km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szakkörök kicsiknek és nagyoknak az AGORA-ban

Szakkörök kicsiknek és nagyoknak az AGORA-ban

Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. kulturális alapfeladatai között kiemelt hagyományai vannak a szakkörök, tanfolyamok szervezésének. Legyen szó mozgásról, találékonyságról, ügyességről – sokféle tanfolyam várja a kicsiket és a nagyokat.

 

Kiss Andrea, az AGORA Savaria Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója elmondta, hogy a szakköri foglalkozások gyökerei régmúltra nyúlnak vissza. Bár a koronavírus-járvány idején több szakkörben is szünetet tartottak, idén már sokféle kínálattal várják az érdeklődőket.
A repülőmodellező -szakkör szeptember 24-én veszi kezdetét. Versenyképes, jól repülő vitorlázómodelleket építenek, repítenek és versenyeztetnek a foglalkozásokon, melyre 8 éves kortól várják a jelentkezőket. A foglalkozások szombat délelőttönként lesznek. Az igazgató kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a Savaria Modellező Sportegyesülettel, több éve szerveznek már szakköröket. Öröm látni, amikor a kicsik és nagyon együtt építik a modelleket úgy, hogy a nagyobbak is besegítenek a kezdőknek. Minden évben nagyon jó közösség alakul ki, ahová érdemes ellátogatni azoknak, akik érdeklődnek a repülőmodellek iránt.


A ritmikusgimnasztika-tanfolyamon a harmonikus, nőies mozgás elsajátítására törekednek: zenére gyakorlatokat, speciális mozdulatsorokat tanulnak, miközben képességfejlesztés és testtartásjavítás is történik. Itt a lányok megismerkednek a karika, a labda, a buzogány, a szalag és a kötél szertechnikájával. A tanfolyam évtizedek óta várja a vállalkozó kedvű lányokat, évente átlagosan 50-70 fős létszámmal indulnak a foglalkozások, melyeket szerdán és pénteken tartanak a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tornatermében. Az igazgató hozzátette, hogy reméli, idén is töretlen marad a lelkesedés a tanfolyam iránt, hiszen a lányok közül kerülnek ki azok, akik később versenyeken is indulnak majd.


A kisagyagműves-tanfolyam idén két év szünet után indulhat újra. A kerámiakészítés alapjainak elsajátítására van lehetőség péntekenként, délutáni foglalkozás során. Az egyszerű formázási technikák megtanulása mellett különböző díszítési módszert kipróbálva készítenek el egy-egy tárgyat, ezáltal játékosan megismerik az agyagban rejlő lehetőségeket. A foglalkozásra elsősorban általános iskolás gyermekeket várnak. Első foglalkozás október 7-én, 16.30-kor kezdődik Udvardi Balázs Tamás fazekas vezetésével.


A gyerekeknek szánt szakkörök mellett a felnőtteket is várják: a Savaria Foltműhely tagjai több évtizede foglalkoznak foltvarrással, de szívesen tanulnak és tanítanak különböző technikákat. Meghirdették a tűzzománcszakkört is, ez teltházzal indulhat el októberben.


Kiss Andrea elmondta még, hogy az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 20 alkalmas szakköröket indít, különböző témákban az AGORA – Művelődési és Sportházban. Várják mindazokat, akik szeretnék elsajátítani a régi és különleges mesterségeknek az alapjait. A szakkörök várhatóan október és november hónapban indulnak, heti rendszerességgel.  Terveznek hímző-, gyöngyfűző-, nemezelő-, mézeskalácssütő-, bútorfestő- és quilling- (papírcsíktechnika) tanfolyamokat. A 20 alkalmas foglalkozások május végén kiállítással zárulnak majd.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.