km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Szakkörök kicsiknek és nagyoknak az AGORA-ban

Szakkörök kicsiknek és nagyoknak az AGORA-ban

Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. kulturális alapfeladatai között kiemelt hagyományai vannak a szakkörök, tanfolyamok szervezésének. Legyen szó mozgásról, találékonyságról, ügyességről – sokféle tanfolyam várja a kicsiket és a nagyokat.

 

Kiss Andrea, az AGORA Savaria Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója elmondta, hogy a szakköri foglalkozások gyökerei régmúltra nyúlnak vissza. Bár a koronavírus-járvány idején több szakkörben is szünetet tartottak, idén már sokféle kínálattal várják az érdeklődőket.
A repülőmodellező -szakkör szeptember 24-én veszi kezdetét. Versenyképes, jól repülő vitorlázómodelleket építenek, repítenek és versenyeztetnek a foglalkozásokon, melyre 8 éves kortól várják a jelentkezőket. A foglalkozások szombat délelőttönként lesznek. Az igazgató kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a Savaria Modellező Sportegyesülettel, több éve szerveznek már szakköröket. Öröm látni, amikor a kicsik és nagyon együtt építik a modelleket úgy, hogy a nagyobbak is besegítenek a kezdőknek. Minden évben nagyon jó közösség alakul ki, ahová érdemes ellátogatni azoknak, akik érdeklődnek a repülőmodellek iránt.


A ritmikusgimnasztika-tanfolyamon a harmonikus, nőies mozgás elsajátítására törekednek: zenére gyakorlatokat, speciális mozdulatsorokat tanulnak, miközben képességfejlesztés és testtartásjavítás is történik. Itt a lányok megismerkednek a karika, a labda, a buzogány, a szalag és a kötél szertechnikájával. A tanfolyam évtizedek óta várja a vállalkozó kedvű lányokat, évente átlagosan 50-70 fős létszámmal indulnak a foglalkozások, melyeket szerdán és pénteken tartanak a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tornatermében. Az igazgató hozzátette, hogy reméli, idén is töretlen marad a lelkesedés a tanfolyam iránt, hiszen a lányok közül kerülnek ki azok, akik később versenyeken is indulnak majd.


A kisagyagműves-tanfolyam idén két év szünet után indulhat újra. A kerámiakészítés alapjainak elsajátítására van lehetőség péntekenként, délutáni foglalkozás során. Az egyszerű formázási technikák megtanulása mellett különböző díszítési módszert kipróbálva készítenek el egy-egy tárgyat, ezáltal játékosan megismerik az agyagban rejlő lehetőségeket. A foglalkozásra elsősorban általános iskolás gyermekeket várnak. Első foglalkozás október 7-én, 16.30-kor kezdődik Udvardi Balázs Tamás fazekas vezetésével.


A gyerekeknek szánt szakkörök mellett a felnőtteket is várják: a Savaria Foltműhely tagjai több évtizede foglalkoznak foltvarrással, de szívesen tanulnak és tanítanak különböző technikákat. Meghirdették a tűzzománcszakkört is, ez teltházzal indulhat el októberben.


Kiss Andrea elmondta még, hogy az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 20 alkalmas szakköröket indít, különböző témákban az AGORA – Művelődési és Sportházban. Várják mindazokat, akik szeretnék elsajátítani a régi és különleges mesterségeknek az alapjait. A szakkörök várhatóan október és november hónapban indulnak, heti rendszerességgel.  Terveznek hímző-, gyöngyfűző-, nemezelő-, mézeskalácssütő-, bútorfestő- és quilling- (papírcsíktechnika) tanfolyamokat. A 20 alkalmas foglalkozások május végén kiállítással zárulnak majd.

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.