km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az elhunytak száma

Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az elhunytak száma

Spanyolországban meghaladta a 26 ezret az új koronavírus okozta fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

 

A szaktárca jelentése szerint újabb 213 ember veszítette életét az elmúlt egy napban, a szerdai 244 és a keddi 185 haláleset után. Több mint 128 ezer regisztrált páciens győzte le a fertőzést, számuk a héten naponta több mint kétezerrel emelkedett. A különböző típusú vizsgálatokkal eddig 256 855 fertőzöttet szűrtek ki, amelyből 221 447 esetben a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek mutattak pozitív eredményt. A módszerrel 754 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, a szaktárca ezeket tekinti a napi esetszám-növekedésnek.


Az ország összes tartománya kezdeményezte, hogy a jövő héten tovább enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon - erről Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter beszélt a parlament illetékes szakbizottságában, amely a járvány kezdete óta hetente hallgatja meg beszámolóját. A kormány négy szakaszt határozott meg az óvintézkedések feloldására, egy-két kivételtől eltekintve mindenhol jelenleg az előkészítő, nulladik fázis van érvényben. A tartományok túlnyomó többsége jövő hétfőtől már átlépne az egyes fázisba, amely lehetővé teszi például az éttermek teraszainak részleges megnyitását, a szállodák újranyitását a közös helyiségek használata nélkül, valamint a vallási helyszínek, kulturális intézmények újbóli látogathatóságát korlátozott létszám mellett.


A többi régiótól eltérően nem teljes területére, hanem csak bizonyos egészségügyi körzeteiben kérte az enyhítést a szaktárcától Katalónia, ahol ez a 7,5 millió lakosból 840 ezret érintene, továbbá Kasztília és León, amelynek 2,4 millió lakosa közül mintegy 54 ezerre vonatkozna. A katalán autonóm közösségben az összes regisztrált eset száma 52 505, a gyógyultaké 23 231, a halottaké 5394. Az elmúlt egy napban 266 új fertőzöttet jelentettek, kórházba 163-an kerültek.


Kasztília és Leónban 22 537-en fertőződtek meg, 7149-en épültek fel és 1864 hunytak el. Az új esetek száma 105-tel emelkedett, kórházi kezelésre 54-en szorultak egy nap alatt.


Az egészségügyi minisztérium a következő napokban megvizsgálja, hogy a tartományok valóban alkalmasak-e az óvintézkedések enyhítésére, amelyet a megfelelő járványügyi adatok mellett például meghatározott számú szabad kórházi- és intenzív osztályos ággyal is bizonyítaniuk kell.


A kormány tervei szerint a korlátozásokat június végére oldják majd fel országosan, ám amíg a vírus ellen nincs védőoltás vagy más hatásos gyógymód, addig az élet nem állhat vissza teljesen a régi kerékvágásba, például a higiéniai előírások, illetve a távolságtartási szabályok várhatóan érvényben maradnak.


Spanyolországban március 15-én vezették be a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amelynek meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig. (MTI)


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
legfrissebbek
Júniusban véget ér a járvány Ausztriában
A szövetségi kormány tegnapi ülésén döntött a koronavírus elleni intézkedések befejezésének ütemtervéről – majdnem pontosan három évvel az első megerősített ausztriai esetek után. A szabályokat a nyárig fokozatosan kell kivezetni, és Ausztria június 30-án visszatér a „normál működéshez“, írja az orf.at.
Menesztették a szombathelyi 112-es Hívásfogadó Központ vezetőjét
Szakmai nap a komplex rehabilitáció jegyében
A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont 2023. február 7-én szakmai konferenciát rendez. A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én, kedden szakmai konferenciát rendez. Az esemény első felében a rehabilitáció szerepét járják körbe városi, sportolói és egyetemi szempontból. Az esemény további részében tudományos előadásokon vizsgálják meg, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. A rendezvény online is követhető. A rendezvény online is követhető.
Eltűnnek a régóta tárolt vasúti anyagok a körmendi állomásról
Az idei évben megkezdődik az ún. minősítetlen vasúti anyagok osztályozása, értékesítése, illetve elszállítása a körmendi vasútállomásról. Erről állapodott meg a város polgármestere, az MNV Zrt., valamint a GYSEV Zrt. képviselője a helyszínen tartott bejáráson, olvasható a vasúttársaság közleményében.
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek
Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).