km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Sisi költözik a múzeum falai közé

Sisi költözik a múzeum falai közé

Március 24-én 17 órakor nyílik meg a Savaria múzeumban a Sisi – Királyné feketén-fehéren című nagyszabású kiállítás, mely a magyarok szeretett Erzsébet királynéja előtt tiszteleg. A tárlat célja a legendás királyné életét, mindennapjait bemutatni a hozzá kötődő tárgyak segítségével, erről is beszéltek a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, hogy a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a makói József Attila Múzeum és a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából válogat. Körmendről érkezik például Sisi cipője, a Vas Megyei Levéltárból a királynéhez kötődő dokumentumok, Domonyvölgyből pedig egy dámanyereg rekonstrukciója kerül a tárlatba. Sisi eredeti nyerge a schönbrunni kastélyban található. Czédly Mónika divattervező Sisi ruhatárának több darabját rekonstruálta, ezek közül négy látható majd a kiállításon, ami különleges élményt kínál a látogatóknak. Hiszen a falakon lévő festmények megelevenednek a ruhaköltemények láttán. A tárlat egyik érdekessége egy ruhaderék másolata, amelynek eredetijét akkor viselte Sisi, amikor 1898-ban a Genfi tó partján meggyilkolták. A kiállításon a ruhaderékhoz tartozó öv is látható lesz.


Az igazgató hozzátette, bár Sisi nem járt Szombathelyen, de a kultusza itt is kialakult. Két palotahölgye szombathelyi kötődésű, s több olyan emlék is található itt, melyek hozzá köthetők. A Smidt Múzeum gyűjteményének egyik darabja az a pohár, amely Sisi 1876-os vadászatának emlékét örökíti meg, a Savaria Múzeum történettudományi osztálya pedig Sisi halálával kapcsolatos dokumentumokat őriz. Ezek is fellelhetők majd a tárlaton. 


Csapláros Andrea emlékeztetett arra, hogy Sisi nemcsak a császár felesége volt, hanem a magyarok királynéja is. Sokat tett az uralkodó magyarokhoz fűződő viszonyának javításáért. Szeretnék, ha alakját közelebb vihetnék a látogatókhoz. Remélik, hogy Sisi egy olyan hívószó, ami nemcsak a helyieket vonzza, hanem érkeznek majd látogatók az ország távolabbi szegleteiből és a határon túlról is. A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum után a Savaria Múzeum vállalkozott arra, hogy bemutatja a királyné legendás alakját, s bár az alapja minden kiállításnak ugyanaz volt, helyi sajátosságok mindenütt kerültek a tárlatba. Így olyanoknak is nagy élményt jelent majd, akik látták másutt a tárlatot. A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható, addig több olyan program is lesz a múzeumban, amely Sisi alakjához köthető. 


Horváth Soma alpolgármester úgy fogalmazott, az elmúlt évek egyik legizgalmasabb tárlata nyílik meg a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. Visszautalt az elmúlt két évre, amikor a járványhelyzet miatt a kultúra is karanténban működött, az emberek csak félve látogatták a kiállításokat. Hozzátette, ez most feloldódni látszik, alátámasztják ezt az elmúlt hétvége adatai is. Kiemelte, kuriózum, hogy Szombathely a második megyeszékhely és a harmadik állomás az országban, ahol látható lesz a kiállítás a magyarok szeretett királynéjáról, s ez nagy megtiszteltetés a város számára. A tárlatot augusztus végéig lehet majd megnézni Szombathelyen, több kísérőprogramot is terveznek mellé. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.