km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Szárnyaikat bontogató tehetségek fesztiválja

Május 10-én és 11-én Gyermek és ifjúsági művészeti fesztivált szervez az AGORA, hogy az óvodások és az iskolások bemutathassák egymásnak és a zsűrinek tudásukat. A kétnapos fesztiválnak az AGORA Művelődési és Sportház ad otthont.

 

Kiss Andrea közművelődési igazgató elmondta, hogy hosszú évek óta hagyomány az összművészeti fesztivál, az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány erre is rányomta a bélyegét. Két évvel ezelőtt online rendezték meg a programot, tavaly pedig csökkentett létszámban vehettek rajta részt a gyerekek. Idén viszont újra a régi fényében pompázhat a rendezvény, gyerekzsivaj tölti be majd a teret.

 
– Mindig is szem előtt tartottuk, hogy ne a díjazáson, a versengésen legyen a lényeg, hanem azon, hogy lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, a találkozásra – tette hozzá az igazgató. – Ez utóbbi is felértékelődött az elmúlt hónapokban. Látszik a fellépőkön, örülnek, hogy itt lehetnek, hogy találkozhatnak, és nem a négy fal között kell ülniük. Nemcsak Szombathelyről vártunk nevezéseket, hanem a kistérségi óvodák, iskolák előtt is megnyitottuk ezt a lehetőséget. Hiszen nekik még kevesebb lehetőségük van a bemutatkozásra. Nagyon örültünk a nevezéseknek, hiszen ezek alapján körülbelül 200 gyermeket fogadhatunk a jövő heti programunkon, s vannak visszatérő fellépőink is. 


Az igazgató kiemelte, hogy a tendencia nagyjából változatlan: az óvodások és az alsó tagozatosok főként verseket, meséket mondanak, a felsősök és középiskolások közül pedig többen is a mai dalokat választják. Többen érkeznek olyanok, akik népdalokat énekelnek és hangszerrel is megmutatják tudásukat. Kiss Andrea elárulta azt is, nagy szívfájdalma, hogy a színjátszás eltűnt a repertoárból, persze megérti ennek az okait is. Egy nagyobb csapatot sokkal nehezebb összefogni, mint pár embernek segíteni a felkészülésben, így inkább a duók és triók a népszerűbbek. 


A fesztivált kétnaposra tervezték, az első napon, május 10-én 13-tól 18 óráig a nagycsoportos óvodások és alsó tagozatosok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a második napon pedig 13 és 20 óra között a felsősök és a középiskolások állhatnak színpadra. Ahogy az elmúlt években is, úgy idén sem hirdetnek első, második és harmadik helyezetteket, hanem arany-, ezüst- és bronzminősítéseket adnak át. Így sokkal több gyereket tudnak a teljesítményük alapján értékelni és elismerni. Emellé pedig kisebb ajándékot is kapnak majd. A fesztivál része az Óperenciás” – Meseillusztrációs Rajzpályázatból nyílt tárlat, valamint a „PLÁNtáló” – Ifjúsági filmművészeti és videópályázat eredményeit is ennek a során hirdetik ki. Az ünnepségre május 11-én, szerdán 14.30-kor kerül sor az AGORA – MSH-ban. 

 

Fotó: pixabay.com
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.