km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
A sportolókat díjazták a városházán

A sportolókat díjazták a városházán

25. alkalommal rendezték meg Szombathely MJV Önkormányzatának Sportkarácsony jutalmazási ünnepségét, ám az esemény a járványhelyzet miatt a szokásostól eltérően szűk körben zajlott a Városháza Házasságkötő termében.

 

Az ünnepségen a sportolókat dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere köszöntötte, majd a díjátadó ünnepség elején néma főhajtással emlékeztek meg a résztvevők az elmúlt időszakban elhunyt szombathelyi sportemberekről:


- Dr. Gál László
- Váradiné Szarka Ildikó
- Kürti Gergely
- Pünkösthyné Stekovics Emília
- Horváth Attila
- Király Ferenc
- Rehus Uzor György
- Koltay János
- Bencsics Tibor
- Sümeghy László
- Bagári Éva


Az ünnepségen átadták a város Önkormányzata által alapított díjakat is, az átadásában a polgármesteren kívül közreműködött dr. László Győző sportért is felelős alpolgármester és Tóth Kálmán, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport bizottság elnöke.

 

„PÜNKÖSTHY CSABA-díj”


„Pünkösthy Csaba-díj” adományozható annak a személynek, aki az utánpótlás-nevelés, illetve a szabadidő sport területén több éven át kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. A díj névadója Pünkösthy Csaba maradandót alkotott az oktatásban és a sportban egyaránt.


2021-ben PÜNKÖSTHY CSABA- díjban részesült:


DOMONKOS FERENC

 

•    Domonkos Ferenc 1936. június 12-én született Szombathelyen.
•    A Szombathely SE-ben, majd a jogutód Sabaria SE-ben asztalitenisz edzőként tevékenykedett 1957-2018. között
•    2006-2016. között a Büki TK asztalitenisz szakágában vezetőedző, valamint Kőszegen is asztalitenisz edző volt 2006-2010. közötti időszakban.
•    A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség asztalitenisz szakágának vezetője, 1996. évtől kezdődően aktív szerepet vállalt az asztalitenisz sportágban, koordinálta, összefogta a város asztalitenisz közösségét.
•    Munkássága a szabadidősport területén példaértékű, rendszeres részt vett az asztalitenisz versenyek szervezésében, lebonyolításában, a mai napig aktív, elismert és nagyra becsült tagja az asztalitenisz közösségnek.
•    Aktív edzői pályafutása során többször díjazták, mint edzőt, kimagasló munkáját elismerték.
•    „A Magyar Asztalitenisz Szövetség Életmű díját 2008-ban, „Vas Megye Közgyűlésének Elnöke Emlékérem” díját 2016-ban vehette át, az asztalitenisz sportágban végzett fáradhatatlan szolgálatáért.

 

„UNGER JÓZSEF-díj”


Unger József–díj adományozható annak a személynek, aki az iskolai testnevelés és diáksport területén, több éven át tartó, kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a díjat az egykori kiváló testnevelőről, Unger Józsefről nevezte el.
2021-ben UNGER JÓZSEF- díjban részesült:


FANCSALI FERENC


•    Fancsali Ferenc 1956-ban született Tiszajenőn, egy alföldi kisfaluban. Szolnokon érettségizett, gimnáziumi évei alatt cselgáncsozott. Főiskolai tanulmányai miatt került Szombathelyre, 1979-ben szerzett matematika - testnevelés szakos tanári diplomát a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán.
•    A Tanárképzőn sportszakmai gyakorlatát kézilabdázásból végezte. Már ezekben az években elkezdett edzősködni is. A tanári végzettség megszerzése után rögtön a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolában, akkori nevén Orlayban kezdett el tanítani. Negyvenegy évvel később innen ment nyugdíjba. Folyamatosan tanította mindkettő szakját, de a testnevelés területén ért el nagyobb sikereket.
•    A 2000-es évek elejétől a testnevelés munkaközösséget és a szakszervezetet is vezette szeretett iskolájában. Tanulóit rendszeresen készítette fel diákolimpiai és egyéb sportversenyekre. Több sportágban jutott országos döntőbe tanítványaival, például: kézilabdából, atlétikából, labdarúgásból, futsalban. Számos diákját készítette fel eredményesen testnevelésből főiskolára, egyetemre. Többen végezték nála szakmai gyakorlatukat. Táborokat, síutakat, házibajnokságokat, közös mérkőzéslátogatásokat szervezett az „Orlaysoknak”.
•    A városi diáksportéletben is aktív szerepelt vállalt, több mint húsz évig volt a városi szakágvezető kézilabdázásban. A Szakszervezetek Országos Diáksport Szövetsége Egyesület szombathelyi munkáját az egyesület létrejöttének kezdetétől koordinálta, összefogta. Eredményes iskolai munkája mellett hosszú évtizedekig edzősködött kézilabdázásban, a megye több csapatánál, Szombathelyen a Pamutnál, Szentgotthárdon, Rábafüzesen, Bükön, Vasváron, Celldömölkön. Minden állomáshelyén fontosnak tartotta, hogy a helyi fiatalokat beépítse csapatába. Játékvezetőként is megkerülhetetlen alakja a szombathelyi sportéletnek, NB-I-s játékvezetőként, játékvezetői bizottság elnökeként, játékvezetői tanfolyam szervezőjeként és oktatójaként is tevékenykedett a kézilabdán belül. Jelenleg is dolgozik versenybíróként és játékvezető ellenőrként.
•    Diákjai, tanítványai, munkatársai a kiváló szakmai munkája és fanatizmusa mellett mindig megemlítik vele kapcsolatban jó hangulatú edzéseket, testnevelésórákat, melyek jó humorának, közvetlen természetének voltak köszönhetőek. Ma is aktív sportéletet él rendszeresen fut, focizik, síel többek közt volt tanítványaival is.

 

„A SPORT TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ”


„A SPORT TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ” annak a személynek adományozható, aki a város sportéletének fejlődése, egyes sportrendezvények, események megrendezése, a sport területén tevékenykedő személyek, sportolók munkájának segítése, lehetővé tétele érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert.


2021-ben „A SPORT TÁMOGATÁSÁÉRT-DÍJBAN” részesült:


HORVÁTH BALÁZS


•    Horváth Balázs 1970. szeptember 26-án született Kapuváron.
•    A szombathelyi székhelyű Luce Innocente Kft. tulajdonosa, ügyvezetője.
•    Hosszú évek óta elkötelezett támogatója a szombathelyi sportéletnek, a szombathelyi versenysportnak, szabadidősportnak.
•    Kiemelkedően szponzorálja, támogatja a Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát, valamint a FALCO KC Szombathely kosárlabda csapatát.
•    Támogatása révén több alkalommal szerepeltek szombathelyi kispályás focicsapatok nemzetközi labdarúgó tornákon. Aktív résztvevője és támogatója a szombathelyi kispályás labdarúgásnak.

Társadalmi megbízatásai mellett a sport támogatását is mindig erkölcsi kötelességének érezte.

 

A 2020 - 2021. ÉVBEN KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEKET ELÉRT SZOMBATHELYI SPORTCSAPATOK DÍJAZÁSA


- A Falco KC Szombathely csapata, a 2020/2021-es férfi NBI-es kosárlabda bajnokság győztese, illetve a 2020/2021-es Magyar Kupa győztese. A díjat átvette: Gráczer György a Falco KC ügyvezetője, Milos Konakov, Gasper Okorn edző és Váradi Benedek csapatkapitány.


- A Haladás VSE Futsal Csapata, a 2019-2020-as bajnoki évad Magyar Kupa győztese, a 2020/2021-es férfi NBI- es Futsal Bajnokság aranyérmese, BL elitkörbe jutott csapat. A díjat átvette: Bokor Zsolt sportigazgató, Pálmai Tamás szakosztály vezető és Dróth Zoltán csapatkapitány.


- A Haladás VSE- Infraplan Sakkcsapata, a 2019/2020-es NBI-es sakk csapatbajnokságban 2. helyen végeztek. A díjat átvette: Bokor Zsolt sportigazgató, Pergel László szakosztályvezető, Kiss Attila edző.


- A Szombathelyi Darts Club SE, a 2020-2021-es Nemzeti Bajnokság 1. helyezett csapata.

 

Fotó: Nagy Jácint 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.