km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Május 10-én és 11-én Gyermek és ifjúsági művészeti fesztivált szervez az AGORA, hogy az óvodások és az iskolások bemutathassák egymásnak és a zsűrinek tudásukat. A kétnapos fesztiválnak az AGORA Művelődési és Sportház ad otthont.

 

Kiss Andrea közművelődési igazgató elmondta, hogy hosszú évek óta hagyomány az összművészeti fesztivál, az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány erre is rányomta a bélyegét. Két évvel ezelőtt online rendezték meg a programot, tavaly pedig csökkentett létszámban vehettek rajta részt a gyerekek. Idén viszont újra a régi fényében pompázhat a rendezvény, gyerekzsivaj tölti be majd a teret.

 
– Mindig is szem előtt tartottuk, hogy ne a díjazáson, a versengésen legyen a lényeg, hanem azon, hogy lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, a találkozásra – tette hozzá az igazgató. – Ez utóbbi is felértékelődött az elmúlt hónapokban. Látszik a fellépőkön, örülnek, hogy itt lehetnek, hogy találkozhatnak, és nem a négy fal között kell ülniük. Nemcsak Szombathelyről vártunk nevezéseket, hanem a kistérségi óvodák, iskolák előtt is megnyitottuk ezt a lehetőséget. Hiszen nekik még kevesebb lehetőségük van a bemutatkozásra. Nagyon örültünk a nevezéseknek, hiszen ezek alapján körülbelül 200 gyermeket fogadhatunk a jövő heti programunkon, s vannak visszatérő fellépőink is. 


Az igazgató kiemelte, hogy a tendencia nagyjából változatlan: az óvodások és az alsó tagozatosok főként verseket, meséket mondanak, a felsősök és középiskolások közül pedig többen is a mai dalokat választják. Többen érkeznek olyanok, akik népdalokat énekelnek és hangszerrel is megmutatják tudásukat. Kiss Andrea elárulta azt is, nagy szívfájdalma, hogy a színjátszás eltűnt a repertoárból, persze megérti ennek az okait is. Egy nagyobb csapatot sokkal nehezebb összefogni, mint pár embernek segíteni a felkészülésben, így inkább a duók és triók a népszerűbbek. 


A fesztivált kétnaposra tervezték, az első napon, május 10-én 13-tól 18 óráig a nagycsoportos óvodások és alsó tagozatosok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a második napon pedig 13 és 20 óra között a felsősök és a középiskolások állhatnak színpadra. Ahogy az elmúlt években is, úgy idén sem hirdetnek első, második és harmadik helyezetteket, hanem arany-, ezüst- és bronzminősítéseket adnak át. Így sokkal több gyereket tudnak a teljesítményük alapján értékelni és elismerni. Emellé pedig kisebb ajándékot is kapnak majd. A fesztivál része az Óperenciás” – Meseillusztrációs Rajzpályázatból nyílt tárlat, valamint a „PLÁNtáló” – Ifjúsági filmművészeti és videópályázat eredményeit is ennek a során hirdetik ki. Az ünnepségre május 11-én, szerdán 14.30-kor kerül sor az AGORA – MSH-ban. 

 

Fotó: pixabay.com
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.