km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A SUMP-kérdőívet kitöltők közül hárman is nyertek

A SUMP-kérdőívet kitöltők közül hárman is nyertek

Több mint ezer szombathelyi töltötte ki a fenntartható mobilitási tervhez kapcsolódó kérdőívet. Június végéig mondhatott véleményt a lakosság a város közlekedéséről, a fennálló problémákról, és javasolhattak megoldási módokat. A válaszadók között két rollert és egy kerékpárt sorsoltak ki, a szerencsések tegnap délután vehették át nyereményüket a Városháza előtti téren.

 

Milyen közlekedési eszközök vannak a háztartásában? Melyiket használja általában? Milyen problémákat lát a város közlekedésében, és milyen intézkedéseket javasol a megoldáshoz? Ehhez hasonló teszt jellegű és szabadszavas válaszra is lehetőséget adó kérdések szerepeltek abban a kérdőívben, amit június végéig tölthettek ki a szombathelyiek. 1151-en küldték vissza válaszaikat online vagy papír alapon. 


A felmérés a Fenntartható Városi Mobilitási Tervhez kapcsolódik, melynek célja egy zöldebb városi közlekedés kialakítása. A várhatóan jövőre elkészülő koncepció sorvezető lesz a későbbi közlekedési célú fejlesztésekhez. Dr. Nemény András polgármester elmondta, fontosnak tartották, hogy a tervezésbe a helyieket is bevonják. A válaszokból kiderül például, hogy a szombathelyiek szeretnek kerékpározni, csaknem kétszer annyian pattannak rendszeresen biciklire, mint egy hasonló méretű városban, és elvárják, hogy legyen megfelelő kerékpárút-hálózat. Sokan jelezték a közösségi közlekedéssel kapcsolatos problémákat is, ami a Blaguss belépésével remélhetőleg megoldódik. A városvezetés szándéka, hogy tehermentessé váljon a belváros, és az emberek a tömegközlekedést vagy más környezetbarát eszközt válasszanak. Németh Ákos tanácsnok kiemelte, hogy a javaslatokat felhasználják a jövőre készülő koncepcióban.


„Az a cél, hogy a legtöbb hasznos javaslatot beépítsük, és a fenntartható városi mobilitási terv egy olyan dokumentum legyen, amit a jövőben tudunk használni, amikor már lebontjuk konkrét projekt szintekre” – tette hozzá. 


A mobilitási terv minden nagyvárosban elkészül. A szombathelyiek különösen aktívak voltak, több mint kétszer annyian töltötték ki a kérdőívet, mint Győrben vagy Pécsett. A válaszadók között nyereményeket sorsoltak ki. Kántás János és Cvitkovits Norbert rollernek, Tóth Tímea kerékpárnak örülhetett.


"Mint helyi lakos, itt is születtem, fontosnak tartom, hogy a lakosok beleszólhassanak a közlekedés változásaiba, hogy mi a jó nekik. Ezért kitöltöttem. Jártam régen busszal, kerékpározom is, autóval is járok. Zanaton lakom, viszonylag messze, külterületen, de fontos, hogy úgy változzon minden, ahogy mi szeretnénk. A buszközlekedésben is fontos a mostani változás és a kerékpárutak fejlesztését én nagyon fontosnak tartom” – mondta Tóth Tímea. 


A Fenntartható Városi Mobilitási Terv, az ún. SUMP dokumentáció ajánlásokat és terveket is megfogalmaz majd a döntéshozók számára például a közösségi közlekedés minőségi fejlesztésére, a gyalogos és kerékpáros lehetőségek bővítésére, az elektromos megoldások kiterjesztésére.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.