evangélikus lelkész nyugszik, ahol a gyerekeket, ott számos gyereksír található. Mindannyian nyugodt, szemlélődő lelkek voltak, figyeltek minket. Sok ilyen történet él a Szent Márton-temető kapcsán.


Ünnepek táján feléled a temető, sok a még élő hozzátartozó. Olyan helyekre is tesznek gyertyát, ahol már sírhant sem látszik. Leróják kegyeletüket a Mindenki Keresztjénél, és némán, gondolataikba merülve emlékeznek elveszített szeretteikre. Átszellemült, elrévedő időszaka ez a léleknek…  


– A halottak napja számomra sokat jelent, az egyik legfontosabb ünnep a magam kis kalendáriumában. A meghitt karácsonyi ünnepkör kezdete, ami az emlékezésről szól. Mindenszentek estéjén érdemes kimenni a régi temetőkbe, hiszen különleges a hangulat, szépek a fényhatások, korábban egy teljes sorozatot festettem róla. Magam is kisétálok ilyenkor, ha tehetem. Vannak állandó sírjaim, gyertyát gyújtok ott is, ahol senki más nem jár – meséli Torjay Valter. – Nekem is van kedves halottam a temetőben. A pontos nyughelyét máig nem tudom, így egy elképzelt helyen gyújtom meg a mécsest.


kzs

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.