km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Szent Márton irányt mutat Krisztus felé

Szent Márton irányt mutat Krisztus felé

Bár sokan használják gazdasági haszonszerzésre, turisztikai vonzerő növelésére – mégis: Szent Márton valódi jelentősége abban van, hogy irányt mutat Krisztus felé - hangzott el a hétvégi Szent Márton-ünnepség egyházi programjain. Idén sem maradt el a vesperás és a püspöki szentmise. A járványhelyzet miatt azonban a lampionos felvonulást nem tartották meg.

 

Egy jól ismert szent mártonos énekkel kezdődött pénteken a vesperás a Székesegyházban. A Szent Márton-ünnepség hagyományos része, hogy papi zsolozsma esti imádságát közösen mondják a hívekkel. A járványhelyzet miatt hozott korlátozó intézkedések nem akadályozták a program megtartását a Székesegyházban, bár sokkal kevesebb résztvevő érkezett, mint a korábbi években. Szent Mártont a remény nagykövetének nevezték az emberek - mondta szentbeszédében Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton templom plébánosa. 


 A hagyományos lampionos felvonulás idén elmaradt, és nem rendezték meg a Szent Márton-szobornál szokásos ünnepséget sem. Napközben azonban több szervezet is koszorút helyezett el a Szent Márton-templom előtt álló szobornál, a vesperás után pedig a Szombathelyi Egyházmegye képviseletében dr. Székely János megyéspüspök, Császár István általános helynök és Schauermann János tette ugyanezt.

 
Szombaton püspöki szentmisén emlékeztek  a savariai születésű szentre. Márton az Isten csendjéből jött ember volt - így jellemezte Horváth József pápai prelátus a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét. A szentmise végén Székely János megyéspüspök a Szent Márton-oltáránál imádkozott az egyházmegyéért, a papságért, a hívekért.

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.