km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Civilek az AGORÁ-ban: sok jó szervezet kis helyen is elfér

Civilek az AGORÁ-ban: sok jó szervezet kis helyen is elfér

Január elejétől – egyelőre négy hónapig - a Sportházban működik a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének képviselete, hangzott el a szerda délelőtti, az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Putz Attila, az önkormányzat civil bizottságának elnöke kiemelte: a helyhatóság az energiaválság kezdetekor felvette a kapcsolatot a helyi egyesületekkel, felajánlva a segítséget, Horváth Zoltán, a AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont ügyvezetője pedig azt hangsúlyozta: a jövőben még szorosabb együttműködést alakítanak ki a civilekkel.

A sajtótájékoztatón elsőként Bődi Lívia, a Szombathelyi Civil Kerekasztal titkára köszönte meg a városi kulturális intézménynek, hogy ebben a nehéz helyzetben segítő kezet nyújtott egyesületüknek. Mint elhangzott: a kerekasztal 2007-ben alakult 46 tagszervezettel, amely mára 116-ra bővült. Fő tevékenységük a az önkormányzat és a civil szervezetek közti kapcsolattartás mellett a civil szféra minél szélesebb körű megismertetése a lakossággal. Jogi, pénzügyi tanácsadással és ügyintézéssel is segítik a szervezetek munkáját, továbbá népszerűsítik programjaikat. A Szombathelyi Civil Kerekasztal munkanapokon a Sportház földszintjén, jobbra reggel 9 és délután 3 óra között várja az egyesületeket és az érdeklődőket. Bődi Lívia hozzátette: hatalmas irattárral rendelkeznek, amely maradt a Kisfaludy utcai, korábbi irodában, várják a visszatérést, de addig is problémamentesen működik a kerekasztal.


Molnár Árpád, a  Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének képviseletének vezetője elsőként a szervezetükről beszélt. Kiemelte:  fő feladatának tekintik a nyugdíjasokról való gondoskodást és képviseletet. Minden évben szerveznek kulturális, sport, egészségügyi és szociális programokat. Részt vesznek az országos szövetség által szervezett vetélkedőkön és versenyeken. Ernyőszervezetként mintegy 30 szervezet irányításában és vezetésében vesznek részt. A nyugdíjas egyesületet munkanapokon 9 és 13 óra között lehet felkeresni, szintén a Sportházban, a főbejárattól jobbra lévő irodában.


- Sok jó szervezet kis helyen is elfér – hangsúlyozta Horváth Zolán ügyvezető, utalva arra, hogy a sajtótájékoztató ideje alatt is zajlott a szimfonikusok próbája a nagyteremben. Horváth Zoltán aláhúzta: a jövőben még szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolatot a civil szervezetekkel.


- A Sportház 60 éves története során, számos nagy múltú egyesület bázisa volt, mint például a Fúvós Zenekar, az Erkel Kórus, vagy az Ungaresca Táncegyüttes, és jelenleg is több civil szervezet van ide bejegyezve. A fűtési időszak végéig az AGORA – Művelődési és Sportház bérmentesen, a rezsiköltségek megfizetése mellett két irodahelyiségben biztosítja a Szombathelyi Civil Kerekasztal, illetve Vas Megye és SZMJV Nyugdíjas Szövetsége képviselete működési feltételeit – tette hozzá az ügyvezető, aki azt is aláhúzta: a civilekkel régóta szoros kapcsolatot ápol az AGORA, amely a jövőben is több közös rendezvény szervezését, illetve hosszútávú együttműködést tervez a helyi egyesületekkel.


- Az energiaválság kezdetén már jeleztük a civileknek, hogy számíthatnak a helyhatóság támogatására. Ezzel a lehetőséggel éltek is az egyesületek – emelte ki Putz Attila (Éljen Szombathely!), az önkormányzat civil bizottságának elnöke, majd hozzátette: a város már megkezdte a civil alapból oda ítélt működési támogatások kiutalását a szervezeteknek. Putz Attila végül arról szólt, hogy az idén a városi Civil Koncepciót és a Civil Fórumot is meg kell újítani, azaz sok feladat vár a testületre.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.