km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Civilek az AGORÁ-ban: sok jó szervezet kis helyen is elfér

Civilek az AGORÁ-ban: sok jó szervezet kis helyen is elfér

Január elejétől – egyelőre négy hónapig - a Sportházban működik a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének képviselete, hangzott el a szerda délelőtti, az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Putz Attila, az önkormányzat civil bizottságának elnöke kiemelte: a helyhatóság az energiaválság kezdetekor felvette a kapcsolatot a helyi egyesületekkel, felajánlva a segítséget, Horváth Zoltán, a AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont ügyvezetője pedig azt hangsúlyozta: a jövőben még szorosabb együttműködést alakítanak ki a civilekkel.

A sajtótájékoztatón elsőként Bődi Lívia, a Szombathelyi Civil Kerekasztal titkára köszönte meg a városi kulturális intézménynek, hogy ebben a nehéz helyzetben segítő kezet nyújtott egyesületüknek. Mint elhangzott: a kerekasztal 2007-ben alakult 46 tagszervezettel, amely mára 116-ra bővült. Fő tevékenységük a az önkormányzat és a civil szervezetek közti kapcsolattartás mellett a civil szféra minél szélesebb körű megismertetése a lakossággal. Jogi, pénzügyi tanácsadással és ügyintézéssel is segítik a szervezetek munkáját, továbbá népszerűsítik programjaikat. A Szombathelyi Civil Kerekasztal munkanapokon a Sportház földszintjén, jobbra reggel 9 és délután 3 óra között várja az egyesületeket és az érdeklődőket. Bődi Lívia hozzátette: hatalmas irattárral rendelkeznek, amely maradt a Kisfaludy utcai, korábbi irodában, várják a visszatérést, de addig is problémamentesen működik a kerekasztal.


Molnár Árpád, a  Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének képviseletének vezetője elsőként a szervezetükről beszélt. Kiemelte:  fő feladatának tekintik a nyugdíjasokról való gondoskodást és képviseletet. Minden évben szerveznek kulturális, sport, egészségügyi és szociális programokat. Részt vesznek az országos szövetség által szervezett vetélkedőkön és versenyeken. Ernyőszervezetként mintegy 30 szervezet irányításában és vezetésében vesznek részt. A nyugdíjas egyesületet munkanapokon 9 és 13 óra között lehet felkeresni, szintén a Sportházban, a főbejárattól jobbra lévő irodában.


- Sok jó szervezet kis helyen is elfér – hangsúlyozta Horváth Zolán ügyvezető, utalva arra, hogy a sajtótájékoztató ideje alatt is zajlott a szimfonikusok próbája a nagyteremben. Horváth Zoltán aláhúzta: a jövőben még szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolatot a civil szervezetekkel.


- A Sportház 60 éves története során, számos nagy múltú egyesület bázisa volt, mint például a Fúvós Zenekar, az Erkel Kórus, vagy az Ungaresca Táncegyüttes, és jelenleg is több civil szervezet van ide bejegyezve. A fűtési időszak végéig az AGORA – Művelődési és Sportház bérmentesen, a rezsiköltségek megfizetése mellett két irodahelyiségben biztosítja a Szombathelyi Civil Kerekasztal, illetve Vas Megye és SZMJV Nyugdíjas Szövetsége képviselete működési feltételeit – tette hozzá az ügyvezető, aki azt is aláhúzta: a civilekkel régóta szoros kapcsolatot ápol az AGORA, amely a jövőben is több közös rendezvény szervezését, illetve hosszútávú együttműködést tervez a helyi egyesületekkel.


- Az energiaválság kezdetén már jeleztük a civileknek, hogy számíthatnak a helyhatóság támogatására. Ezzel a lehetőséggel éltek is az egyesületek – emelte ki Putz Attila (Éljen Szombathely!), az önkormányzat civil bizottságának elnöke, majd hozzátette: a város már megkezdte a civil alapból oda ítélt működési támogatások kiutalását a szervezeteknek. Putz Attila végül arról szólt, hogy az idén a városi Civil Koncepciót és a Civil Fórumot is meg kell újítani, azaz sok feladat vár a testületre.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.