km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők

Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők

Szombathelyen végzett kertépítők lettek szakmájuk legjobbjai az idei Euroskills Európa-bajnokságon, melyet szeptember végén az ausztriai Grazban rendeztek. A megmérettetésen 31 ország 400 fiatal tehetsége mutathatta meg, hogyan dolgozik. A Herman Ottó Technikum volt diákjai, Bokor Péter és Hutter Péter az EB-aranyérem mellett a legjobb magyar versenyző díjat is elhozták.

 

Térköveznek, falaznak, vízkifolyást építenek, sőt, még kicsit bútorasztalosok is, no és persze – többek között – a növények kiválasztásához és ültetéséhez, gondozásához is érteniük kell a kert- és parképítőknek. A Herman Ottó Technikum gyakorlóudvarán mondták el mindezt 2021 legjobb európai fiatal kertépítői. A szakma nagyon sokrétű, épp ezért az évente megrendezett Euroskills elnevezésű Európa-bajnokságon a teljes tudásra építő komplex, minden csapat számára egyforma feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek.


„Az volt a feladatunk, hogy egy falazatot kellett megépíteni burkolattal, illetve volt benne egy tó, és egy vízkifolyás a falban. Ez volt a formája az egész kertnek, ezen kívül természetesen növények kaptak benne helyet, illetve volt egy szabaddizájnos részünk, kb 1 köbméter, amiben minden csapat, minden nemzet azt csinálhatott, amit szeretett volna. Egy tervrajzot kaptunk, ami alapján három napunk volt a kertrészlet létrehozására.” – mesélik a fiatalok.


A Bokor Péter – Hutter Péter páros komoly kiválasztási folyamaton esett át, és kiderült, hogy jól kiegészítik egymást. Az egyik gyors, a másik alapos, ami pedig közös, hogy értik a dolgukat, és imádják a szakmájukat. Nagyon szeretek a kertben tevékenykedni. Hogy miért? Csendes, megnyugtató – mondja egyikük.


Hetedik alkalommal rendezték meg a tehetséges fiatalok számára a Szakmák Európa-bajnokságát. A pandémia miatt tavaly elmaradt a verseny, kétszer is módosították az időpontját, így a kiválasztott diákoknak az eddigieknél több, másfél éve volt a felkészülésre. A Herman iskola már végzett diákjai ezt nagyon komolyan vették, aranyérem lett az eredménye.


Az EB előtt két hazai versenyt is megnyert a két Péter, egy harmadikon pedig második helyezettek lettek. De azt mondják, ez az aranyérem csillog eddig a legszebben. Keményen dolgoztak érte, hiszen Budapesten és Szombathelyen, iskolájukban is folyamatosan gyakorolták a korábbi versenyek feladatait. A pandémia nehezítette a helyzetet, ugyanis volt olyan időszak, amikor az országos tanbázisra nem mehettek be a diákok, a Herman iskola udvara és gyakorlóterme viszont mindig rendelkezésre állt.


„Van itt az iskolában egy tehetséggondozó programunk, amelynek egyik területe pont a parképítőknek szól. Kifejezetten az a célja, hogy az ilyen versenyekre készítsük fel a tanulókat, és a fiúk ebbe lettek kiválasztva annak idején, és miután ők voltak a legügyesebbek az évfolyamukban, ezért őket vittük fel Budapestre a Skills Központba, ahol a felkészítő tanár, Gódorné Hasenauer Zita a felkészítésre kiválogatta őket. Nagy dicsőség az intézményünknek, hogy két diákunk is bekerülhetett a legjobbak közé. Parképítő képzés máshol is folyik az országban, mégis két hermanos képviselhette a magyar színeket ebben a szakmában.” – mondja Soós Péter, a Herman Ottó Technikum kertépítő szaktanára, aki az iskola több oktatójával együtt részt vett a bajnokok képzésében, és személyesen is szurkolt nekik az Ausztriában megtartott versenyen.


„Szerintem ez egy felfutóban lévő szakma, egyre nagyobb az igény a szép és igényes kertekre. Ezeknek a kialakítása, fenntartása azonban meghaladja egy átlagember tudását, akár a szabadidejét, és ilyenkor jönnek a kertépítők. Ezért egyre népszerűbb ez a képzésünk. A fiúk idei Európa-bajnoki címe pedig tovább erősít bennünket. Mondhatjuk: a parképítő szakma az ország legjobb szakmája.” – mondja a szaktanár.


A szakmák európai versenyét 70.000 m2-en, 12 sátorban tartották Grazban. A bajnokságon 38 szakmában 31 ország 400 fiatalja mérte össze tudását 3 napon át. Magyarországról 26 tehetséges diák jutott ki a versenyre, ők 21 mesterségben versenyeztek. Kertépítő szakmában kizárólag a szombathelyi Herman iskola párosa képviselte hazánkat. Öt ország csapata közül lettek a legjobbak. Az EB-aranyérem mellett elhozták a legeredményesebb magyar versenyző díjat is. A két fiatal máris megkezdte felkészülését a jövő novemberi szakmai világbajnokságra. Bokor Péter most már a keszthelyi egyetem kertépítő mérnök szakán tanul, Hutter Péter pedig „főállásban” koncentrál a következő nagy közös megmérettetésre. Magyarország az összesített eredmények alapján a 6. helyen végzett a 2021-es Euroskills bajnokságon. Webfejlesztő, épületasztalos és szépségápoló mesterségben is magyar fiatalok lettek a legjobbak. A verseny érdekessége volt, hogy a látogatók külön standokon maguk is kipróbálhatták a szakmákat. 

 

Nemes Piroska

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.