km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Május 10-én és 11-én Gyermek és ifjúsági művészeti fesztivált szervez az AGORA, hogy az óvodások és az iskolások bemutathassák egymásnak és a zsűrinek tudásukat. A kétnapos fesztiválnak az AGORA Művelődési és Sportház ad otthont.

 

Kiss Andrea közművelődési igazgató elmondta, hogy hosszú évek óta hagyomány az összművészeti fesztivál, az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány erre is rányomta a bélyegét. Két évvel ezelőtt online rendezték meg a programot, tavaly pedig csökkentett létszámban vehettek rajta részt a gyerekek. Idén viszont újra a régi fényében pompázhat a rendezvény, gyerekzsivaj tölti be majd a teret.

 
– Mindig is szem előtt tartottuk, hogy ne a díjazáson, a versengésen legyen a lényeg, hanem azon, hogy lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, a találkozásra – tette hozzá az igazgató. – Ez utóbbi is felértékelődött az elmúlt hónapokban. Látszik a fellépőkön, örülnek, hogy itt lehetnek, hogy találkozhatnak, és nem a négy fal között kell ülniük. Nemcsak Szombathelyről vártunk nevezéseket, hanem a kistérségi óvodák, iskolák előtt is megnyitottuk ezt a lehetőséget. Hiszen nekik még kevesebb lehetőségük van a bemutatkozásra. Nagyon örültünk a nevezéseknek, hiszen ezek alapján körülbelül 200 gyermeket fogadhatunk a jövő heti programunkon, s vannak visszatérő fellépőink is. 


Az igazgató kiemelte, hogy a tendencia nagyjából változatlan: az óvodások és az alsó tagozatosok főként verseket, meséket mondanak, a felsősök és középiskolások közül pedig többen is a mai dalokat választják. Többen érkeznek olyanok, akik népdalokat énekelnek és hangszerrel is megmutatják tudásukat. Kiss Andrea elárulta azt is, nagy szívfájdalma, hogy a színjátszás eltűnt a repertoárból, persze megérti ennek az okait is. Egy nagyobb csapatot sokkal nehezebb összefogni, mint pár embernek segíteni a felkészülésben, így inkább a duók és triók a népszerűbbek. 


A fesztivált kétnaposra tervezték, az első napon, május 10-én 13-tól 18 óráig a nagycsoportos óvodások és alsó tagozatosok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a második napon pedig 13 és 20 óra között a felsősök és a középiskolások állhatnak színpadra. Ahogy az elmúlt években is, úgy idén sem hirdetnek első, második és harmadik helyezetteket, hanem arany-, ezüst- és bronzminősítéseket adnak át. Így sokkal több gyereket tudnak a teljesítményük alapján értékelni és elismerni. Emellé pedig kisebb ajándékot is kapnak majd. A fesztivál része az Óperenciás” – Meseillusztrációs Rajzpályázatból nyílt tárlat, valamint a „PLÁNtáló” – Ifjúsági filmművészeti és videópályázat eredményeit is ennek a során hirdetik ki. Az ünnepségre május 11-én, szerdán 14.30-kor kerül sor az AGORA – MSH-ban. 

 

Fotó: pixabay.com
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.