km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Sikeres évet zárt a megyei könyvtár

Sikeres évet zárt a megyei könyvtár

Nehéz, de eredményes évet zárt a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021-ben. A járványhelyzetben olyan új, innovatív szolgáltatásokat vezettek be, mint a Könyvterasz. Folytatódtak az online programok, és fejlesztések is megvalósultak.

 

A mindig tettre kész munkatársi közösség, a könyvtári működés fontosságát elismerő önkormányzat és a lelkes olvasók, ezek voltak a sikeres munka alappillérei 2021-ben, Baráthné Molnár Mónika mondja a könyvtár igazgatója. 300 ezer kölcsönzést regisztráltak, ami igen szép szám. Fejlesztések valósultak meg: frissült a számítógéppark, növelték az internet sávszélességét, a szerverek tárhelyét, új könyvtári integrált rendszert élesítettek (www.bdmk.hu), megújult az arculat, átalakult a honlap. Sikerült összeállítani az országos középiskolai tanulmányi versenyek ajánlott bibliográfiáját, megjelenhetett az Életünk folyóirat mind a 12 tervezett száma, és a vasi életrajzi bibliográfia is folytatódott a Salamon Nándorról szóló példánnyal.


Nemcsak a nyomtatott kiadványok fontosak, de a netes publikációk, Vas megyei tartalmak is, ezek megőrzése nagy feladat a könyvtár számára – a fejlesztések, a tárhelybővítés is erre irányult.


Májusban megnyílt az új kámoni fiókkönyvtár, ami nagy népszerűségnek örvend az olvasók körében, az ökokönyvtári funkciót kihasználva pedig programokat szerveztek például az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Szeretnének a könyvtárhasználók kedvében járni színvonalas programokkal: folytatódik Horváth Imre karnagy és Fűzfa Balázs irodalomtörténész népszerű előadássorozata, továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak amatőr alkotóknak, és 2-3 hetente kamarakiállításokat is szerveznek.

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.