km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Sikeres évet zárt a megyei könyvtár

Sikeres évet zárt a megyei könyvtár

Nehéz, de eredményes évet zárt a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021-ben. A járványhelyzetben olyan új, innovatív szolgáltatásokat vezettek be, mint a Könyvterasz. Folytatódtak az online programok, és fejlesztések is megvalósultak.

 

A mindig tettre kész munkatársi közösség, a könyvtári működés fontosságát elismerő önkormányzat és a lelkes olvasók, ezek voltak a sikeres munka alappillérei 2021-ben, Baráthné Molnár Mónika mondja a könyvtár igazgatója. 300 ezer kölcsönzést regisztráltak, ami igen szép szám. Fejlesztések valósultak meg: frissült a számítógéppark, növelték az internet sávszélességét, a szerverek tárhelyét, új könyvtári integrált rendszert élesítettek (www.bdmk.hu), megújult az arculat, átalakult a honlap. Sikerült összeállítani az országos középiskolai tanulmányi versenyek ajánlott bibliográfiáját, megjelenhetett az Életünk folyóirat mind a 12 tervezett száma, és a vasi életrajzi bibliográfia is folytatódott a Salamon Nándorról szóló példánnyal.


Nemcsak a nyomtatott kiadványok fontosak, de a netes publikációk, Vas megyei tartalmak is, ezek megőrzése nagy feladat a könyvtár számára – a fejlesztések, a tárhelybővítés is erre irányult.


Májusban megnyílt az új kámoni fiókkönyvtár, ami nagy népszerűségnek örvend az olvasók körében, az ökokönyvtári funkciót kihasználva pedig programokat szerveztek például az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Szeretnének a könyvtárhasználók kedvében járni színvonalas programokkal: folytatódik Horváth Imre karnagy és Fűzfa Balázs irodalomtörténész népszerű előadássorozata, továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak amatőr alkotóknak, és 2-3 hetente kamarakiállításokat is szerveznek.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.