km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szabó Gábor: az ezredforduló politikai lövészárkai

Szabó Gábor: az ezredforduló politikai lövészárkai

Dr. Szabó Gábor húsz évig volt részese a város életének képviselőként, bizottsági tagként és elnökként, alpolgármesterként, 1998 és 2002 között pedig a Szombathely polgármestereként. Politikai pályafutását fiatalon kezdte, 1988-ban egyike volt azoknak, akik aláírták a Fidesz alapító okiratát. Szombathely közgyűlésében a rendszerváltástól vállalt szerepet.

 

– Az akkoriban ellenzékinek számító Németh László Szakkollégiumot vezettem a szombathelyi főiskolán. A szakkollégiumi mozgalomból nőtt ki a Fidesz, helyben pedig többen bekerültek a rendszerváltás után a városi közgyűlésbe. Nagy reményekkel láttunk munkához az SZDSZ-szel és a KDNP-vel koalícióban. Aztán jöttek a nehézségek. Ezt követően 1998-ban meggyőző fölénnyel nyertük a választást. Azt gondoltuk, minden akadály elhárult, és valódi polgári várospolitikát folytathatunk. Végig kellett gondolnom, hogy városvezetőként hogyan tudok megfelelni az elvárásoknak. Csak hogy egy apróságot említsek, naponta több tucat dokumentumot kellett aláírnom, és akkor még nem beszéltem a politikai konfliktusokról. Elődömtől elég nagy hiánnyal vettem át a várost, a nehezen összerakott költségvetésben pedig nem volt konszenzus. 1999 őszén épp a közgyűlés napján látogatott városunkba Göncz Árpád köztársasági elnök, akit az ellenzéki frakcióvezetőkkel együtt fogadtunk. Tudta, hogy nehéz időket élünk, ezért búcsúzóul csak annyit mondott: „Legalább ti ne vájjátok ki egymás szemét!” Talán ez volt az első és a 20 évem alatt az egyetlen költségvetés, amit egyhangúlag szavazott meg a város képviselőtestülete.


– Megváltozott a politikai kultúra? 


– Az ezredfordulóra a magyar politikai életben olyan lövészárkok alakultak ki, amiket egyszerűen nem lehetett máig sem betemetni. Ha volt sapka a fejemen, ha nem, lőttek: ez a fajta szembenállás korábban nem jellemezte az önkormányzati politikát. Nekem az volt az alapelvem, hogy egyetértés kell a város érdekében, és a teljesítmény legyen a mérce. Az 1998–2002 nagyon progresszív időszak volt. A ciklus végére egymilliárdos tartalékkal bíró költségvetést tudtunk átadni. Az ipari park 1,5 milliárdos beruházását, a főiskola Berzsenyi téri épületének 400 milliós átépítését, és a bucsui gyorsforgalmi út egy szakaszát uniós támogatásból valósítottuk meg. Az akkori PHARE-miniszterrel, Boros Imrével és Orbán Viktorral is nagyon jó személyes kapcsolatom volt. Így központi forrásból épülhetett meg a Levéltár, a Megyei Könyvtár és a vasútállomás, a felüljáró, mint új „városkapu” és később az osztrák határig a gyorsforgalmi út. Nagyon büszke vagyok arra, hogy önerőből megépítettük a Tófürdőt, a Kalandvárost, és felébresztettük csipkerózsika-álmából a Savaria Karnevált. Ez utóbbiak európai nívót jelentettek, és jelentősen fellendítették a város és a térség turizmusát. A stafétát tőlem Ipkovich György vette át, de 2006-tól, már az MDF színeiben, alpolgármesterként folytathattam a megkezdett városfejlesztési munkát, amelynek legfontosabb eredményei, a megújult Arborétum, a színház, az Iseum, a Csaba utcai felüljáró és a lukácsházi árvízi tározó, már polgármesterségem idejében elhatározott célok voltak. Utólag úgy gondolom, hiba volt, hogy 1998-ban nem vállaltam az országgyűlési képviselőséget. Többet tudtam volna tenni a városért.


– Regnálása alatt a nyelvvizsgáját firtatta az országos sajtó…


– Karaktergyilkos lejárató kampány indult ellenem. A kreált ügyet Szombathelyről motiválták. Utólag belátom, hogy kommunikációs szempontból rosszul kezeltem az ügyet. Többszöri ügyészségi hosszabbítás után bizonyítottság hiányában lezárták az ügyet. Az ELTE Doktori Tanácsa is elfogadta a főiskolai nyelvvizsgám, és a doktori címemet másodszor is megerősítették.


– 20 év aktív politizálás után ki lehet szállni az „arénából”?


– 2010-ben lezárult egy korszak. Úgy éreztem, ennyi elég volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem követem érdeklődéssel a közéleti eseményeket ma is. 

 

NP
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.