km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Szemünk tükre a világ szemében - Az Equus teremtő ereje Zsótér Sándor rendezésében

Küzdőtérben zajlik az életünk. A legnehezebb ellenféllel, önmagunkkal, nap mint nap meg kell birkóznunk. Hol egyik, hol másik énünk győz ebben vagy abban a menetben. De vajon melyik „felünk” nyeri meg a létháborúnkat? A jó, avagy a gonosz? Mindeközben pedig itt vagyunk egymásnak, egymással. Mire jutunk? Lehet azonos nevező? Olyan, ami sem a másik, sem saját magam föladásával nem jár? Rálel(het)ünk-e a közös útra? Életjátszmáinkkal szembesít Zsótér Sándor rendező Peter Shaffer Equus című drámájának színre vitelével a Weöres Sándor Színházban.

Szeretett paripái szemét kiszúrja egy fiatalember. Vajon miért? Mitől történhet meg bennünk, általunk/velünk ez, az, amaz? Mennyire befolyásolnak a szűkebb-tágabb környezetünkben élők, a körülöttünk zajló – zaklató, manipuláló, gyakorta aljas – események? 


Számtalan réteg, sáv, vetület. Szemtől-szembe magammal, egymással, a világgal. Szemlélet. Szemlélek. Szemléletmódok. Avagy: vaktában, emlékek csapdamezején vegetálva? 
Ringben, (kutya)szorítóban zajlik a WSSZ-ben a rémséges tett körülményeinek kibogozása, az okok feltárását szolgálni hivatott eseménysor. A (lét)küzdőtér két szélén magasles. Kilátó. A szárnyalás, a röpülés, a szenvedély, a csoda lehetőségeként. Hogy igenis el lehet, el kell rugaszkodni a talajtól, mert meg lehet, meg kell(ene) váltani önmagunkat, egymást és a világot. Merthogy ezért vagyunk itt. Minden más smafu. 


A fiú a negyedéves színművészeti egyetemista Major Erik. A pszichiáter Jordán Tamás. A lány Nagy-Bakonyi Boglárka. Feltérképeznek engem, téged, őt. Megérintenek minket, titeket, őket.  Bele-belebújnak egymás bőrébe. A fiú hol az apja, más alkalommal a pszichiáter az apa; a bírónő az anya meg a lány. Sugallják, tessék szíves lenni más optikát is használni, érezni/gondolkodni a másik szívével/fejével. Akkor hát mit is jelent valójában az, hogy normális? Mi az abnormális? 


Paripává változnak, nemesednek. Ritmus. Tánc. Nyargalás. Boldogság. Szemünkből erecskék ereszkednek alá.  


Major Erik hibátlan. Jordán Tamás: kivételes művész. A nemzet színésze címre most ő a leginkább – mert a legméltóbb – esélyes. Nagy-Bakonyi Boglárka: Szín Ész Nő. Ambrus Mária díszlettervező, Benedek Mari jelmeztervező, Ungár Júlia dramaturg, s a többi csapattárs érdeme is, hogy rendkívüli a hatás.  


E XXI. századi küzdőtérben (ringben/szorítóban) mégse küldjük magunkat s egymást padlóra?! 


Zsótér Sándor Equus-a tisztaságával, pőreségével, a szemrevételezhetetlen láttatásával igazodási pontként szolgál. 
Kell lennie közös nevezőnek. Hogy együtt lelhessünk rá mindnyájunk szebbik – ha úgy teszik: isteni – énjére. Képesek legyünk tágítani a horizontunkat, korrigálni a szemléletmódunkat. Megfoghassuk (újra) egymás kezét. Látó/ember/ként haladhassunk a rögös-közös úton.


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.