km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Sisi költözik a múzeum falai közé

Sisi költözik a múzeum falai közé

Március 24-én 17 órakor nyílik meg a Savaria múzeumban a Sisi – Királyné feketén-fehéren című nagyszabású kiállítás, mely a magyarok szeretett Erzsébet királynéja előtt tiszteleg. A tárlat célja a legendás királyné életét, mindennapjait bemutatni a hozzá kötődő tárgyak segítségével, erről is beszéltek a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a makói József Attila Múzeum és a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából válogat. Körmendről érkezik például Sisi cipője, a Vas Megyei Levéltárból a királynéhez kötődő dokumentumok, Domonyvölgyből pedig egy dámanyereg rekonstrukciója kerül a tárlatba. Sisi eredeti nyerge a schönbrunni kastélyban található. Czédly Mónika divattervező Sisi ruhatárának több darabját rekonstruálta, ezek közül négy látható majd a kiállításon, ami különleges élményt kínál a látogatóknak. Hiszen a falakon lévő festmények megelevenednek a ruhaköltemények láttán. A tárlat egyik érdekessége egy ruhaderék másolata, amelynek eredetijét akkor viselte Sisi, amikor 1898-ban a Genfi tó partján meggyilkolták. A kiállításon a ruhaderékhoz tartozó öv is látható lesz.


Az igazgató hozzátette, bár Sisi nem járt Szombathelyen, de a kultusza itt is kialakult. Két palotahölgye szombathelyi kötődésű, s több olyan emlék is található itt, melyek hozzá köthetők. A Smidt Múzeum gyűjteményének egyik darabja az a pohár, amely Sisi 1876-os vadászatának emlékét örökíti meg, a Savaria Múzeum történettudományi osztálya pedig Sisi halálával kapcsolatos dokumentumokat őriz. Ezek is fellelhetők majd a tárlaton. 


Csapláros Andrea emlékeztetett arra, hogy Sisi nemcsak a császár felesége volt, hanem a magyarok királynéja is. Sokat tett az uralkodó magyarokhoz fűződő viszonyának javításáért. Szeretnék, ha alakját közelebb vihetnék a látogatókhoz. Remélik, hogy Sisi egy olyan hívószó, ami nemcsak a helyieket vonzza, hanem érkeznek majd látogatók az ország távolabbi szegleteiből és a határon túlról is. A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum után a Savaria Múzeum vállalkozott arra, hogy bemutatja a királyné legendás alakját, s bár az alapja minden kiállításnak ugyanaz volt, helyi sajátosságok mindenütt kerültek a tárlatba. Így olyanoknak is nagy élményt jelent majd, akik látták másutt a tárlatot. A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható, addig több olyan program is lesz a múzeumban, amely Sisi alakjához köthető. 


Horváth Soma alpolgármester úgy fogalmazott, az elmúlt évek egyik legizgalmasabb tárlata nyílik meg a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. Visszautalt az elmúlt két évre, amikor a járványhelyzet miatt a kultúra is karanténban működött, az emberek csak félve látogatták a kiállításokat. Hozzátette, ez most feloldódni látszik, alátámasztják ezt az elmúlt hétvége adatai is. Kiemelte, kuriózum, hogy Szombathely a második megyeszékhely és a harmadik állomás az országban, ahol látható lesz a kiállítás a magyarok szeretett királynéjáról, s ez nagy megtiszteltetés a város számára. A tárlatot augusztus végéig lehet majd megnézni Szombathelyen, több kísérőprogramot is terveznek mellé. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak