km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Szakrális képvilág: Istenről, szeretetről alkottak a roma származású képzőművészek

Szakrális képvilág: Istenről, szeretetről alkottak a roma származású képzőművészek

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban Boldog Ceferino, a romák patrónusának napján. 8 művész munkáiból válogattak a szervezők. A színes és elgondolkodtató tárlatot Székely János megyéspüspök nyitotta meg. A kiállítás május 19-ig látogatható.

 

Intenzív színekkel ábrázolt, Istenről, szeretetről alkotott az a nyolc roma származású képzőművész, akik a Fáklyavivők Egyesület szervezésében állítottak ki az AGORA emeletén. Boldog Ceferino a romák védőszentje napján nyílt a tárlat. 


Ferkovics József festőművész elárulta, hogy régi tervük volt ez a kiállítás. A megyéspüspökkel már évekkel ezelőtt is egyeztettek arról, hogy jó lenne egy szakrális képekből összeállított, roma képzőművészek által  festett alkotásokból álló kiállítást megszervezni. 


Székely János megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, három dolog kell a romák felzárkóztatásához: oktatás, munkahely és szív.


„A romák jelenléte Magyarországon elsősorban nem probléma, nem nehézség, nem kiiktatandó probléma, nem nehézséghalmaz, hanem mindenek előtt lehetőség. Olyasfajta talentum és kincs, amire építhetünk. Ezek a képek pontosan azt mutatják, hogy a cigány ember szívében mennyi gazdagság, mennyi érzelem, mennyi Istenközelség van” – emelte ki. 


A megnyitóra eljöttek barátok, képzőművészek. Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy az itt kiállított képek nemcsak a roma kultúrának, hanem az egyetemes magyar kultúra részét képezik. 


Váradi Gábor festőművész például a szeretet gyakorlására hívja fel figyelmét képével. Sokféle szituáció adhat okot szakrális témájú képek készítésére.


A nyolc művész válogatott munkáit május 29-ig láthatják az AGORA-ban.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.