km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Május 10-én és 11-én Gyermek és ifjúsági művészeti fesztivált szervez az AGORA, hogy az óvodások és az iskolások bemutathassák egymásnak és a zsűrinek tudásukat. A kétnapos fesztiválnak az AGORA Művelődési és Sportház ad otthont.

 

Kiss Andrea közművelődési igazgató elmondta, hogy hosszú évek óta hagyomány az összművészeti fesztivál, az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány erre is rányomta a bélyegét. Két évvel ezelőtt online rendezték meg a programot, tavaly pedig csökkentett létszámban vehettek rajta részt a gyerekek. Idén viszont újra a régi fényében pompázhat a rendezvény, gyerekzsivaj tölti be majd a teret.

 
– Mindig is szem előtt tartottuk, hogy ne a díjazáson, a versengésen legyen a lényeg, hanem azon, hogy lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, a találkozásra – tette hozzá az igazgató. – Ez utóbbi is felértékelődött az elmúlt hónapokban. Látszik a fellépőkön, örülnek, hogy itt lehetnek, hogy találkozhatnak, és nem a négy fal között kell ülniük. Nemcsak Szombathelyről vártunk nevezéseket, hanem a kistérségi óvodák, iskolák előtt is megnyitottuk ezt a lehetőséget. Hiszen nekik még kevesebb lehetőségük van a bemutatkozásra. Nagyon örültünk a nevezéseknek, hiszen ezek alapján körülbelül 200 gyermeket fogadhatunk a jövő heti programunkon, s vannak visszatérő fellépőink is. 


Az igazgató kiemelte, hogy a tendencia nagyjából változatlan: az óvodások és az alsó tagozatosok főként verseket, meséket mondanak, a felsősök és középiskolások közül pedig többen is a mai dalokat választják. Többen érkeznek olyanok, akik népdalokat énekelnek és hangszerrel is megmutatják tudásukat. Kiss Andrea elárulta azt is, nagy szívfájdalma, hogy a színjátszás eltűnt a repertoárból, persze megérti ennek az okait is. Egy nagyobb csapatot sokkal nehezebb összefogni, mint pár embernek segíteni a felkészülésben, így inkább a duók és triók a népszerűbbek. 


A fesztivált kétnaposra tervezték, az első napon, május 10-én 13-tól 18 óráig a nagycsoportos óvodások és alsó tagozatosok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a második napon pedig 13 és 20 óra között a felsősök és a középiskolások állhatnak színpadra. Ahogy az elmúlt években is, úgy idén sem hirdetnek első, második és harmadik helyezetteket, hanem arany-, ezüst- és bronzminősítéseket adnak át. Így sokkal több gyereket tudnak a teljesítményük alapján értékelni és elismerni. Emellé pedig kisebb ajándékot is kapnak majd. A fesztivál része az Óperenciás” – Meseillusztrációs Rajzpályázatból nyílt tárlat, valamint a „PLÁNtáló” – Ifjúsági filmművészeti és videópályázat eredményeit is ennek a során hirdetik ki. Az ünnepségre május 11-én, szerdán 14.30-kor kerül sor az AGORA – MSH-ban. 

 

Fotó: pixabay.com
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást
Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.