km/óra
  2021.12.03., péntek  •  Ferenc napja
Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők

Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők

Szombathelyen végzett kertépítők lettek szakmájuk legjobbjai az idei Euroskills Európa-bajnokságon, melyet szeptember végén az ausztriai Grazban rendeztek. A megmérettetésen 31 ország 400 fiatal tehetsége mutathatta meg, hogyan dolgozik. A Herman Ottó Technikum volt diákjai, Bokor Péter és Hutter Péter az EB-aranyérem mellett a legjobb magyar versenyző díjat is elhozták.

 

Térköveznek, falaznak, vízkifolyást építenek, sőt, még kicsit bútorasztalosok is, no és persze – többek között – a növények kiválasztásához és ültetéséhez, gondozásához is érteniük kell a kert- és parképítőknek. A Herman Ottó Technikum gyakorlóudvarán mondták el mindezt 2021 legjobb európai fiatal kertépítői. A szakma nagyon sokrétű, épp ezért az évente megrendezett Euroskills elnevezésű Európa-bajnokságon a teljes tudásra építő komplex, minden csapat számára egyforma feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.


„Az volt a feladatunk, hogy egy falazatot kellett megépíteni burkolattal, illetve volt benne egy tó, és egy vízkifolyás a falban. Ez volt a formája az egész kertnek, ezen kívül természetesen növények kaptak benne helyet, illetve volt egy szabaddizájnos részünk, kb 1 köbméter, amiben minden csapat, minden nemzet azt csinálhatott, amit szeretett volna. Egy tervrajzot kaptunk, ami alapján három napunk volt a kertrészlet létrehozására.” – mesélik a fiatalok.


A Bokor Péter – Hutter Péter páros komoly kiválasztási folyamaton esett át, és kiderült, hogy jól kiegészítik egymást. Az egyik gyors, a másik alapos, ami pedig közös, hogy értik a dolgukat, és imádják a szakmájukat. Nagyon szeretek a kertben tevékenykedni. Hogy miért? Csendes, megnyugtató – mondja egyikük.


Hetedik alkalommal rendezték meg a tehetséges fiatalok számára a Szakmák Európa-bajnokságát. A pandémia miatt tavaly elmaradt a verseny, kétszer is módosították az időpontját, így a kiválasztott diákoknak az eddigieknél több, másfél éve volt a felkészülésre. A Herman iskola már végzett diákjai ezt nagyon komolyan vették, aranyérem lett az eredménye.


Az EB előtt két hazai versenyt is megnyert a két Péter, egy harmadikon pedig második helyezettek lettek. De azt mondják, ez az aranyérem csillog eddig a legszebben. Keményen dolgoztak érte, hiszen Budapesten és Szombathelyen, iskolájukban is folyamatosan gyakorolták a korábbi versenyek feladatait. A pandémia nehezítette a helyzetet, ugyanis volt olyan időszak, amikor az országos tanbázisra nem mehettek be a diákok, a Herman iskola udvara és gyakorlóterme viszont mindig rendelkezésre állt.


„Van itt az iskolában egy tehetséggondozó programunk, amelynek egyik területe pont a parképítőknek szól. Kifejezetten az a célja, hogy az ilyen versenyekre készítsük fel a tanulókat, és a fiúk ebbe lettek kiválasztva annak idején, és miután ők voltak a legügyesebbek az évfolyamukban, ezért őket vittük fel Budapestre a Skills Központba, ahol a felkészítő tanár, Gódorné Hasenauer Zita a felkészítésre kiválogatta őket. Nagy dicsőség az intézményünknek, hogy két diákunk is bekerülhetett a legjobbak közé. Parképítő képzés máshol is folyik az országban, mégis két hermanos képviselhette a magyar színeket ebben a szakmában.” – mondja Soós Péter, a Herman Ottó Technikum kertépítő szaktanára, aki az iskola több oktatójával együtt részt vett a bajnokok képzésében, és személyesen is szurkolt nekik az Ausztriában megtartott versenyen.


„Szerintem ez egy felfutóban lévő szakma, egyre nagyobb az igény a szép és igényes kertekre. Ezeknek a kialakítása, fenntartása azonban meghaladja egy átlagember tudását, akár a szabadidejét, és ilyenkor jönnek a kertépítők. Ezért egyre népszerűbb ez a képzésünk. A fiúk idei Európa-bajnoki címe pedig tovább erősít bennünket. Mondhatjuk: a parképítő szakma az ország legjobb szakmája.” – mondja a szaktanár.


A szakmák európai versenyét 70.000 m2-en, 12 sátorban tartották Grazban. A bajnokságon 38 szakmában 31 ország 400 fiatalja mérte össze tudását 3 napon át. Magyarországról 26 tehetséges diák jutott ki a versenyre, ők 21 mesterségben versenyeztek. Kertépítő szakmában kizárólag a szombathelyi Herman iskola párosa képviselte hazánkat. Öt ország csapata közül lettek a legjobbak. Az EB-aranyérem mellett elhozták a legeredményesebb magyar versenyző díjat is. A két fiatal máris megkezdte felkészülését a jövő novemberi szakmai világbajnokságra. Bokor Péter most már a keszthelyi egyetem kertépítő mérnök szakán tanul, Hutter Péter pedig „főállásban” koncentrál a következő nagy közös megmérettetésre. Magyarország az összesített eredmények alapján a 6. helyen végzett a 2021-es Euroskills bajnokságon. Webfejlesztő, épületasztalos és szépségápoló mesterségben is magyar fiatalok lettek a legjobbak. A verseny érdekessége volt, hogy a látogatók külön standokon maguk is kipróbálhatták a szakmákat. 

 

Nemes Piroska

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Holtan emeltek ki egy férfit a Gyöngyös-patakból a Sportház mögött
Egy Gyöngyös-patakban fekvő férfi miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök reggel az AGORA Művelődési és Sportház mögötti területre, írja a 112Press. A szerencsétlenül járt ember életét már nem sikerült megmenteni.
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
A britek elfogadják a kínai vakcinát
A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium.
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről
A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.
legfrissebbek
Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél
Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen ép egyedhez tartozik.
Győzelemmel kezdett a világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott
Klujber Katrin és Háfra Noémi is hét-hét gólt lőtt a szlovákok ellen.
Gyengült péntek reggelre a forint
Washington és Teherán is borúlátó az atomalku felélesztésével kapcsolatban
Blinken egyelőre azt sem tudja eldönteni, hogy iráni tárgyalópartnerei jóhiszeműen tárgyalnak-e. 
Futsal Bajnokok Ligája: a hajrában kapott ki a Haladás a spanyol ezüstérmestől
A magyar bajnoki címvédő igencsak megnehezítette a Levante dolgát.