km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Street Food: a gasztronómiáé és a jótékonykodásé volt a főszerep

Street Food: a gasztronómiáé és a jótékonykodásé volt a főszerep

Az ország legjobb utcakajáit árulták hétvégén a szombathelyi Fő téren a válogatott mozgó kocsis szakácsok. A hagyományos szeptemberi Food Truck Show ételei a tavalyihoz képest jelentősen drágultak, ez a vendégek létszámán is érezhető volt. Szombaton jótékonysági akcióval egészült ki a program: állami gondoskodásban élő gyerekeket vendégeltek meg.

 

A legjobb street foodos szakácsok remekműveit lehetett megkóstolni hétvégén Szombathelyen a Fő terén. Nem csak helybéliek érkeztek az eseményre, hanem messzebbről is jöttek.


Készültek például tépett húsos szendvicsek. Sertéslapockát sütöttek egy speciális fűszerkéregben alacsony hőfokon, hosszú ideig, így szinte szétesett a hús. Nem szeletelték, hanem tépték ,ez adta a kiadós szendvics alapját. Hernyák Gábor “kapitány” és a Lassú Disznó tulajdonosa az SZTV érdeklődésre elmondta, hogy a saláták a differenciák, ebből négyféle is van náluk. Kitalálták még a Balkánt a nyári időszakra, pirított szalonna kockás-lilahagymás falatokra számíthattak a vendégek szép nagy adagban. 


Nekik sem könnyű, év eleje óta másfél, kétszeresére nőtt az alapanyagok ára a street fodosoknál is. Hernyák Gáborné tulajdonostárs hozzátette, válaszút elé kerültek: vagy változtatnak a receptúrán, a mennyiségen, a minőségen, ezt ő nem akarta. Ez ugyanis egy élmény, azért jönnek az emberek, hogy finomat egyenek. Vagy emelnek az árakon. Ez utóbbit választották, de próbálják úgy belőni az árat, hogy azért elfogadható legyen. Így kissé szűkül az árrés, kevésbé éri meg, de azt mondják, csinálják, ameddig tudják. Eddig - az év elejéhez képest - 40 százalék körüli emelésre kényszerültek. A tulajdonos azt mondja, a kétezer forint volt a lélektani határ, miután ezt átlépték, elszálltak a street foodos árak mindenütt. 


A spanyol fánk egy különleges édesség, a Food Truck Show keretein belül járják az országot a tulajdonosok. Tavaly a szentendrei szakácsok szakmai díjat is kaptak. Sárai-Szabó Attila (Happy Churros) kiemelte, főleg a churros, ami most nagyon trendi édesség, desszert. Úgy fogalmazott, hogy amint megkóstolják, mindenkinek szív alakú lesz a szeme rögtön, szó szerint mosolyt csalnak az emberek arcára. Szívesen adnak is, Szombathelyen a gyerekeknek a hátsó részen osztogatták a churrost.


A gasztroprogram jótékonysági akcióval is kiegészült: a szervező cég a Kuckó Alapítvánnyal és az önkormányzattal együttműködve 62 állami gondozásban élő gyermeket vendégelt meg szombaton délben. A fiatalok kupont kaptak, amit beválthattak bármilyen fogukra való ételre és italra, így megkapták a vásárlás élményét is, amiben viszonylag ritkán van részük.

 

Fotó: Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show Hungary főszervezője a jótékonysági kupont mutatja

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.