km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Sportkarácsony: a kiemelkedő tevékenységet folytatókat díjazta a város

Sportkarácsony: a kiemelkedő tevékenységet folytatókat díjazta a város

Idén a járványhelyzet és az általános rendezvénytilalom miatt nem tudták 24. alkalommal megrendezni Szombathely MJV Önkormányzatának Sportkarácsony jutalmazási ünnepségét, így az önkormányzat által alapított díjakat szűk körben vehették át a kitüntetettek a városházán. Az átadáson részt vett dr. Horváth Attila, Szombathely MJV sportért is felelős alpolgármestere és Tóth Kálmán, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport bizottság elnöke is, olvasható a város honlapján.

 

2020-ban Pünkösthy Csaba-díjban részesült Dragovics Jenő


„Pünkösthy Csaba-díj” adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi utánpótlás, illetve szabadidős sport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett.


Dragovics Jenő a Gyöngyöshermán-Szentkirály SE jogelődjeinél, a Postás SE, majd későbbiekben a Szombathelyi Távközlési SE-nél kezdte meg munkáját 1988-ban. Közbenjárásnak köszönhetően került az egyesület tulajdonába a sportpálya. A Sportcentrum 2000-ben történő felújítása is nagyban neki köszönhető, helyi lakosokkal és vállalkozókkal összefogva saját maguk újították fel a labdarúgó pályát és bővítették az öltöző épületét. A mai napig aktív tagja az Egyesület vezetőségének, elismert és nagyra becsült tagja a közösségnek. Szeretett egyesülete hazai és vidéki mérkőzésein napjainkban is jelen van, 33 év tevékenysége, támogatása elvitathatatlan.

 

2020-ban Unger József-díjban részesült Kovács László


„Unger József-díj” adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi iskolai testnevelés és diáksport területén több éven át tartó kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. Kovács László 1987 óta a Zrínyi Ilona Általános Iskola testnevelője és matematikatanára, pedagógus pályája több mint három évtizede alatt többezer tanítványával szerette meg a mozgást, sportolók generációit nevelte fel. Az országosan is mintaértékű közoktatási típusú sportiskola program elindítója, szakmai vezetője, az utánpótlás-nevelés elismert szakembere, a városi diáksport-élet meghatározó egyénisége.


A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán matematika-testnevelés szakot végzett 1983-ban, majd a későbbiekben is képezte magát. Egyetemi kiegészítő szakot végzett testnevelésből, majd közoktatásvezetői szakvizsgát tett. Vallja, hogy a tudást folyamatosan meg kell újítani, ezért rendszeres résztvevője továbbképzéseknek, sportszakmai programoknak. Szívéhez legközelebb a labdarúgás áll, melyet a kiválasztástól az utánpótlás-nevelésen keresztül a versenyeztetésig a szívügyének tekinti. (25 éve szervezője és lebonyolítója a Járai Kupa kispályás labdarúgó emléktornának.) Felkészítő munkájának eredménye számos előkelő országos helyezés, csapatai rendszeres résztvevői a diákolimpiai versenyek, városi, megyei és sok alkalommal országos döntőinek.


Munkássága a diáksport területén is példa értékű, tanítványai a legszebb sikereket futsal és atlétika sportágakban érték el az eddigiekben. Rendszeres részt vesz diáksportesemények szervezésében, lebonyolításában. Többek között: Városi, Megyei sportnap, CSÓ-TÓ futás, Megyei tanár-diák versenyek, Városi Diákolimpia versenyek. A Városi Diáksport Bizottság tagja és az Általános Iskolai Labdarúgó szakág vezetője, valamint a Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Testnevelő Tanárainak Egyesülete elnökségi tagja. Aktív edzői pályafutása során többször díjazták, mint utánpótlás edzőt, valamint kimagasló testnevelő munkáját több alkalommal elismerték. 2007-ben a Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete emlékplakettjében részesült, 2009-ben iskolájával, a legjobb közoktatási típusú sportiskola díjat vehette át. Az elmúlt két évtizedben minden évben a város testkultúrájáért, sportjáért elismerésben részesült.

 

2020-ban A sport támogatásáért-díjban Szabó László részesült


„A Sport Támogatásáért-díj” adományozható annak a személynek, aki a város sportéletének fejlődése, egyes sportrendezvények, események megrendezése, a sport területén tevékenykedő személyek, sportolók munkájának segítése, lehetővé tétele érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert.


Szabó László Mikosszéplakon született, gyermekkorát Győrváron töltötte. A gépipari technikumi érettségi után a Zalaegerszegi Ruhagyárban helyezkedett el. A nagyüzem jó iskolának bizonyult, az ott eltöltött tíz év alatt sok szakmai tapasztalatot szerzett. Szombathelyre 1966-ban házasságkötését követően került. A Háziipari Szövetkezet helyettes műszaki vezetője lett. 1972-től elnökként irányította a céget. Ezt követően a Sabina Rt. elnök vezérigazgatójaként végezte feladatát.


Szabó László közéleti tevékenysége is jelentős. 1982-től az újjáalakult Haladás Baráti Kör titkára volt, majd 1988-tól a szervezet elnöke lett.1984-től a labdarúgó szakosztály elnökségének tagjaként is segítette a város sportját. Társadalmi megbizatásai mellett a kultúra és a sport támogatását is mindig erkölcsi kötelességének érezte. Eddigi kitüntetései: 1988. A Munka Érdemrend arany fokozata, 2005. március 15. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.