km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
Street Food: a gasztronómiáé és a jótékonykodásé volt a főszerep

Street Food: a gasztronómiáé és a jótékonykodásé volt a főszerep

Az ország legjobb utcakajáit árulták hétvégén a szombathelyi Fő téren a válogatott mozgó kocsis szakácsok. A hagyományos szeptemberi Food Truck Show ételei a tavalyihoz képest jelentősen drágultak, ez a vendégek létszámán is érezhető volt. Szombaton jótékonysági akcióval egészült ki a program: állami gondoskodásban élő gyerekeket vendégeltek meg.

 

A legjobb street foodos szakácsok remekműveit lehetett megkóstolni hétvégén Szombathelyen a Fő terén. Nem csak helybéliek érkeztek az eseményre, hanem messzebbről is jöttek.


Készültek például tépett húsos szendvicsek. Sertéslapockát sütöttek egy speciális fűszerkéregben alacsony hőfokon, hosszú ideig, így szinte szétesett a hús. Nem szeletelték, hanem tépték ,ez adta a kiadós szendvics alapját. Hernyák Gábor “kapitány” és a Lassú Disznó tulajdonosa az SZTV érdeklődésre elmondta, hogy a saláták a differenciák, ebből négyféle is van náluk. Kitalálták még a Balkánt a nyári időszakra, pirított szalonna kockás-lilahagymás falatokra számíthattak a vendégek szép nagy adagban. 


Nekik sem könnyű, év eleje óta másfél, kétszeresére nőtt az alapanyagok ára a street fodosoknál is. Hernyák Gáborné tulajdonostárs hozzátette, válaszút elé kerültek: vagy változtatnak a receptúrán, a mennyiségen, a minőségen, ezt ő nem akarta. Ez ugyanis egy élmény, azért jönnek az emberek, hogy finomat egyenek. Vagy emelnek az árakon. Ez utóbbit választották, de próbálják úgy belőni az árat, hogy azért elfogadható legyen. Így kissé szűkül az árrés, kevésbé éri meg, de azt mondják, csinálják, ameddig tudják. Eddig - az év elejéhez képest - 40 százalék körüli emelésre kényszerültek. A tulajdonos azt mondja, a kétezer forint volt a lélektani határ, miután ezt átlépték, elszálltak a street foodos árak mindenütt. 


A spanyol fánk egy különleges édesség, a Food Truck Show keretein belül járják az országot a tulajdonosok. Tavaly a szentendrei szakácsok szakmai díjat is kaptak. Sárai-Szabó Attila (Happy Churros) kiemelte, főleg a churros, ami most nagyon trendi édesség, desszert. Úgy fogalmazott, hogy amint megkóstolják, mindenkinek szív alakú lesz a szeme rögtön, szó szerint mosolyt csalnak az emberek arcára. Szívesen adnak is, Szombathelyen a gyerekeknek a hátsó részen osztogatták a churrost.


A gasztroprogram jótékonysági akcióval is kiegészült: a szervező cég a Kuckó Alapítvánnyal és az önkormányzattal együttműködve 62 állami gondozásban élő gyermeket vendégelt meg szombaton délben. A fiatalok kupont kaptak, amit beválthattak bármilyen fogukra való ételre és italra, így megkapták a vásárlás élményét is, amiben viszonylag ritkán van részük.

 

Fotó: Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show Hungary főszervezője a jótékonysági kupont mutatja

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak