km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Sisi költözik a múzeum falai közé

Sisi költözik a múzeum falai közé

Március 24-én 17 órakor nyílik meg a Savaria múzeumban a Sisi – Királyné feketén-fehéren című nagyszabású kiállítás, mely a magyarok szeretett Erzsébet királynéja előtt tiszteleg. A tárlat célja a legendás királyné életét, mindennapjait bemutatni a hozzá kötődő tárgyak segítségével, erről is beszéltek a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a makói József Attila Múzeum és a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából válogat. Körmendről érkezik például Sisi cipője, a Vas Megyei Levéltárból a királynéhez kötődő dokumentumok, Domonyvölgyből pedig egy dámanyereg rekonstrukciója kerül a tárlatba. Sisi eredeti nyerge a schönbrunni kastélyban található. Czédly Mónika divattervező Sisi ruhatárának több darabját rekonstruálta, ezek közül négy látható majd a kiállításon, ami különleges élményt kínál a látogatóknak. Hiszen a falakon lévő festmények megelevenednek a ruhaköltemények láttán. A tárlat egyik érdekessége egy ruhaderék másolata, amelynek eredetijét akkor viselte Sisi, amikor 1898-ban a Genfi tó partján meggyilkolták. A kiállításon a ruhaderékhoz tartozó öv is látható lesz.


Az igazgató hozzátette, bár Sisi nem járt Szombathelyen, de a kultusza itt is kialakult. Két palotahölgye szombathelyi kötődésű, s több olyan emlék is található itt, melyek hozzá köthetők. A Smidt Múzeum gyűjteményének egyik darabja az a pohár, amely Sisi 1876-os vadászatának emlékét örökíti meg, a Savaria Múzeum történettudományi osztálya pedig Sisi halálával kapcsolatos dokumentumokat őriz. Ezek is fellelhetők majd a tárlaton. 


Csapláros Andrea emlékeztetett arra, hogy Sisi nemcsak a császár felesége volt, hanem a magyarok királynéja is. Sokat tett az uralkodó magyarokhoz fűződő viszonyának javításáért. Szeretnék, ha alakját közelebb vihetnék a látogatókhoz. Remélik, hogy Sisi egy olyan hívószó, ami nemcsak a helyieket vonzza, hanem érkeznek majd látogatók az ország távolabbi szegleteiből és a határon túlról is. A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum után a Savaria Múzeum vállalkozott arra, hogy bemutatja a királyné legendás alakját, s bár az alapja minden kiállításnak ugyanaz volt, helyi sajátosságok mindenütt kerültek a tárlatba. Így olyanoknak is nagy élményt jelent majd, akik látták másutt a tárlatot. A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható, addig több olyan program is lesz a múzeumban, amely Sisi alakjához köthető. 


Horváth Soma alpolgármester úgy fogalmazott, az elmúlt évek egyik legizgalmasabb tárlata nyílik meg a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. Visszautalt az elmúlt két évre, amikor a járványhelyzet miatt a kultúra is karanténban működött, az emberek csak félve látogatták a kiállításokat. Hozzátette, ez most feloldódni látszik, alátámasztják ezt az elmúlt hétvége adatai is. Kiemelte, kuriózum, hogy Szombathely a második megyeszékhely és a harmadik állomás az országban, ahol látható lesz a kiállítás a magyarok szeretett királynéjáról, s ez nagy megtiszteltetés a város számára. A tárlatot augusztus végéig lehet majd megnézni Szombathelyen, több kísérőprogramot is terveznek mellé. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.