km/óra
  2020.11.29., vasárnap  •  Taksony napja
Ízelítő a fémművesség emlékeiből a Skanzenben

Ízelítő a fémművesség emlékeiből a Skanzenben

Pitykétől a bicskáig - a hagyományos fémművesség emlékeiből ad ízelítőt a Vasi Skanzenben megnyílt kiállítás. A látogatók számos, mára elfeledett használati tárggyal és mesterséggel ismerkedhetnek meg, és olyan érdekességekkel is találkozhatnak, mint az aranymosás vasi története.

 

Óntányér, bicska, ezüst pityke és apácamunka. Ezek a jellegzetes fémtárgyak mindennaposak voltak a 19-20. századi falu életében. A hagyományos fémművesség emlékei most a Vasi Skanzen kiállításában láthatók, lakásberendezések, tűzi eszközök, edények, mezőgazdasági szerszámok és más eszközök kíséretében. A falusi közösségek életében évszázadokon át a fa használata volt a meghatározó, a fémek csak a 19. században terjedtek el, s lassan mindenütt elkezdett működni egy kovácsműhely. Horváth Sándor néprajzkutató, a Vasi Skanzen intézményvezetője elmondta, hogy a falu kovácsa is mintegy albérlőként lakott a település házában. Megkapta a házát, és közben megvolt a normája, hogy milyen értékben lehet ezt vagy azt a munkát elvállani, és mi az, amit köteles elvégezni a falu érdekében. 


Nemcsak kovácsból volt többféle, a fémek - a vas, réz, a bronz és különféle ötvözetek - megmunkálására számtalan mesterség alakult ki: a látogatók megismerhetik a bádogosok, lakatosok, vándorköszörűsök, késesek, rézművesek, drótosok tevékenységét. A kiállítás olyan tárgyi és nyelvi kultúrát jelenít meg, amely mára szinte teljesen feledésbe merült - a régi mesterségek és eszközök eltűnésével a mögöttük lévő ismeret és szókincs is a múlté lett - hangzott el a megnyitón.


Az intézmény régóta készült erre a kiállításra, amely a tervek szerint stájerországi partnerekkel valósult volna meg, amire a járvány miatt most nem volt lehetőség. 


A kiállítás emléket állít az egykori szentgotthárdi kaszagyárnak és bemutatja a nagymúltú, ma is működő körmendi késes műhelyt. De olyan érdekességeket is megtudhatnak az érdeklődők, hogy hogyan drótozták meg régen az összetört cserépedényeket, vagy hogy hol mostak aranyat Vas megyében.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.