km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Szakrális képvilág: Istenről, szeretetről alkottak a roma származású képzőművészek

Szakrális képvilág: Istenről, szeretetről alkottak a roma származású képzőművészek

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban Boldog Ceferino, a romák patrónusának napján. 8 művész munkáiból válogattak a szervezők. A színes és elgondolkodtató tárlatot Székely János megyéspüspök nyitotta meg. A kiállítás május 19-ig látogatható.

 

Intenzív színekkel ábrázolt, Istenről, szeretetről alkotott az a nyolc roma származású képzőművész, akik a Fáklyavivők Egyesület szervezésében állítottak ki az AGORA emeletén. Boldog Ceferino a romák védőszentje napján nyílt a tárlat. 


Ferkovics József festőművész elárulta, hogy régi tervük volt ez a kiállítás. A megyéspüspökkel már évekkel ezelőtt is egyeztettek arról, hogy jó lenne egy szakrális képekből összeállított, roma képzőművészek által  festett alkotásokból álló kiállítást megszervezni. 


Székely János megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, három dolog kell a romák felzárkóztatásához: oktatás, munkahely és szív.


„A romák jelenléte Magyarországon elsősorban nem probléma, nem nehézség, nem kiiktatandó probléma, nem nehézséghalmaz, hanem mindenek előtt lehetőség. Olyasfajta talentum és kincs, amire építhetünk. Ezek a képek pontosan azt mutatják, hogy a cigány ember szívében mennyi gazdagság, mennyi érzelem, mennyi Istenközelség van” – emelte ki. 


A megnyitóra eljöttek barátok, képzőművészek. Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy az itt kiállított képek nemcsak a roma kultúrának, hanem az egyetemes magyar kultúra részét képezik. 


Váradi Gábor festőművész például a szeretet gyakorlására hívja fel figyelmét képével. Sokféle szituáció adhat okot szakrális témájú képek készítésére.


A nyolc művész válogatott munkáit május 29-ig láthatják az AGORA-ban.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak